Web Analytics

Caleidoscop

de | 26.01.2017 14:47 | Cultură

8 Tocilescu

Grigore Tocilescu a ridicat icoane de preţ de la biserica Sf. Nicolae şi le-a transportat la Academia Română

1885. Cunoscutul profesor Grigore Tocilescu, unul din primii istorici care s-a ocupat de studiul civilizaţiilor de pe teritoriul fostei Dacii, a efectuat o amplă cercetare a lăcaşurilor de cult din Piteşti. Acesta a ridicat icoane de preţ de la biserica Sf. Nicolae şi le-a transportat la Academia Română.

Cele mai vechi inscripţii medievale

În primele decenii ale secolului XIII, în Câmpulung încep să pătrundă şi să se stabilească meseriaşi şi negustori saşi. Comunitatea săsească care se formează aici era condusă de un greav, ultimul dintre ei fiind Laurencius de Longo Campo, piatra lui funerară se află astăzi în biserica Bărăţiei şi constituie cel mai vechi document epigrafic medieval din Ţara Românească şi în acelaşi timp prima menţiune scrisă a oraşului. Inscripţia este datată în anul 1300.

Prima fabrică de hârtie din țară a funcționat la Câmpulung

1635. Pe lângă însemnătatea economică şi politică pe care a avut-o în istoria Ţării, Câmpulungul a avut un rol important şi în cultura românească. Existenţa cancelariei domneşti, cu un număr mare de slujitori, a contribuit la răspândirea scrisului şi a ştiinţei de carte în oraş şi în împrejurimi. Domnitorul Matei Basarab înfiinţează la Câmpulung a doua tipografie din Ţara Românească, menită a tipări cărţi nu numai pentru ţările române, ci şi pentru cititorii din alte ţări. Tipografia a fost instalată în 1635, pe lângă mănăstire şi a funcţionat, cu unele întreruperi, până în 1650. Tot Matei Basarab, în 1643, înfiinţează la Câmpulung prima fabrică de hârtie din ţară.

Publicaţiile anului 1886

1886. În Piteşti apar mai multe publicaţii. Pe 13 februarie apare săptămânalul „Dorinţa Argeşului” condus de M.D. Chiţescu, care-şi încetează activitatea după numai doi ani. La 1 aprilie, apare de două ori pe săptămână „Monitorul Judeţului Argeş” pentru publicaţii administrative şi judecătoreşti. În august, apare pentru numai trei luni publicaţia „Biserica şi Şcoala”, foaie religioasă şi ştiinţifică, condusă de Petre Arsenescu.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620,  memento” de Petre Popa)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii