Web Analytics

Caleidoscop

de | 19.01.2017 11:27 | Cultură

8 Ateneu

„Marea Frescă” a Ateneului Român a fost pictată de un piteştean

Pictorul Costin Petrescu s-a născut pe 11 mai 1872, la Piteşti. Artistul a fost profesor la Şcoala de Bele-Arte din Capitală. Cea mai importantă lucrare a sa este „Marea Frescă” din sala de concerte a Ateneului Român, realizată în 1934-1938. În „Marea frescă” de la Ateneul Român (210 metri pătraţi), celebrul pictor piteştean Costin Petrescu îi prezintă pe marii domnitori români în diferite ipostaze.

S-a înfiinţat breasla unică a negustorilor

În 1820, în timpul celei de-a doua domnii în Ţara Românească, Alexandru Şuţu înfiinţează pentru prima dată în Argeş breasla unică a negustorilor din Piteşti şi Curtea de Argeş. În acea perioadă la Piteşti erau înregistraţi 43 de comercianţi. Pe 20 august 1826, bărbierii piteşteni şi-au înfiinţat şi ei breasla lor (isnaf) şi au decis să nu mai lucreze în zilele de sărbătoare. De asemenea, pentru prima dată în rândul acestei bresle s-a înfiinţat Cutia isnafului, în care meseriaşii şi calfele cotizau cu anumite sume de bani, fiecare după buget.

A decedat Constantin Căpitănescu, iniţiatorul Societăţii Române de Geografie

În ziua de 13 aprilie, se stinge la Piteşti Constantin Căpitănescu, iniţiatorul Societăţii Române de Geografie. Născut la Curtea de Argeş în 1844, el este unul dintre primii cartografi ai Argeşului şi constructorul primelor săli meridiane din ţară. Constantin Căpitănescu se află înmormântat la Cimitirul Sf. Gheorghe din Piteşti.

Fondarea gazetei „Reforma”

Ziaristul şi traducătorul Ioan G. Valentineanu s-a născut pe 5 iulie 1834. El a fost un susţinător al Unirii Principatelor şi a participat la Revoluţia de la 1848. În septembrie 1859, Valentineanu fondează gazeta „Reforma”, apărută cu intermitenţe, până la 1888.

Principele japonez Naru Hika Kito a vizitat Piteştiul

Principele japonez Naru Hika Kito a vizitat în primăvara anului 1924, România. În periplul său prin ţară, trenul princiar s-a oprit şi la Piteşti. Pe peronul Gării de Sud, o companie, cu drapel de luptă şi Muzică Militară, aparţinând Regimentului 4 Dorobanţi, i-a dat onorul principelui japonez.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620,  memento” de Petre Popa)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii