Web Analytics

„Copşa Mică” de la Valea Mare

de | 28.10.2010 21:00 | Actualitate, Dezvăluiri

# Zeci de familii din preajma Şantierului de asfalt al ADP de la Ştefăneşti se sufocă în case din cauza fumului. Sub conducerea eternului şi fascinantului director Doru Iliescu, Administraţia Domeniului Public Piteşti a ajuns nu numai o bombă financiară cu ceas, ci şi o bombă ecologică devastatoare. Şantierul de reparaţii străzi şi lucrări mecanizate de la Valea Mare, care cuprinde şi două staţii de producere a mixturilor asfaltice, zice-se recent modernizate, poluează o zonă întinsă, de-ai zice că este la competiţie cu ceea ce se petrece la Copşa Mică. Zeci de case şi gospodăriile aferente sunt afectate de fumul gros produs de staţii, iar aerul, încărcat de prafuri şi alte noxe, devine de multe ori de-a dreptul irespirabil. Oamenii sunt realmente terorizaţi de fumul înecăcios care îi otrăveşte zilnic, iar disperarea lor este cu atât mai mare cu cât, deşi au reclamat pe la toţi sfinţii ceea ce se petrece la şantierul ADP, şi-au dat seama că se luptă de fapt cu morile de vânt. Chiar dacă poluarea se poate vedea şi din avion, instituţiile abilitate să intervină, precum Garda de Mediu, fac controale de mântuială şi se întrec să ofere reclamanţilor răspunsuri menite să conteste o evidenţă cât se poate de clară. Cuprinşi de frustrare şi baricadaţi în case cu ferestrele ermetic închise, locuitorii zonei au realizat sute de poze, chiar şi filme cu poluarea, ba au de gând să facă o poză mare, de grup, în faţa fumului ce iese ca din furnal, pe care s-o trimită autorităţilor judeţului. Totul este însă zadarnic. Instituţiile se comportă ca şi când ar fi vorba de trucaje.
Reclamaţiile privind poluarea de la şantierul ADP din Valea Mare au început cu mulţi ani în urmă. Treptat-treptat, odată cu mărirea numărului de case construite în zonă, numărul „victimelor” a crescut constant, acum fiind de ordinul zecilor de familii. Chiar şi VIP-uri au intrat la afumat sub „furnalele” staţiilor de asfalt, aici putând fi menţionate numele deputatului Filip Georgescu, al fostului preşedinte al Consiliului Judeţean, Ion Mihăilescu, în prezent ditamai preşedintele Camerei Auditorilor Financiari din România, al finanţistului Galaction Covariu, fost preşedinte al CECCAR Argeş sau al lui Constantin Rada, unul dintre acţionarii reputatei firme de construcţii Conarg. Cum spuneam, sunt zeci de familii afectate, dar şi instituţii de învăţământ sau societăţi comerciale. Şcoala generală şi grădiniţa din Valea Mare, situate la doi paşi de toxicul şantier, la care se adaugă şi centrul de plasament recent constituit de Consiliul Judeţean, precum şi şcoala specială ajutătoare, toate sunt cuprinse de norii grei de fum şi prafuri care infestează zona. Bieţii copii au ajuns să nu mai poată ieşi prin curte din cauza noxelor care le otrăvesc plămânii.

Şefii şantierului au „ciripitori” la instituţiile de control

S-au adunat vrafuri de sesizări şi notificări realizate de oamenii zonei la diverse instituţii, din care s-ar putea menţiona Garda locală şi naţională de Mediu, Prefectura, Primăria Ştefăneşti, ba chiar şi Guvernul. Dar oamenii s-au convins treptat că cei care ar trebui să intervină dau răspunsuri în care se ascund în spatele unor autorizaţii şi hârtii, iar verificările se pasează dintr-o ogradă în alta, fără a se rezolva nimic. De altfel, controalele la şantier se fac într-o modalitate cu totul specială. Oamenii reclamă, să zicem, la Garda de Mediu, după care brusc, până la venirea echipei de control, staţiile de asfalt se opresc, curtea este spălată frumos, de-ai zice că este laborator farmaceutic. Controlorii vin, se uită lung şi pleacă, evident, fără să descopere nimic. Asta îi face pe oameni să fie convinşi că şefii de la şantier sunt avertizaţi chiar de cei care ar trebui să-i prindă că urmează să aibă loc controlul. Ei ne-au mai povestit şi că, într-o bună zi, a venit la faţa locului însăşi şefa Gărzii de Mediu, Emilia Dumitrescu. Când a aflat însă că de faţă este şi o echipă de televiziune, plus nişte ziarişti, şi-a pus repede haina cu care venise şi dusă a fost, adăugând că oamenii vor s-o facă să-şi piardă funcţia.

„Dacă explodează magistrala de gaze, rade tot pe 1 km”

Tot oamenii ne-au povestit că au ajuns să nu mai poată să deschidă ferestrele nici măcar pe perioada verii din cauza fumului, care se degajă uneori şi noaptea. Rufele spălate li se înnegresc pe sârmă, başca zgomotul teribil. „Uneori vin cu un excavator şi lovesc cu cupa acestuia coşurile de la staţii, ca să cureţe probabil filtrele. Sunt nişte bufnituri ca de explozie, iar apoi se degajă un fum de zici că a luat foc tot şantierul”, ne-a povestit unul dintre cei care au casa în vecinătate. De fapt, pericolul de la şantier nu îl reprezintă numai poluarea. Oamenii ne-au declarat că în imediata apropiere a acestuia trece conducta magistrală de gaze. Şi, cum la şantier se lucrează cu foc deschis, Doamne fereşte ce se poate întâmpla. „Dacă explodează magistrala de gaze, rade tot pe o rază de 1 km”, spun locuitorii speriaţi. Mai mult, ei au adăugat că deşeurile şi mâlurile toxice rezultate de la şantier sunt depozitate în spate, lângă albia râului Doamnei, poluând şi apa. În schimb, atitudinea şefilor ADP este cât se poate de relaxată. Pe unii dintre reclamanţi au încercat să-i invite şi la câte un şpriţ, să mai uite de supărare. Într-o declaraţie făcută acum ceva vreme în presă, şeful staţiilor de asfalt, Laurenţiu Trandafir, i-a învinovăţit pe cei care fac sesizări că sunt reclamagii de profesie, ba a mai luat şi la mişto toată treaba, spunând că poluare nu este la ADP, ci la Copşa Mică. No comment!
(Mihai BĂDESCU)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii