Cutremurul face pagube la schitul Trivale
În anul 1829, ciuma făcea ravagii în ţară. În aceste condiţii, Divanul Valahiei a poruncit celor doi ispravnici de Argeş să ia toate măsurile pentru combaterea epidemiei. În acelaşi timp, o altă catastrofă se abate asupra Piteştiului. Cutremurul din noiembrie aduce mari stricăciuni bisericii şi caselor de la schitul Trivale unde era egumen de abia o jumătate de an Vlasie.
S-a născut scriitorul Ioan Fundescu
În 1836 se naşte la Piteşti scriitorul Ioan Fundescu. El a colaborat la mai multe ziare din capitală unde va şi muri în 1904, fiind în acel moment funcţionar la Camera Deputaţilor. Din operele sale amintim volumul de poezii „Vocea Argeşului”.
Domnitorul Barbu Ştirbei abdică printr-un ofis emis la Piteşti
În vara anului 1856, Barbu Ştirbei abdică printr-un „ofis” emis la Piteşti anunţând depunerea puterii în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Balata Liman şi ale Tratatului de la Paris, în favoarea caimacanului Alexandru Ghica.
Băncile piteştene în 1920
Banca Sindicatului Viticol al judeţelor Argeş şi Muscel a fost înfiinţată pe 19 noiembrie 1920 în Piteşti. Capitalul social era de 5.000.000 lei. În acelaşi an, pe 1 decembrie, a fost înfiinţată Banca Comercială „Speranţa”, societate anonimă pe acţiuni cu un capital iniţial de 1.000.000 lei.
Piteştenii protestează la puterile europene
În anul 1858, piteştenii au înaintat un protest puterilor europene, semnatare ale Tratatului de Pace de la Paris încheiat la finele Războiului Crimeii, în care au solicitat respectarea drepturilor teritoriale tradiţionale asupra Basarabiei.
Piteştiul a devenit oraş independent
Conform legii administraţiei, pe 10 mai 1864, localitatea Piteşti a devenit oraş independent. Această nouă titulatură i-a conferit dreptul de a avea primărie, primar, consiliu propriu format din 11 persoane, buget şi sigiliu. În vara aceluiaşi an, primul ministru al României, Mihail Kogălniceanu, a vizitat oraşul Piteşti, cu acest prilej fiind adoptate importante hotărâri privind dezvoltarea edilitară şi urbanistică a localităţii.
(Informaţii selectate din “Piteşti-620, memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)