Mitropolitul Neofit I s-a aflat într-o vizită la Piteşti
În vara anului 1746, Neofit I, mitropolitul Ungrovlahiei, s-a aflat într-o vizită la Piteşti. Cu acest prilej, înalta faţă bisericească a vizitat, în mod special, Biserica Domnească din oraş, care nu era încă pictată. De asemenea, la impulsul mitropolitului Neofit I, preoţii din Piteşti au început să folosească datarea documentară după anul de la Hristos, începând cu 1 ianuarie, înlocuindu-se astfel calculul de la „facerea lumii”.
Primul liceu din judeţ a fost Colegiul „Ion C. Brătianu”
Înfiinţat în anul 1866 prin ordinul Ministrului Cultelor şi Instrucţiunii Publice, Colegiul „Ion C. Brătianu” este prima unitate de învăţământ liceal din judeţ şi una din primele din ţară. Între anii 1897-1899 a fost construit localul liceului, din fondurile Ministerului Instrucţiunii Publice, pe un teren oferit de autoritatea locală. Pe 26 ianuarie 1898, prin decret regal, s-a atribuit liceului numele marelui om politic Ion C. Brătianu.
Ia fiinţă biserica adventistă
În anul 1870, după predicile ţinute de pastorul adventist de origine poloneză, Mihail Czechowski, ia fiinţă, la Piteşti, un grup de credincioşi adventişti de Ziua a Şaptea. Printre adepţi s-au numărat şi inginerul Toma Aslan şi familia sa. Un an mai târziu se va alătura grupului de credincioşi un alt inginer, Lucian de Prato şi soţia sa, fapt ce va da consistenţă grupului acesta de credincioşi adventişti, grup ce va creşte şi-şi va continua activitatea, chiar şi după dispariţia lui Czechowski.
S-a născut actorul Vasile Brezeanu
În 1892 s-a născut la Piteşti actorul Vasile Brezeanu. Tatăl său deţinea teatrul local „Uckler”, unde dădeau reprezentaţii mari actori cum ar fi Aristizza Romanescu. În 1910, Vasile Brezeanu pleacă cu trupa Teatrului Naţional din Craiova, care dăduse o reprezentaţie în Piteşti.
S-a stins Constantin Căpitănescu
În ziua de 13 aprilie 1892, se stinge la Piteşti Constantin Căpitănescu iniţiatorul Societăţii Române de Geografie. Născut la Curtea de Argeş în 1844, el este unul dintre primii cartografi ai Argeşului şi constructorul primelor săli meridiane din ţară. Constantin Căpitănescu se află înmormântat la Cimitirul Sf. Gheorghe din Piteşti.
Patinoarul din Trivale
În 1914 negustorul piteştean Ion G Buţănescu a câştigat licitaţia pentru arendarea lacului amenajat de Primărie în parcul Trivale. El a comandat mai multe bărcuţe la şantierul de la Turnu Severin. Lacul şi patinoarul au fost folosite de piteşteni doar în 1914, contractul fiind reziliat amiabil în 1915.
(Informaţii selectate din “Piteşti-620, memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)