Web Analytics

Caleidoscop

de | 10.02.2016 19:03 | Cultură

Noul ambasador al Angliei la Înalta Poartă a trecut prin Pitești

La 1 mai 1794, a trecut prin Piteşti, în drum spre Constantinopol, noul ambasador al Angliei la Înalta Poartă, Sir Robert Liston, însoţit între alţii şi de botanistul şi medicul John Sibthorp. Cel din urmă a notat în jurnalul său: „am călătorit spre Piteşti, peste un câmp acoperit cu pâlcuri de pădure deasă şi fâşii de teren cultivat. Am fost primiţi de autorităţile judeţului care ne-au tratat cu o cină rece aleasă. Printre felurile de mâncare am avut melci şi o salată din frunze de gălbenele”.

Piteșteanul Costin Petrescu a pictat marea frescă a Ateneului Român

Întors de la Paris, în 1837, I.D. Negulici artist plastic, cărturar şi patriot, a deschis, la Piteşti, un atelier de pictură clasică, ulterior mutat la Bucureşti. De numele Piteşti şi-a legat activitatea de început şi pictorul Costin Petrescu, născut în 1872. Artistul este cel care a realizat fresca de 75 de metri de la Ateneul Român.

Călugăriţele din neamul Goleştilor

Mai multe femei din familia Goleştilor s-au călugărit după decesul soţilor lor. Prima care s-a călugărit a fost, sub numele de Magdalina, fost Maria, văduva pârcălabului Baldovin. Şi cele două fiice ale sale s-au călugărit, Calea sub numele de Praxia, iar Velica sub numele de Sara. Călugăriţele au ajuns în litigiu cu rudele apropiate, întrucât ele făceau danii mănăstirilor din părţile ce le reveneau ca moştenire, acest gest ducând la înstrăinarea anumitor posesiuni ale Goleştilor.

Şcoală particulară la biserica Mavrodolu

În 1876 preoţii Gheorghe Popescu şi Ion Petculescu înfiinţează o şcoală particulară pe lângă biserica Mavrodolu la care elevii plăteau trei lei pe lună.

Căderea Plevnei a fost sărbătorită la Piteşti

Pe 29 noiembrie 1877, primăria oraşului Piteşti aduce la cunoştinţă populaţiei, printr-o publicaţie, căderea Plevnei. Piteştenii erau îndemnaţi să-şi exprime bucuria printr-o baie de lumină. Locuitorii erau chemaţi să vină seara în centrul oraşului însoţiţi de torţe şi lumânări. A doua zi, pe 30 noiembrie, la catedrala Sf. Nicolae piteştenii au asistat la un tedeum.

Loja masonică „Coroana lui Mihai Viteazul” din Pitești număra 59 de membri

În 1874, ia fiinţă la Piteşti Loja „Coroana lui Mihai Viteazul”, avândul ca prim venerabil pe rentierul Theodor Socolescu, personalitate marcantă a masoneriei române. Loja număra 59 de membri şi va intra în adormire (va fi desfiinţată), în ianuarie 1877.

(Informaţii selectate din “Piteşti-620,  memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii