Web Analytics

Caleidoscop

de | 4.07.2013 09:19 | Cultură

Papa Pius al XII-lea a decorat un piteștean

1944. Preotul Karapcinski, parohul bisericii catolice din Piteşti, i-a oferit în vara anului 1944, inspectorului general administrativ Tică Popescu, decoraţia „Bene Mereti”, din partea Papei Pius al XII-lea, pentru merite deosebite în colaborarea socială dintre creştinii ortodocşi şi catolici.

Un profesor de la Brătianu a fost împuşcat de securitate

1948. În primăvara anului 1948, Apostol Dumitru Mitu, profesor la Liceul Brătianu a trecut în mişcarea de rezistenţă anticomunistă de pe Valea Topologului. El a luat legătura cu Gheorghe Arsenescu, care conducea grupul de partizani „Haiducii Muscelului”. Luat la ochi de securitate, profesorul este arestat în toamna aceluiaşi an şi dus la închisoarea din Piteşti. Chiar dacă a fost torturat, Apostol Dumitru Mitu nu şi-a trădat colegii, motiv pentru care, din ordinul şefului securităţii locale a fost împuşcat în comuna sa natală.

La Curtea de Argeş a fost înfiinţată prima monetărie a ţării

În Ţara Românească a domnit între anii 1364-1377, Vladislav I. El a fost unul dintre primii domni munteni care au sprijinit intensificarea legăturilor comerciale dintre Ţara Românească şi oraşele din Transilvania. A înfiinţat la Curtea de Argeş prima monetărie a ţării. Pe vremea lui a fost creată prima şcoală locală, la care învăţau fiii orăşenilor.

Trenul mortuar cu rămăşiţele pământeşti ale Reginei Maria trece prin Piteşti

1938. În 24 iulie 1938, în Piteşti, la ora 14:50 a sosit trenul mortuar ce transporta rămăşiţele pământeşti ale Reginei Maria, spre Curtea de Argeş. Trenul a fost garat pe linia a treia. Fiindcă reginei îi plăcuse culoarea violet-cardinal, becurile din gară erau înfăşurate în stofă violetă, dar şi în culorile naţionale. După oprirea trenului, primarul Nicolae Ghimpa a depus pe sicriu două jerbe de flori. Slujba religioasă a fost oficiată de protopopul judeţului.

Armata a executat prima manifestare hipică

1937. În vara anului 1937, din iniţiativa şi sub conducerea generalului Ion Antonescu, ofiţerii superiori şi căpitanii din toate regimentele din Piteşti, au executat un raid călare, în zilele de 26-27 şi 28 iunie pe distanţa Piteşti-Curtea de Argeş-Câmpulung-Piteşti, pe o distanţă aproximativă de 150 de kilometri. Este prima manifestare hipică făcută de garnizoana locală.
(Informaţii selectate din “Piteşti-620,  memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii