Web Analytics
scris joi, 21.02.2013

Caleidoscop

George Topârceanu s-a căsătorit cu o musceleancă

1912. Poetul George Topârceanu s-a căsătorit în anul 1912 cu marea iubire a vieţii lui. Aceasta era Victoria Iuga, educatoare în satul muscelean Nămăieşti. Iubirea dintre cei doi s-a înfiripat încă din adolescenţa poetului, care după spusele lui a fost cea mai frumoasă perioadă a vieţii petrecute pe plaiurile muscelene. În acelaşi an, 1912, s-a născut şi unicul lor fiu, Gheorghe, care s-a stins din viaţă la 66 de ani şi a fost înmormântat la Nămăieşti.

Prima femeie avocat înscrisă în baroul argeşean

1920, septembrie. În septembrie 1920, Margareta Paximade este prima femeie avocat, care s-a înregistrat în Baroul Argeş. Spre deosebire de alte barouri din ţară, avocaţii argeşeni nu s-au opus înscrierii colegei lor în barou. Exemplul ei a fost luat şi de alte femei, care au avut curajul să-şi câştige existenţa din practicarea avocaturii şi să se înscrie în baroul argeşean după cum urmează: Maria Zoe Tărtăşescu (1929), Elisabeta Negreţu (1932) şi Sofia Giuroiu în 1939, singura care şi-a exercitat profesia până la ieşirea la pensie.

Prima expoziție concurs agricolă la Piteşti

1882, august. În august 1882, s-a organizat la Piteşti prima expoziţie concurs agricolă. Pe lângă premiile şi recompensele compuse din diplome, medalii şi diferite instrumente agricole, sătenii participanţi la concurs au mai primit şi bani. În acelaşi an, în luna octombrie s-a desfăşurat un concurs pentru cea mai bună arătură, pe un teren lângă Piteşti.

Edilii piteşteni îi sancţionează pe brutari

1906, noiembrie, 21. Prin ordonanţa din 21 noiembrie 1906, primăria Piteşti le-a pus în vedere brutarilor să pună pe piaţă pâine de calitate, deoarece la controale s-a găsit pâine crudă şi cu un gramaj mai mic decât cel normal. S-au dat instrucţiuni ca brutarii să fie curat îmbrăcaţi, iar transportul pâinii să se facă numai cu trăsuri speciale şi în coşuri curate şi acoperite cu capace. Printr-o altă ordonanţă, edilii oraşului au dat instrucţiuni ca fabricile de pâine să fie luminoase, aerate, curate şi văruite cel puţin o dată la trei luni. Brutarii au mai fost atenţionaţi că vor fi sancţionaţi dur, dacă nu vor respecta instrucţiunile, iar făina stricată şi pâinea rău fabricată le vor fi confiscate.
(Informaţii selectate din “Piteşti-620,  memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită