Web Analytics

Câini de avalanșă din șapte județe, pregătiți în Argeș

de | 28.02.2018 10:41 | Actualitate

caini avalansa stagiuÎn perioada 17-25 februarie a.c, Argeșul a găzduit un eveniment important, este vorba de ediția a patra a stagiului de formare a unităților canine de intervenție la avalanșă.

Stagiul Național de Formare al Unităților Canine de Intervenție la Avalanșă, forma de specializare în meseria de salvator montan, s-a desfășurat la Cabana Capra – Transfăgărășan, la o altitudine de 1.700 metri. Au participat pentru brevetare sau pregătire echipaje din Alba, Neamț, Hunedoara, Bihor, Gorj, Bacău și Sibiu.
„Noi suntem deja portdrapel al acestei specializări în salvamontul românesc, urmare a colaborării Consiliului Județean Argeș cu departamentul Savoia. Suntem priviți în toată țara ca fiind specialiști în ceea ce predăm, adică pe segmentul câini de avalanșă. Mă bucur că în urma acestei colaborări între Savoia și Argeș am reușit să obținem această specializare care lipsea în salvamontul românesc. Salvamontul din România era singurul serviciu de salvare montană din Europa care nu avea componentă canină și iată că acum suntem deja la un număr de 11 unități canine în nouă județe. Iar pentru la anul, sunt deja calificate, deși nu sunt terminate încă evaluările, alte patru echipaje și vor apărea județe noi, gen Bihor, Prahova, Hunedoara. Au început să apară și intervențiile la avalanșă cu câini, astfel că suntem pe drumul cel bun”, a declarat directorul Serviciului Salvamont Argeș, Ion Sănduloiu, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc la sediul Consiliului Județean Argeș.
În cadrul Stagiului Național de Formare al Unităților Canine de Intervenție la Avalanșă, pe parcursul a nouă zile, unitatea canină (conductor + câine) a trebuit să progreseze în așa fel încât, la examenul final, să dovedească capabilitatea accesului oriunde în zona montană, să execute misiunea de salvare prin găsirea a minimum două victime umane îngropate în zăpadă pe o suprafață de 2 hectare, după care să arate că se poate retrage în siguranță. Probele de acces au inclus schiul de tură, rapelul pe stâncă și/sau gheață, precum și alte situații care pot fi întâlnite în timpul unei acțiuni de salvare. Unitățile canine candidate sunt cele care au trecut evaluarea cu caracter obligatoriu și eliminatoriu, în perioada 10 – 14 decembrie 2017, la Cota 2000 Transfăgărășan.
Întrucât mai sunt câteva unități canine de intervenție la avalanșă care nu au reușit să se prezinte în ziua examinării, se va mai organiza încă o sesiune de examinare, în luna martie, la Cota 2000 Transfăgărășan. Reconfirmarea anuală a brevetului este obligatorie pentru menținerea statutului operațional al unității canine.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii