Declară pentru „Jurnalul” edilul Constantin Toma
Domnule Constantin Toma, venind spre biroul dvs pentru interviul despre pădurea-parc din municipiul dvs, am văzut pe holul primăriei un tablou mare cu un tricou al Gloriei Buzău pe perete. Sunteți în luptă directă pentru promovare cu FC Argeș și întrebarea mea e cât sprijină Primăria Buzău echipa de fotbal?
– Sută la sută. Am venit la primărie în 2016 și în 2017 am înființat CS Gloria Buzău, club sportiv municipal, cu secție de fotbal, bineînțeles. Am pornit de jos, din ultima ligă. După cum știți, Gloria Buzău intrase în faliment, a fost problema aceea cu meciurile trucate, așa că am luat-o de la zero, iar acum suntem în Liga a II-a. Văzând că nu avem drept de promovare, am luat acel model de contract al Piteștiului, pentru că nu știam cu ce se mănâncă exact. Iar în momentul ăsta suntem asociați cu Consiliul Județean și cu un investitor privat, astfel încât să încercăm să promovăm.
Cu șanse foarte bune, zic eu.
– Șansele sunt foarte bune pentru că, probabil, este cea mai slabă serie de Liga a II-a care a fost vreodată în România. Cu opt echipe care n-au drept de promovare. Încet, încet, se transformă și Liga I, nu doar Liga a II-a, în campionat sătesc, cu echipe rurale și asta nu-i deloc în regulă. Ori Piteștiul, care a avut întotdeauna echipă și l-a avut pe marele Dobrin, e păcat să nu aibă echipa în prima ligă.
V-am întrebat de echipa de fotbal pornind de la acel tricou pe care l-am văzut afișat mare pe holul primăriei. Și mă întrebam ce s-ar întâmpla, fiindcă e o perioadă când FC Argeș merge prost, dacă primarul Gentea ar fi afișat și el un tricou alb-violet pe holul primăriei? L-ar fi crucificat o parte din suporterii nemulțumiți de rezultatele din prezent.
– Primarul este în această postură fiindcă, indiferent ce ai face, se întâmplă lucruri. O parte a suporterilor va fi întotdeauna nemulțumită. Gândiți-vă că la primul mandat, în 2016, când am venit aici, propus de Marcel Ciolacu, am luat 40%, iar la al doilea, când oamenii au văzut că am început să muncesc și să mișc lucrurile, am luat 78%, am fost cel mai votat primar de municipiu din România. Iar acum, deși sunt foarte multe proiecte, sunt înjurat de o parte, de o minoritate, ce-i drept. Pentru că trebuie să știți că în 2016, când am venit la primărie, am plecat cu datorii de 20 milioane euro la 43 milioane euro venituri, iar acum avem zeci de proiecte, în valoare de 80 milioane de euro care sunt în derulare numai acum și de încă de 200 milioane euro, pe care îi introducem acum în operă. Asta e viața de primar, să fie înjurat de unii, să aibă plângeri penale la greu. Bineînțeles că am luat clasări la toate aceste plângeri, că n-am venit aici la furat sau la alte prostii, dar am înțeles că trebuie, ca primar, să îți duci o cruce. Cu orice. Acum avem o problemă nu de la fotbal, ci de la handbal. Anul trecut, la handbal fete am avut nouă meciuri la rând cu victorie, am bătut inclusiv campioana, pe Rapid, pe Vâlcea, pe Baia Mare, iar acum, în primele trei meciuri, am avut trei înfrângeri. Și cine-i vinovat? Primarul, bineînţeles.
Ultima întrebare. Am văzut că ați fost la Simfonia Lalelelor anul acesta. Ați mai fost și înainte?
– Am mai fost și înainte, dar în civil, ca să zic așa. Anul acesta am fost ca primar al Buzăului, invitat de dl Cristian Gentea, căruia îi și multumesc foarte mult. E un lucru minunat ce s-a întâmplat acolo, iar Simfonia a devenit un lucru identitar pentru Pitești, este unul din brandurile dvs. Înainte o făceați în centrul orașului, am văzut Simfonia imediat după ’90, acum am observat că ați facut-o în parcul frumos amenajat de pe malul râului Argeș și este un lucru extraordinar. De ce nu ar putea să se întâmple și în pădurea Trivale același lucru frumos? E păcat să nu fie folosit și amenajat ca pădure-parc un bun inestimabil ca Pădurea Trivale, care este al oamenilor până la urmă.
Citește și Ana Bogdan, campioană la Parma
0 Comentarii