Web Analytics

„Ca dansator, iau minimul pe economie (…) Noi trăim de la o lună la alta”

de | 24.08.2017 10:06 | Actualitate

7 CatalinOancea# Să râdem sau să plângem cu Cătălin Oancea, directorul adjunct al Centrului Cultural Judeţean?
Cu aproximativ 120 de salariați pe ștatul de plată, unii dintre ei nou veniți, cu două ansambluri având cam același obiect al muncii, respectiv Doina Argeșului și Dorul,  cu niște venituri care nu au cum să acopere necesitățile și un buget moștenit, nou creatul Centru Cultural Județean pare a avea o schemă supradimensionată și niște perspective cam lugubre.

O recunoaște, într-un fel, și Cătălin Oancea, părintele unuia dintre ansambluri, respectiv Dorul, pe care l-a și înregistrat la OSIM pe persoană fizică. Potrivit acestuia este, într-adevăr, vorba despre un efort bugetar uriaș, în condițiile în care numai cheltuielile  cu colaboratorii sunt de 160.000 de lei pe lună, atenție, numai pentru colaboratori, care sunt plătiți cu salariul minim pe economie. Asta, în timp ce  ceilalți angajați, cu contract normal de muncă, în număr de 42-43, au dublu față de cei cu contract de colaborare. Deci, dacă facem un calcul sumar, este vorba despre aproape vreo trei miliarde lei vechi pe lună, numai salariile!  Referitor la leafa pe care o încasează de la Centrul Cultural Județean, Cătălin Oancea spune: „Ca dansator iau minimul pe economie, dar am propus să dăm și la colaboratori tot 2.100 lei brut pentru că ambii prestează aceeași cantitate de muncă și cu aceeași dificultate. Venitul meu lunar este în total  de 3.800 lei, cu tot cu salariul de director adjunct”.
Întrebat despre angajarea membrilor familiei sale, respectiv soția, Lavinia, fiul Alexandru și tatăl pensionar, Dorin Oancea (reîncadrat consilier artistic), directorul adjunct defilează cu acesta din urmă:
„Să facem excepție că este tatăl meu. Domnia sa a lucrat la această instituție mult timp, aproape 40 de ani. Cred că nivelul de expertiză nu mai trebuie să îl discutăm. E vorba despre ce câștigăm noi plătind un om cu asemenea experiență, pentru că anul trecut nu au mai fost necesare serviciile dumnealui și atunci cred că nu a fost bine pentru noi, pentru artiști. Este vorba că o părere avizată ne ajută”. Chestionat dacă „există riscul ca la un moment dat să nu puteţi să dați salariile?”, răspunsul oferit de Cătălin Oancea este cel puțin îngrijorător: „Noi trăim de la o lună la alta. faptul că noi ne-am înființat la 1 mai ne pune serioase probleme din punct de vedere economic pentru că nevoile reale ale acestei instituții le vom cunoaște la nivelul lunii decembrie când noi putem să avem o proiecție de buget pentru 2018, foarte aproape de adevăr. Dacă nu vom primi suma cerută, va trebui să renunțăm ori la colaboratori, ori de la manifestări. Cheltuiala cu angajații este asigurată prin rectificări succesive. Există niște discuții că de la 1 ianuarie se va aplica un procent de 25% la salariul din luna iunie pentru angajații din administrație și artiști”…

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii