Bustul lui Dobrin

de | 26.08.2021 12:45 | Actualitate, Cultura, Home

Publicul vede ce i se oferă, dar puțini știu ce se întâmplă în spatele cortinei. Ca om implicat de ani buni în multe acte de cultură de la nivelul Piteștiului, consider că poate prezenta interes și cum au fost cu putință diverse realizări; deși există falsa impresie că la noi cultura nu ar prezenta interes, eu cred contrariul. Intenționez să editez un volum cu toate aceste istorisiri, pentru o mai bună cunoaștere a istoriei recente a Piteștiului.

„Parcă la stadion îi e locul”, au spus taximetriștii

Așadar… La 1 decembrie 2008, pe la ora 22.00, într-o beznă cleioasă, după tot felul de amânări, bântuiam prin stadionul din Pitești alături de câțiva fotbaliști faimoși, spre a fixa, în sfârșit, la stadionul din Pitești, locul în care urma să fie amplasat, soclul pentru bustul turnat în bronz al lui Nicolae Dobrin. Timpul presa îngrozitor, bustul urma să fie dezvelit oficial de Sfântul Nicolae, cum anunțasem în presă. Anterior, fusese stabilit clar un alt loc, se făcuse inclusiv proiect de către un arhitect pentru Grădina Publică, aprobat de Comisia Monumentelor de la Alexandria, în jurul statuii lui I.C. Brătianu, ca început pentru Rotonda Personalităților Piteștene. Dar, vorba imnului, de Ziua Națională, se ajunsese la „acum ori niciodată”. Tocmai de aceea, am stat nedezlipit de primarul Piteștiului, de la ceremonia de la ora 9.00 de la Poarta Eroilor, de Ziua Națională, până seara la 19.00.
Am mers împreună seara cu domnul primar la locul fixat. S-a consultat, încă o dată, cu niște taximetriști. „Parcă la stadion îi e locul”, se aud voci. Domnul primar o sună pe d-na Gica Dobrin, să o consulte. „Sunt, la stadion, e o Cupă «Nicolae Dobrin»”. Așa am ajuns și noi la ultimul meci, am participat la decernarea premiilor. Până și eu am dat o diplomă.

Citește și Amintiri cu Nicolae Dobrin de pe Maracana din Ştrand (I)

Bust realizat pe fondul emoției generate de moartea lui Dobrin

Apoi, însoțiți de staful FC Argeș, am bântuit, pe întuneric, pentru căutarea unui loc adecvat pentru bustul lui Dobrin. Marele portar Cristian propunea ceva, Ilie Bărbulescu altceva. Până la urmă, am convenit un loc. Am… înfipt un băț în pământul înghețat, ca de 1 decembrie, ca să marcăm locul.
A doua zi, la prima oră, beneficiind de o sponsorizare de materiale de la COMESAD și cu sprijinul unor muncitori de la ADP, am devenit diriginte de șantier la turnarea, treaptă cu treaptă, pe un ger teribil, a soclului (veneau doamna contabil-șef Cristina Lintescu și jurista Laura Țîntoacă cu o.p.-uri și alte acte să le semnez la stadion). Cu un an înainte, la 1 decembrie 2007, dezvelisem bustul realizat în ghips, într-un timp record, de către sculptorul Cristian Pentelescu în cadrul Simpozionului internațional de sculptură „Gheorghe Iliescu-Călinești” (a lucrat după fotografia dorită de doamna Gica Dobrin).

Jean Dumitraşcu şi sculptorul Cristian Pentelescu

Jean Dumitraşcu şi sculptorul Cristian Pentelescu

Un bust pe care l-am „strecurat”, pe fondul emoției generate de dispariția prematură a legendarului fotbalist, în rândul busturilor altor personalități aflate deja în lucru în cadrul taberei. „Câte busturi realizați?”, a întrebat ziarista Iulia Ivănoiu în cadrul unei conferințe de presă de la Centrul Cultural. Inițial, stabilisem cinci, am răspuns, dar vom face șase! Aflasem că Nicolae Dobrin fusese deschis la plămâni și închis la loc imediat de către medici. Sfârșitul era iminent… Și s-a și întâmplat, vai! Cum-necum, am fost gata la timp, mi s-a alăturat și sculptorul, practic a venit cu bustul pe 5 decembrie, am făcut rost și de șampanie pentru cei invitați la dezvelire.

Citește și Amintiri cu Nicolae Dobrin de pe Maracana din Ştrand (II)

A doua zi, presa vuia că Penescu i-a făcut bust lui Dobrin

Dar, prins cu amănuntele organizatorice, am neglijat două mici, dar… uriașe amănunte. Dezvelirea bustului lui Dobrin devenise știre națională, au fost prezente toate televiziunile naționale, toată presa, ce mai, ca și mari prieteni ai fotbalistului, veniți singuri, neinvitați. În al doilea rând, ne aflam în ograda patronului echipei de fotbal FC Argeș, dl. Cornel Penescu. Festivitatea a fost exact cum am gândit-o. Seara, în schimb, toate televiziunile și agențiile de presă vuiau că dl. Penescu ar fi făcut bustul lui Dobrin. Pe dumnealui îl știau toți ziariștii de la București, reprezenta echipa lui Dobrin. Toate știrile sunau așa: „A participat la dezvelirea bustului și primarul”.

Da, dl. Penescu a făcut enorm de multe lucruri pentru FC Argeș, a susținut echipa, dar bustul nu. Nimic despre autorul bustului, dl. Pentelescu. M-am înfuriat, în noaptea de Sfântul Nicolae am stat de dat „drepturi la replică” pe on-line, în speranța că se mai lămuresc lucrurile. În zadar, a doua zi erau alte știri importante de televiziune.
Subliniez aici: bustul lui Dobrin a fost realizat exclusiv de către Centrul Cultural Pitești, din bugetul Primăriei Pitești. Ulterior, bustul a fost mutat într-un loc mai bun, la intrarea pe stadion, prin grija doamnei Gica Dobrin… Îmi aduc aminte cum fostul viceprimar Sorin Apostoliceanu, pe care-l însoțeam la stadion, mi-a atras atenția că bustul s-ar fi spart! M-am urcat pe bust, nu era așa, erau striațiile realizate intenționat de scuptor, fața lui Dobrin mai avea și riduri. A se vedea foto realizată de Constantin Pașol, cu mine cocoțat pe bust…

Citește și Nicolae Dobrin, omagiat în cadrul proiectului „Argeșeni valori naționale”

Distribuie!

Articol scris de Dumitrascu Jean

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Acum! Incendiu puternic la o casă din Argeș
Acum! Incendiu puternic la o casă din Argeș

Un incendiu puternic a izbcunit în urmă cu puțin timp la o casă din comuna Valea Mare Pravăț. Incendiul s-a manifestat la acoperișul locuinței si la o camera de centrală. Pentru alimentarea cu apă, la locul interventiei se depladează încă o autospecială de stingere cu...

Spitalul Câmpulung e blocat și de Ministerul Sănătății
Spitalul Câmpulung e blocat și de Ministerul Sănătății

La Municipalul câmpulungean nu se mai poate face nicio operație sau altă procedură medicală care presupune anestezie, după ce unul dintre medicii de Terapie Intensivă a fost detașat forțat la Județean, iar celălalt a intrat în izolare, având și ceva probleme de...