Web Analytics
scris joi, 08.08.2024

Bulgaria a interzis „propaganda” LGBT în şcoli

Parlamentul bulgar a votat miercuri cu o majoritate copleşitoare interzicerea „propagandei” LGBT+ în şcoli, un vot surpriză care intervine pe fondul „războiului cultural” alimentat de Jocurile Olimpice de la Paris, relatează AFP, conform News.ro.

Bulgaria a interzis „propaganda” LGBT în şcoli

Amendamentul, propus de partidul de extremă dreapta pro-rus Vazrajdane (Renaştere), a fost adoptat cu 159 de voturi pentru, 22 împotrivă şi 13 abţineri. Textul face ilegală „încurajarea” unei „orientări sexuale netradiţionale” şi a unei identităţi de gen „alta decât cea biologică”, după modelul unei legi ungare puternic criticate de Bruxelles. Raportorii au justificat necesitatea unei legislaţii rapide prin „normalizarea inacceptabilă a orientării sexuale netradiţionale”, generată de ceea ce au descris drept „propaganda” continuă.

Citește și: Preot din Alexandria, reținut! E acuzat că a furat un milion de euro din banii parohiilor

Deniţa Lubenova, avocat în cadrul asociaţiei LGBT+ Deistvie (Acţiune), spune că parlamentarii au „profitat” de „războiul cultural” actual din jurul Jocurilor Olimpice pentru a promova această lege. Biserica Ortodoxă a criticat puternic ceremonia de deschidere, care a făcut loc minorităţilor sexuale şi de gen, iar Bulgaria a denunţat participarea boxerului algerian Imane Khelif şi a boxerului taiwanez Lin Yu-ting, considerând că aceştia reprezintă „celălalt sex”.

În cursul serii, pe străzile capitalei Sofia au ieşit manifestanţi pentru a protesta faţă de adoptarea textului, strigând „Ruşine să vă fie” şi „Nu mai alungaţi oamenii din Bulgaria”.  Radoslav Stoianov, vicepreşedinte al Comitetului bulgar Helsinki pentru apărarea drepturilor omului, a explicat că noua legislaţie va împiedica difuzarea de „informaţii ştiinţifice” către elevi despre minorităţi.

Citește și: Turist britanic recuperat de salvamontiști după o cădere de 15 metri. Cum se simte

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită