Școala de formă și ochiurile prea largi ale plasei de selecție ne dau măsura nonvalorii noilor generații de polițiști. Nu generalizez, țin doar să subliniez. Pe vremea comuniștilor se făcea poliție politică, dar și ceva mai multă carte în școlile de miliție, că așa se numeau atunci. Teoria era teorie, suna bine pe hârtie, însă practica era brățară de aur. Cel puțin pe partea de poliție judiciară, criminalistică și ordine publică, în domeniile unde politrucii de partid și satrapii din Securitate aveau influență redusă. Asta și fiindcă miza financiară sau politică nu era mare. Pe vremea aceea, prim-secretarii erau puțini și nu conduceau beți. Și nici nu făceau scandal sau își băteau nevestele în regim tabloid, ca primarii, demnitarii și îmbogățiții de azi. Paradoxal, deși regimul era comunist și securist, nu exista întrecere socialistă la doctorate plagiate între șefii de poliții județene și ștăbimea din Ministerul de Interne. Cine voia doctorat învăța, iar celorlalți nu le trebuia. Nu era ofertă la impostură și spoială ca în vremurile prezente.
Despre cazul bărbatului omorât la Pitești de doi agenți de la Secția 4 Prundu se va mai scrie o perioadă. De aceea am zis să schimbăm puțin perspectiva și să evadăm din regimul de breaking news, schimbător și el ca buletinul meteo, de la o zi la alta. Și să privim mai atent la infrastructură, să analizăm temelia și betonul-armat pe care s-a zidit noua generație de polițiști. Prin urmare, am întrebat trei foști șefi ai IPJ Argeș care au făcut carieră și la București, în funcții de top, cum văd ei ce s-a întâmplat în județul lor. Fiindcă toți trei s-au întors și trăiesc în Argeș. Toți trei au vorbit de lacunele în pregătire și de școala deficitară care se face în ziua de zi, în special la nivelul agenților de poliție. Și niciunul dintre ei, mă refer la chestorii Dan Fătuloiu, Nicolae Berechet și Ion Stoica, n-a știut pe cine a mai chestionat Jurnalul pe acest subiect. E jale, oameni buni! Bombardierii de pe Instagram sunt frați de generație cu cei din Poliție. Gândesc la fel, numără banii la fel și se pițiponcăresc la fel. Și toți sunt pontați de societate (acea societate a lor!) la numărul de like-uri și de selfie-uri. Muncesc mai mult cu gura și cu pumnul decât cu capul, iar rezultatele se văd: câte o barbarie care îngrozește o întreagă Românie. Și trendul nu e de bun augur. Se întâmplă la fel în afaceri, în politică, în justiție, la nivelul funcționărimii de la Calea ferată sau din primării și chiar în presă, dacă vreți. Zidurile societății noastre prind igrasie în ritm accelerat. Iar temelia noii generații e șubredă, fiindcă, în loc de școală și de beton-armat, s-au pus multă minciună și mult rahat. Din nou, nu generalizez, doar subliniez.
P.S. Nici măcar nu mă mai miră că tânărul agent Drăghici a fost păstrat în poliție și apoi transferat la IPJ Argeș, după ce s-a dovedit că și-a însușit 8.000 lei din cei 30.000 lei cu care un bătrân a fost escrocat prin metoda ”Accidentul”. Păi nu la fel s-a întâmplat și cu contabila care a delapidat aproape un milion de dolari de la Spitalul Județean și care nici până acum nu a fost trimisă în judecată? Ca să înțelegeți, Amalia Dumitrașcu a fost angajată în departamentul Contabilitate și achiziții al spitalului nr. 1 al Argeșului, deși se știa că a fost dată afară de la BCR după ce furase 800.000 euro din conturile clienților băncii.
0 Comentarii