Web Analytics
scris joi, 21.12.2017

Bolnavii de epilepsie ar putea fi lipsiţi şi anul viitor de medicamentul care îi ţine în viaţă

6 stanciulescu# Situaţie dramatică în Argeş!

Bolnavii de epilepsie ar putea fi lipsiţi şi anul viitor de medicamentul care îi ţine în viaţă

Pe 17 noiembrie 2017, Avocatul Poporului, prin Biroul Teritorial Pitești, s-a sesizat din oficiu în legătură cu retragerea de pe piață a medicamentului Trileptal 300 mg/600 mg (substanță activă OXCARBAZEPINUM), folosit în tratarea epilepsiei. Din această zi, medicamentul, care lipsea de pe piață încă din septembrie, anul trecut, a apărut, teoretic, pe site-ul pe care autoritățile postează medicamentele lipsă, însă în farmacii tot nu a putut fi găsit, decât cu mare greutate și „ pe sub mână”, adică așa cum, înainte de 1989, românii se aprovizionau cu cele necesare.

Un tată disperat a sesizat Avocatul Poporului

Sesizarea din oficiu a venit  în urma unei audiențe telefonice acordate unui petent. Concret, așa după cum am aflat de la coordonatorul Biroului Teritorial Pitești, Mihaela Stănciulescu, la mijlocul lunii noiembrie, disperat, tatăl unei adolescente din Argeș i-a adus la cunoștință faptul că respectivul medicament vital pentru fată, nu se mai găsește în farmaciile din Argeș. În vederea clarificării acestei situații, reprezentanții Avocatului Poporului au purtat o discuție informală cu un reprezentant al companiei care deține autorizația de aducere pe piață a medicamentului Trileptal în cele două concentrații de 300 mg, respectiv 600 mg, discuție din care a reieșit faptul că respectiva companie a notificat Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale, și a avut mai multe întâlniri cu reprezentanții celor două instituții, fără să ajungă la niciun rezultat (de altfel, se pare că între firmă și autorități au existat anumite negocieri iar ca urmare a faptului că nu au căzut de acord, a apărut și criza medicamentului). Reprezentanții companiei afirmă că „înțeleg dramatismul acestei situații  și faptul că medicii specialiști nu ar fi avut timp suficient pentru a institui măsurile terapeutice alternative, motiv pentru care susțin că vor importa în luna noiembrie o cantitate suplimentară de Trileptal 300mg/600 mg cu substanță activă oxcabazepinum. Dar această măsură temporară nu rezolvă situația pe fond”, se arată în comunicatul emis de Avocatul Poporului. În plus, în opinia importatorului, în acest moment singura terapie alternativă ar putea fi cu substanță activă simplă carbazepină iar decizia de instituire a tratamentului cu acest compus activ aparține exclusiv medicului specialist, deși nu la toți bolnavii se poate înlocui acest medicament.

Cel mai probabil, prețul mic îl face pe importator să scoată medicamentul de pe piață

Pe site-ul medicamentelipsă.ms.ro, site-ul Ministerului Sănătății din septembrie, anul trecut și până în noiembrie 2018, când s-a sesizat Avocatul Poporului, se arată că: „Având în vedere situația creată de lipsa pe piață, începând cu septembrie 2017, a medicamentului pe bază de oxcarbazepina, Trileptal, compania Novartis a anunțat Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale că a importat deja o cantitate suplimentară de Trileptal 300 mg și Trileptal 600 mg, comprimate filmate, până la identificarea celor mai bune soluții alternative de tratament pentru pacienți. Tot în comunicatul amintit care evocă surse de presă se arată că „acest medicament a fost retras de pe piață din motive comerciale, prețul mic făcându-i pe producători să notifice retragerea din România”. În orice caz datele importatorului indică faptul că medicamentul Trileptal poate fi achiziționat de pe piața comunitară la diferite prețuri, în România prețul fiind  de 35 de lei, printre cele mai scăzute.

Mai multe medicamente lipsesc din farmaciile din Argeş

Pe 14 noiembrie a.c., compania a confirmat, deci, că medicamentul Trileptal 300 mg și Trileptal 600 mg, comprimate filmate, a intrat în depozitul Novartis și că „va fi livrat către distribuitorii angro, în perioada imediat următoare”. Într-adevăr, pe același site, au apărut înclusiv în luna decembrie anunțul cu dozele de Trileptal existente în depozite însă, potrivit expertului Mihaela Stănciulescu, care a luat, la pas toate farmaciile din Pitești, acesta nu a ajuns în farmacii: „Dacă dumneavoastră găsiți în farmacie, să-mi spuneți și mie”, spune aceasta care arată în plus că sunt mai multe medicamente importante care nu ajung în farmacii și, prin urmare la bolnavii din județul nostru, printre care și banale anestezice folosite de medicii stomatologi. În orice caz, Biroul Avocatului Pitești așteaptă încă răspunsul Ministerului Sănătății privind această situație, răspuns care, potrivit termenului legal ar trebui să se dea până la sfârșitul lunii decembrie. Este un răspuns care ține cu sufletul la gură mulți bolnavi de epilepsie din Argeș, care, în cazul în care autoritățile nu vor soluționa problema, nu vor avea nici anul viitor, tratamentul care face diferența între viață și moarte. Și mai grav este că nu doar Trileptalul lipsește din farmacii ci multe alte medicamente iar absența imunoglobulinei a dus chiar la decesul unei persoane la spitalul din Alba iulia și numai în urma plângerii penale ulterioare autoritățile rezolvând problema identificării de stocuri și aprovizionării.

 

Distribuie!

0 Comentarii