# „Îmi doresc să arbitrez din nou la Campionatul european şi să fiu selecţionat pentru Campionatul mondial”. Piteșteanul Bogdan Sorescu a fost singurul arbitru român care a oficiat la turneul final al Campionatului European de Futsal din 2012. În vârstă de 36 de ani, Sorescu este arbitru de Liga I la futsal şi este considerat în momentul de faţă al cincilea ca valoare în Europa şi al optulea la nivel mondial. Piteşteanul este fost arbitru de fotbal şi a fost prezent şi la ultimele două turnee finale europene. Este unul dintre arbitrii care face cinste şcolii de arbitraj argeşene și singurul arbitru de futsal din Argeș care a ajuns la acest nivel.
# Dle Sorescu, cum vă simțiți acum când ați ajuns în elita fotbalului internațional?
– Este ceva cu totul extraordinar. Însă vreau să vă spun că am ajuns aici cu muncă multă, muncă ce a început odată cu ajungerea pe lista FIFA. Cel mai greu a fost să intru pe lista FIFA, iar după aceea nu mi-a rămas decât să păstrez locul pe care mi l-am câștigat și anume între primii 16 arbitrii ai Europei.
# Care a fost cel mai important meci arbitrat de dumneavoastră?
– Eu cred că două au fost meciurile cele mai importante pe care le-am arbitrat. Mă refer la finala Ligii Campionilor dintre Barcelona și Dinamo Moscova și semifinala Campionatului European din 2012 dintre Croația și Rusia.
# Ați numărat cumva cartonașele roșii acordate în cariera dvs?
– Pe plan internațional nu știu dacă am dat două sau trei cartonașe roșii de când sunt arbitru FIFA.
„L-am cunoscut pe Michel Platini”
# De ce ați ales futsalul și nu fotbalul mare?
– În momentul în care am fost pus să aleg între cele două discipline sportive aveam o vârstă destul de înaintată, adică 33 de ani, iar Comisia Centrală căuta arbitri tineri. Pentru fotbalul mare nu aveam o perspectivă destul de clară, fapt care m-a îndemnat să mă îndrept către futsal, către fotbalul în sală, un sport pe care îl practicam de ceva vreme. Nu puteam fi arbitru la fotbalul mare și în același timp să am ecusonul FIFA la fotbalul în sală.
# În decizia de a vă dedica exclusiv carierei de arbitru la fotbalul în sală v-a influențat cumva și tatăl dumneavoastră, știut fiind faptul că și dumnealui a fost arbitru?
– Eu cred că nu a contat absolut deloc acest lucru. Aceasta a fost decizia mea personală.
# Având în vedere nivelul la care ați arbitrat, vă întreb ce personalități din lumea fotbalului ați cunoscut?
– Pe plan internațional cred că cel mai important personaj cunoscut de mine a fost Michel Platini, dar trebuie să vă spun că am cunoscut mulți oameni importanți, oameni de caracter, oameni care stau aproape de fotbal așa cum ar fi membrii UEFA sau membrii Comitetului de Arbitrii. Am cunoscut toți membrii UEFA care se ocupă de fotbalul în sală și asta pentru că am fost prezent la mai multe campionate europene.
# Ce planuri de viitor aveți?
– Eu tind ca în anul 2016 să fiu din nou prezent la Campionatul european care va avea loc în Serbia, tind să fiu selecționat și la Campionatul mondial care se va desfășura în Columbia și vreau să mai arbitrez încă o dată o finală de Liga Campionilor ca și în 2012. De asemenea, încerc să-i învăț pe colegii mei mai tineri din tot ce am reușit eu să acumulez în această perioadă. Ambiții multe am și sper să le și duc la bun sfârșit.
Marius Ionel