Web Analytics

Blocuri fără aprobare lângă unităţi militare

de | 21.02.2019 14:08 | Dezvăluiri

# Proiectul imobiliar din strada Căpitan Cuțui n-are avizul MApN, deși construcția se ridică lângă Batalionul 49 Apărare Chimică, Biologică, Radiologică, Nucleară (CBRN) „ARGEŞ” și lângă depozitul de muniție # Comandantul Garnizoanei Pitești, colonelul Bae: „Nu ne-a întrebat nimeni” # După celebrul bloc din centru, cu 11 etaje, al firmei Titidan, e al doilea caz când Prefectura cere în instanță anularea autorizației de construcție, dar și a hotărârilor de Consiliu Local prin care a fost avizat proiectul

Proiectul „Maia”, după cum apare pe panoul de pe șantierul din strada Căpitan Cuțui din Pitești și pe care dezvoltatorul a „uitat” să treacă și denumirea firmei sale, SC SECOL URBAN INVEST SRL (un nume pe care inclusiv Instituția Prefectului l-a ținut departe de ochii presei, chiar dacă, la sesizarea ISC Ploiești, a fost nevoită se adreseze instanței pentru anularea hotărârii Consiliului Local privind PUZ-ul pentru zona Căpitan Cuțui, cât și anularea autorizației de construcție a ansamblului de locuințe), a obținut acest din urmă document fără avizul Ministerului Apărării Naționale. Asta deși ansamblul de locuințe se ridică în proximitatea Batalionului 49 Apărare Chimică, Biologică, Radiologică, Nucleară (CBRN) „ARGEŞ” și a depozitului de muniție.

Că la Pitești autorizațiile de construire se dau pe bandă rulantă, cu îndeplinirea formală a obligativității informării vecinilor prin notificarea doar a unor morți, prin schimbarea cu dedicație a regimului de înălțime sau fără solicitarea tuturor avizelor prevăzute de legislația în construcții o demonstrează acțiunile promovate în instanță, unele încheiate cu decizii de suspendare a lucrărilor, altele în curs de judecare. Cea mai recentă vizează tocmai ansamblul de două blocuri din str. Căpitan Cuţui, iar pârâți în această speță sunt Consiliul Local Pitești și primarul municipiului Pitești, pe lângă, desigur, dezvoltatorul imobiliar în cauză, SC SECOL URBAN INVEST SRL.
Ei bine, cea care a intuit lipsa avizului MApN este o judecătoare din Pitești care locuiește în cartierul de vile din vecinătate și care a și sesizat ministerul cu privire la proiectul imobiliar pentru care dezvoltatorul, SC SECOL URBAN INVEST SRL, firmă ce figurează ca aparținând familiei Rădulescu (Mihaela Rădulescu – 90% și Vlad Ionuț Rădulescu – 10%), și-a imaginat că poate eluda legislația în construcții. Că dezvoltatorul a sărit peste o etapă obligatorie când este vorba de imobile construite în proximitatea unităților militare o confirmă însuși comandantul Garnizoanei Pitești, care, contactat de Jurnalul de Argeș, a mărturisit o totală deschidere față de subiect, precizând că nimeni nu a solicitat acordul obligatoriu al MApN pentru această construcție.
# Domnule comandant, era nevoie de un aviz al MApN pentru ridicarea unei construcții în apropierea unei unități militare?
Colonelul Marian Bae: – Este o lege care spune că, înainte de a se începe lucrările și de a se elibera actele necesare, se solicită un aviz de la Ministerul Apărării Naționale, aviz pe care îl dă comandantul Garnizoanei, împreună cu unitatea care este cea mai aproape de construcția respectivă. Acolo se construiesc mai multe imobile… Dacă este vorba de cel care este în proces, Ministerul Apărării nu a dat niciun aviz.
# Au început, practic, construcția blocurilor fără avizul dumneavoastră?
– Da!
# La ce distanță se află această clădire de unitatea dumneavoastră?
– N-aș putea să vă spun exact… Dar putem să vedem la fața locului. Distanța minimă la care se poate construi este între 200 și 400 de metri. Depinde acum și de unitatea militară respectivă, de activitatea acesteia…
# În acest caz, demararea construcției se putea face doar cu obținerea unui astfel de aviz, înțeleg!
– Sigur că da. Este lege în acest sens. Pentru orice se construiește în apropierea unei unități militare, și nu neapărat în apropiere, se cere acordul Ministerului Apărării.
# Garnizoana Pitești a făcut sesizări cu privire la aceste aspecte?
– Nu, n-am sesizat noi Instituția Prefectului, ci o persoană care locuiește în apropierea acelei construcții a făcut o sesizare către Ministerul Apărării. Dacă despre acea construcție este vorba…
# Vorbim de noua construcție din spatele postului Curier TV. Am înțeles, dar, de cerut, vi s-a cerut vreun un acord ca să se construiască acolo?
– Nu ne-a întrebat nimeni. Noi știm că se construiește acolo în urma unei sesizări a unei doamne care are casă construită acolo. Și de la minister ne-au întrebat dacă am dat cumva vreun aviz.
# Din sursele noastre este vorba de o doamnă judecător! Puteți să confirmați?
– Judecător sau avocat, nu știu exact!
# Ce profil are unitatea care funcționează în zonă?
– Acolo este batalionul CBRN (Apărare Chimică, Biologică, Radiologică, Nucleară) și tot în zona aceea este depozitul de muniție din garnizoană.
# Sunt unități cu risc? Cum sunt clasificate aceste puncte?
– Nu sunt unități cu risc… Dar există un risc, normal că există un risc.

Ce spune dezvoltatorul Bogdan Rădulescu: „Primăria nu mi-a solicitat aviz”

Contactat luni, 18 februarie, de Jurnalul de Argeș, unul din membrii familiei de dezvoltatori imobiliari Rădulescu, Bogdan Rădulescu, cel care în urmă cu două săptămâni a luat personal și din proprie inițiativă legătura cu ziarul nostru pentru a oferi un punct de vedere oficial al firmei cu privire la construcția din Căpitan Cuţui, a precizat clar că Primăria nu i-a solicitat aviz de la MApN pentru noul ansamblu de locuințe.
# Potrivit unor date oficiale pe care le-am primit de la reprezentanții MApN, firma dvs – SC SECOL URBAN INVEST SRL – nu a solicitat un aviz de la minister pentru construcția de pe Căpitan Cuţui!
Bogdan Rădulescu: – Pentru care din construcţii?
# Aceea de lângă Curier TV!
– Nu! Primăria nu mi-a solicitat!
# Nu v-a solicitat?
– Nu, certificatul de urbanism nu mi-a solicitat. Dar n-aș vrea să vă spun mai multe, că cine știe ce mai scrieți prin ziarele astea!
# Păi, spuneți-ne dumneavoastră cum s-a întâmplat! Nu v-a cerut nimeni acest certificat?
– Eu nu sunt patronul firmei, nu știu ce să vă spun!
# Dar ce sunteți, doar asociat?
– N-am nicio legătură!
# Data trecută ne-ați spus altceva. V-am înregistrat când ne-ați spus cu totul și cu totul altceva!
– Tocmai de-aia nu vreau să mai spun nimic, nu am nimic de spus!

Ce spune primarul Ionică: „Mă gândesc că este o omisiune, nu ştiu. (…) Sunt nişte probleme legate de acel ansamblu…”

„Nu știu speța asta, nici n-am cum, că e vorba de sute de certificate și de autorizații. Probabil că trebuia să aibă și acest aviz… Arhitectul-șef și Serviciul Juridic, în conformitate cu legea, solicită documentația. Nu știu dacă nu le-am cerut… Mă gândesc că este o omisiune, nu știu… Nu știu punctul de vedere de la Serviciul Juridic în momentul ăsta. Sunt niște probleme legate de acel ansamblu, în general vorbind. Au fost niște contestații, chiar și în instanță, și urmează să se elaboreze noi documente în conformitate cu legea, cu privire la indici, cu privire la avize… Probabil va fi solicitat avizul, poate nu, nu știu exact! O să mă interesez și eu personal. Nu eu solicit aviz și niciun primar n-a făcut-o. Este serviciu de specialitate care apreciază în conformitate cu legea”, a declarat, pentru Jurnalul de Argeș, primarul Piteștiului, Cornel Ionică.
Întrebat dacă procedura în instanță demarată de Instituția Prefectului, acțiune care vizează inclusiv primarul și Consiliul Local, are legătură directă cu faptul că SC SECOL URBAN INVEST SRL nu a solicitat avizul MApN, primarul Cornel Ionică a răspuns: „N-aș zice că are neapărat legătură cu avizul ăsta. Eu știu că sunt niște probleme, nu știu speța exact, dar sunt niște probleme acolo, niște inadvertențe, care, în urma acestei acțiuni a prefectului, urmează să se analizeze în conformitate cu sesizarea… Din acest motiv, certificatul de urbanism și celelalte documente urmează a fi elaborate în conformitate cu ceea ce se cere acolo și cu ceea ce prevede legea. Noi eliberăm, pe an, 3.000-4.000 de documente. Anul trecut am avut doar unul contestat. Anul acesta, până acum, n-avem niciunul”.

Prefectura a dat în judecată primarul, Consiliul Local şi dezvoltatorul imobiliar

Reamintim că, în data de 19.11.2018, INSTITUȚIA PREFECTULUI – ARGEŞ, PRIN PREFECT EMILIAN DRAGNEA, a deschis, la Tribunalul Argeș, o acțiune în Contencios administrativ şi fiscal (Dosar 6544/109/2018) împotriva CONSILIULUI LOCAL AL MUNICIPIULUI PITEŞTI, care are calitatea de pârât în acest dosar, pentru anularea actului administrativ H.C.L. NR.169/24.04.2017, 202/28.06.2018 (P.U.Z. CĂPITAN CUŢUI). Tot INSTITUȚIA PREFECTULUI – ARGEŞ a mai deschis, în aceeași dată, 19.11.2018, o acțiune în Contencios administrativ şi fiscal (6545/109/2018) împotriva SC SECOL URBAN INVEST SRL (dezvoltatorul imobiliar în cauză) și împotriva PRIMARULUI MUNICIPIULUI PITEȘTI, care au calitatea de pârâți în acest dosar (dosar strămutat, între timp, la Tribunalul Vâlcea).

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Avertisment ! Un proiect imobiliar se pregateste a fi pornit in primavara pe Strada Garlei. Daca proprietarul si constructorul vor incerca sa construiasca altceva mai inalt decat P+2 cum este zona in PUZ va fi actionat in judecata de toti riveranii !