Web Analytics

„Blocarea posturilor din învăţământ ar perturba activitatea în peste 30% din şcolile judeţului”

de | 15.08.2019 13:42 | Actualitate

# Declară Adrian Voica, liderul celui mai mare sindicat din învăţământul preuniversitar din Argeş

Guvernul a discutat în ședința de luni, 12 august, o ordonanță privind rectificarea bugetară, incluzând mai multe tăieri, din care cea mai mare (1,03 miliarde lei – 3% din întregul buget al ministerului) de la Educație. Faptul că economiile, în viziunea guvernanților, încep cu Învățământul a creat deja reacții de contestare din partea sindicatelor din domeniu, inclusiv din Argeș.

Premierul Viorica Dăncilă a precizat că o parte din tăiere (30%) se explică prin unele „cheltuieli de personal supraestimate” – aparent, referindu-se la plăți supraestimate pentru hotărâri judecătorești (deși există și sporuri și indemnizații incorect acordate, care ar fi putut fi acoperite din acea sumă). În discuție a mai fost și o ordonanță, amânată, deocamdată, privind suspendarea ocupării posturilor vacante din instituțiile publice, cu puține excepții – în cazul învățământului exceptată fiind doar categoria personal didactic de predare. În rest, totuși, se oferea posibilitatea ocupării posturilor conform principiului ”unu la trei” (la trei posturi devenite vacante, un post ocupat), în condițiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget. O astfel de măsură ar lovi unitățile de învățământ cu posturi vacante de personal didactic auxiliar (laborant, secretar, informatician, bibliotecar) sau personal nedidactic (spălătorese, bucătărese, femei de serviciu, portari, șoferi).
Adrian Voica, liderul SIPA Muntenia, cel mai mare sindicat din învățământul preuniversitar argeșean și vicepreședinte FSLI (Federația Sindicatelor Libere din Învățământ), spune că blocarea acestor posturi ar perturba activitatea în „peste 30% din școlile județului. Problema ar fi în primul rând la îngrijitori, femei de serviciu. Sunt grădinițe, de exemplu la Mioveni, care au nevoie de 5-10 persoane pentru igienizarea unității. Dacă nu se mai poate, ar trebui să ne spună, să ne gospodărim singuri: chemăm asociația de părinți sau, altfel, DSP-ul”.

„Ne taie 1 miliard – o sumă cu care se puteau face atâtea WC-uri de școli de țară”

Multe posturi unice, cum sunt cele de informatician, nu ar mai putea fi deloc ocupate, dacă s-ar aplica principiul „unul din trei” – probabil s-a gândit că ele dublează munca de secretariat. „Nici la personalul auxiliar schema nu e deloc supraîncărcată, ci mai avem nevoie de oameni. Sunt povești că e vorba doar de a doua, a treia secretară. De fapt și secretara, din cauza informatizării excesive, lucrează cu o mulțime de programe care au mari probleme de funcționalitate. Astfel de posturi nici nu mai pot fi normate cu opt ore, fiindcă acești oameni trebuie să lucreze chiar noaptea, de la ora zero la șase, când programul merge mai bine. Și la ei e o muncă foarte complexă, dar nu au acel spor de 10% (suprasolicitare neuropsihică, n.n.), deși la Ministerul Educației toți au acest spor (de condiții vătămătoare, n.n.), de la portari și șoferi, până la ministru”, mai spune Adrian Voica.
De asemenea, s-a propus și eliminarea, în cazul învățământului preșcolar, sporul de 7-20% acordat de Legea 153/2017 pentru predarea la mai multe clase simultan. „Rezultatul nu ar fi decât o problemă la ocuparea anumitor grupe cu educatoare, astfel că se va lucra cu necalificați”, mai avertizează liderul sindical, care crede că s-a încercat acoperirea tăierilor bugetare prin alte discuții colaterale: „Ca să pară că s-au transformat din lupul rău în scufița bună, au lansat și acea discuție cu începerea anului școlar pe 16 septembrie, în loc de 9. A fost doar pentru distragerea atenției, că oricum exista o structură a anului școlar, dar ei au vrut să spună că țin cont de Comisia de Dialog Social, tocmai acum, când ne taie 1 miliard – o sumă cu care se puteau face atâtea WC-uri de școli de țară, de pildă”.
Călin Popescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole