Web Analytics

Blestemul turcului: a fost demis primarul care a pus o troiţă în faţa casei unui musulman

de | 23.08.2017 17:22 | Politica si Administratie

3 01Prefectura Argeș a emis ordinul de încetare a mandatului pentru  edilul comunei Vlădești, Cristian Dică Hristu. Primarul din Vlădești a fost demis în urma unui conflict de interese, fiind cercetat de ANI cu care a și pierdut procesul în decembrie 2015. În cazul său era vorba despre derularea unor afaceri ale familiei cu banii comunității.

Primarul a contestat însă raportul în instanţă, iar Curtea de Apel Pitești i-a respins acţiunea. Edilul din Vlădeşti a mers însă mai departe şi a făcut recurs şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Nici de această dată decizia nu este una favorabilă primarului. Astfel, pe 31 mai, Înalta curte de Casaţie şi Justiţie a României a respins, definitiv, recursul declarat de Cristian Dică Hristu.
Primarul de la Vlădești a devenit cunoscut atât la nivelul județului Argeș cât și național în urma neînțelegerilor avute cu Turan Feizula, un potent om de afaceri turc stabilit de mai mulți ani în comuna Vlădești și care a făcut mai multe acte de caritate pentru locuitorii comunei. Drept răspuns, din răutate aiurea și din alte motive doar de el știute, primarul Cristian Dică Hristu a pus o troiță ortodoxă chiar în fața casei turcului, pe un teren proprietate publică. Totul spre a provoca un permanent stress religios lui Feizula Turan, locuitorul comunei de religie musulmană! Pentru a fi învățătură de minte, îl sfătuim pe fostul primar Hristu să citească povestea următoare.

Primarul tătar al Medgidiei a construit biserică pentru români

Profesorul Metin Omer, de la Universitatea Ovidius din Constanța, istorisește des o povestioară cu valoare de simbol despre relațiile dintre turco-tătarii musulmani și românii ortodocși Kemal Agi Amet, primarul tătar al Medgidiei care a cerut bani pentru construcția bisericii românilor. În anul 1898, tătarul a mers la Tache Ionescu, care era atunci ministrul Culturii, şi a cerut bani pentru construirea unei lăcaş de cult ortodox. Cronicarii vremii au relatat savurosul dialog între primarul tătar Kemal Agi Amet şi ministrul român Tache Ionescu. „Domn menistră, la mine primar Medgidia este. Acolo ai început biserica pentru creştini, ai făcut temelia, ama parai pusin şi nu putem merge mai departe! Treba dau ajutor ispraim a la biserica!“. Ministrul Tache Ionescu încearcă să-i explice că nu sunt bani, dar Kemal intervine: „La mine tatar şi musulman este, la tine ruman şi cristian este. La mine vrei facem biserica Medgidia, la tine nu vrei? Ruşine, bre, aman, aman!“.
Credem că nu-i prea mult pentru fostul primar ortodox al comunei Vlădești dacă mai află și că marea moschee din Constanța se numește Carol I și este situată în piața Ovidiu, str. Arhiepiscopiei nr. 5.
În final, credem că se impune o întrebare și pentru prefectul spiritual, arhiepiscopul Calinic: de ce în Dobrogea se poate, iar în Argeș, nu?

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii