Web Analytics

„Blestemul Rostock”. Spărgătorul de gheață „Nuyina”, eșuat pe canalul Sulina

de | 4.08.2020 21:28 | Actualitate, Economie

Spărgătorul de gheaţă Nuyina, construit în Şantierul Naval Damen Galaţi, a intrat astăzi, 3 august, în malul Canalului Sulina, în timp ce era transportat cu ajutorul unor remorchere în vederea efectuării unor probe pe Marea Neagră.

Acest eveniment a readus în memoria colectivă eşuarea navei ucrainene „Rostok”, în 1991, tot în apropiere de Partizani şi care a paralizat navigaţia pe Dunăre pentru o lungă perioadă de vreme. Pentru deblocarea transporturilor a fost nevoie de realizarea unei rute ocolitoare. Lucrările ulterioare de ranfluare au fost extrem de dificile şi de costisitoare.

„În timpul manevrei de tranzitare a Canalului Sulina, l-au scăpat din remorci la malul stâng. Nu s-a pus traversa, s-a pus într-un unghi de 45 de grade față de axul șenalului. S-a lucrat timp de o oră, perioadă în care s-au dat alte remorci. Nava a fost repusă în șenal și își continuă voiajul, fără avarie. Singura chestie a fost că nu s-a putut trece pe lângă el în intervalul acesta de o oră. Mergea în mare liberă, e la export, e făcut la Șantierul din Brăila (sic!) și era remorcat către mare liberă. Fiind o navă mai lungă decât lățimea canalului nu avea cum să îl blocheze, că mulți au speculat legat de Rostock, dar acolo a coincis lungimea navei cu lățimea canalului.

Citește mai departe pe viața-liberă.ro

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole