Web Analytics

Blestemul loveşte din nou Câmpulungul. Lucrările din Piaţa Primăriei, abandonate de executanţi

de | 20.09.2018 14:00 | Politica si Administratie

După multiple dezastre precum abandonarea în ruine a Casei de Cultură sau distrugerea parcurilor şi a Băilor Kretzulescu, ambele în baza unor proiecte cu fonduri guvernamentale şi europene, acum a venit rândul alocărilor bugetare locale să fie folosite în van. Începute imediat după Zilele Municipiului, lucrările la amenajarea Pieţei Primăriei au fost abandonate cu scandal, iar acum primarul Liviu Ţâroiu trebuie să rezolve o problemă în care a intrat fără preaviz.

O fi râs Liviu Ţâroiu de fostul primar Călin Andrei atunci când acestuia i-a fost blocat proiectul amplu de reabilitare a centrului istoric şi complexului Kretzulescu, dar acum i-a ieşit râsul pe altă parte. Aşa cum a picat Andrei la mijloc, din cauza neseriozităţii celor de la Grup Corint, care au provocat dezastru în parcurile publice şi la băi, iar Câmpulungul a fost nevoit să returneze fonduri europene de peste opt milioane de lei, şi Ţâroiu a intrat fără vină în mijlocul neînţelegerilor dintre constructorul care a câştigat licitaţia pentru amenajarea centrului şi subcontractorii acestuia. În ambele cazuri, poveştile coincid, deocamdată. Dacă vor fi identice până la final, atunci şi Ţâroiu îşi va pierde diamantul de pe coroană, la fel ca şi Andrei.
Lucrările pentru amenajarea Pieţei Primăriei, un proiect care în fotografii arată excelent, au început pe 23 iulie 2018. Câştigător al licitaţiei a fost desemnat grupul format din Ratelen Construct SRL Cetăţeni (George Răuţoiu) şi Group Concif SRL Stoeneşti (Sorinel Răuţoiu), iar termenul de finalizare a lucrărilor a fost stabilit la 17 ianuarie 2019. O perioadă destul de scurtă pentru amenajări inclusiv de fineţe, ţinând cont de faptul că zona şantierului este una inclusă în situl istoric al municipiului, iar acesta include imobile monumentale precum clădirea Primăriei, fosta Prefectură a judeţului Muscel şi cea a Judecătoriei Câmpulung, fost Tribunal Muscel. Oricum, demarajul a fost bun, s-a intrat rapid în activitatea pentru care constructorul a apelat la meseriaşi de prin Bistriţa. Numai că săptămâna trecută a început scandalul. Acuzând faptul că nu au fost plătiţi, muncitorii au sistat lucrările şi au încercat să-şi recupereze lucrurile de pe şantier, nu înainte de a i se plânge inclusiv primarului Liviu Ţâroiu. Vineri seară a fost scandal în spatele Primăriei, lângă Judecătorie şi Poliţie, sâmbătă seară au urmat alte urlete în noapte. Între timp, la locul faptelor s-a lăsat liniştea…

Primarul Ţâroiu: „Sper să se rezolve problema”

Vinovat fără vină, căci pe el îl vor înjura câmpulungenii, primarul Ţâroiu încearcă să rezolve problema. „Au apărut neînţelegeri între antreprenor şi cei care lucrează cu piatra şi au părăsit lucrarea. Noi, Primăria, am plătit până acum tot ceea ce ni s-a cerut, pe baza devizelor, iar cei de la Group Concif mi-au spus că le-a dat ceva bani celor de la Bistriţa. Mi s-a spus că muncitorii au vrut şi bani în avans… Cert este faptul că nu au mai continuat. Aşteptăm altă echipă de meseriaşi, trebuia să vină de astăzi (n.red.: luni). Antreprenorul mi-a spus că va rezolva problema!”, ne-a declarat Liviu Ţâroiu. El speră că nu se va ajunge la situaţia în care s-a aflat proiectul lui Călin Andrei, dar, dacă lucrurile nu se vor îndrepta, nu va aştepta la infinit, ca fostul primar, ci va rezilia contractul pentru a găsi repede un alt executant. Costul lucrărilor este de peste şase milioane de lei, iar pentru alocarea bugetară s-au făcut modificări în acest an, după ce fondurile destinate amenajării Pieţei Primăriei pentru 2018 au fost doar de circa trei milioane.

Praf şi pulbere la Primărie, Poliţie şi Judecătorie

Dacă lucrurile nu se vor rezolva rapid, primarul Liviu Ţâroiu va avea parte de porţia lui din blestemul Câmpulungului. Dincolo de esenţa constând în eşecul implementării unui proiect – „noroc” că nu sunt fonduri europene, cu alte consecinţe! – cel mai mult contează deranjul produs cetăţenilor. Zona afectată de lucrări este împânzită de instituţii şi magazine. În Primăriei, nu se mai poate intra decât prin uşa din faţă, iar clădirea este înconjurată de praf şi moloz, care de-abia aşteaptă ploile de toamnă. La Judecătorie accesul a devenit aproape imposibil pentru cei mai în vârstă sau cu probleme de sănătate. Ca să ajungi pe scara de acces în instituţie trebuie să fii vârtos: sunt 50 de centimetri diferenţă de nivel între sol şi prima treaptă. La Poliţie se ajunge tot prin amenajarea de şantier, iar una dintre căile de acces este ferită de betoane şi fier doar de o copertină pe care un om al străzii a folosit-o ca hamac, pentru odihna proprie şi netulburată. Apoi, oficiul poştal din centru s-a mutat tot din cauza afectării locului de lucrări, a dispărut biroul unui furnizor de cablu TV, iar proprietarii magazinelor se plâng că nu mai au clienţi. O durată prea lungă de menţinere a acestor impedimente nu va face decât să apară reproşuri la adresa primarului, care până săptămâna trecută nu visase niciodată atât de urât.
Cătălin Ion Butoiu

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii