Blesteme şi păcate

de | 22.01.2015 15:25 | Opinii

Ce păcate, cât de multe și cât de grele să fi făcut partidul acesta ca să cadă pe el atâtea blesteme? Dacă există un Dumnezeu al partidelor politice, a aruncat din brațe PSD, ramura argeșeană. Cu o lovitură chiar în moalele capului, se clatină între certitudini ca o colonie de albine fără matcă.
Și a fost una dintre cele mai puternice și mai de nădejde filiale din țară. Sub hegemonia ei, județul a rămas roșu în toată perioada tranziției. Toate alegerile, câștigate. Până la ultima înfățișare, unde electoratul argeșean și-a dat girul pentru reprezentantul PSD la președinția țării. Apogeul de putere a fost atins pe vremea lui Constantin Nicolescu…
În vremea aceasta, județul și orașul, chiar în comparație cu alte zone ale țării, a cunoscut chiar o anumită înflorire, în cultură, în edilitate.
Dar ca un trăsnet, a căzut acuzația de corupție și de alte fapte reprobabile. Arestul îl debarcă pe Constantin Nicolescu. Este prima lovitură care dezechilibrează această formațiune. Conducerea politică a filialei este preluată, interimar, de primarul de Pitești Tudor Pendiuc, omul ales de comunitate în cinci mandate, apreciat de Uniunea Europeană, de unde primește și fonduri pe proiecte de reabilitare a urbei, și face parte din conducerea națională a partidului. Dar se trezește și el, într-o dimineață, cu mâinile în cătușe, cu mascații care îi suflă în ceafă și îl aruncă în duba procuraturii.
Florin Tecău ajunge în conducerea organizației argeșene datorită împrejurărilor. Provizoriu. În momentul când nu este altul mai aproape și mai potrivit.
Profesor de meserie, s-a aruncat în politică în ultimul deceniu. Sub pulpana lui Nicolescu. Nu a fost unul dintre cei care să se bată pentru posturi și funcții. A fost mai degrabă recrutat și promovat.
Însă dacă trebuia să fie demolat și spulberat, nu se putea să nu i se găsească ceva. Dacă nici plagiat, nici șapte case, nici proprietăți în țară și în străinătate, nici vile, nici mașini de lux, nici amante întreținute, nici licitații trucate, nici alte matrapazlâcuri cunoscute nu puteau să-l compromită, i s-a întins o capcană. Până la acea dată, nu i s-au dibuit aventuri pe internet. Brusc, îi apare ispita în cale. Încearcă, se spune, să o vâneze. Îi face propuneri. Își exprimă dorințe de sex în toate pozițiile, de la distanță, de aproape, virtual, imaginar, real.
Nimic mai grotesc. Nu știu dacă el și-a putut imagina și a putut pronunța așa ceva, dar o minte normală refuză să creadă o asemenea absurditate. Efectul scontat este evident demolarea omului și decapitarea organizației. Blestemul PSD-ului pentru multe păcate acumulate? Sau rivalitate sau scoaterea din joc a unui candidat pentru alți râvnitori?
Florin Tecău a demisionat din funcția de președinte al PSD Argeș. Am zice o dovadă că nu se cramponează de putere.
Însă își va mai reveni această formațiune pe poziția în care a fost, acum când se clatină și conducerea centrală? Cu cine? Se va reface cu vechea gardă Tămagă, Burnei, Valeca, Drăghici, Georgescu?… Va fi instalată Simona Bucura Oprescu, crescută încă de pe când era elevă în sânul partidului? Va fi trimis cineva de la centru, cum s-a întâmplat în alegerile parlamentare si europarlamentare? Cum s-a întâmplat cu domnul Zisu sau doamna Daciana Sârbu, poate de data aceasta Ecaterina Andronescu, zisă Bramburica, prinsă în dosare, sau cumva un lider împrumutat de la partidul profesorului de după gratii Dan Voiculescu în persoana lui Daniel Constantin, acuzat și el în ultimul moment de delapidare sau corupție? Atât de grele blesteme apasă pe această organizație?
Deocamdată nu se vorbește intrarea în joc al celui mai proaspăt lider local, prefectul Mihai Oprescu, omul care nu a fost încă luat în tărbacă, se pare că nici nu are dosare. Dar nu a fost invitat la masă de liderul suprem, Victor Ponta, care îl preferă pe Mircea Drăghici, cel care rezistă de luni de zile unor grave acuzații.
Nu am motive să plâng pe ruinile niciunui partid. Dar teama mea este că în această sarabandă să nu se risipească centrul de putere al administrației locale, ale cărei rămășițe să ajungă pe la Ploiești, pe la Alexandria, pe la Giurgiu, pe la Călărași sau cine știe pe mai unde… Destrămarea a și început.
În privința oamenilor, mă doare să fiu dezamăgit de cei în care am crezut. Dar în țara asta se întâmplă atâtea răsturnări de valori, încât nu mai știi dacă este sau nu este vinovat oricare dintre noi. A luat-o razna Nicolescu? A căpiat Pendiuc? A înnebunit Tecău? Am înnebunit cu toții? Sunt ei curați ca lacrima? Cui îi va veni rândul? Aceasta e dilema, fir-ar să fie și ducă-se pe pustie…

(Prof. Marin Ioniţă)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii