Din 1 martie 2025 a început luna sfântă a postului Ramadanului pentru credincioșii musulmani din întreaga lume. Pe acest drum spiritual credincioșii au fost însoțiți și îndrumați de Hoca (preot musulman) SEDAT KILIC, căruia îi aducem multe mulțumiri pe această cale.
Ramadanul este unul dintre cei cinci piloni ai islamului, a noua lună a calendarului Islamic (Hegira – bazat pe cicluri lunare, care diferă cu câteva zile de calendarul gregorian) și marchează perioada în care Profetul Mohamed a primit primele revelații ale Coranului.
Conform tradiției islamice, în această lună sfântă ușile Paradisului se deschid, iar credincioșii primesc binecuvântări suplimentare pentru actele lor de caritate și devoțiune. Timp de o lună, musulmanii adulți și sănătoși se abţin de la mâncare, băutură, fumat și alte activități între răsăritul și apusul soarelui.
Asociația Culturală a Comunității Musulmane Argeș-Pitești, reprezentată de mine, în calitate de Președinte, a inițiat, organizat și desfășurat proiectul „Binecuvântările Ramadanului – martie 2025”. În cadrul acestui proiect, Asociația s-a preocupat în principal de sprijinul tuturor musulmanilor din municipiu, județ și nu numai, pentru a le asigura un confort în ceea ce privește alimentația pe toată perioada postului, pentru a ști că nu sunt singuri.
Astfel, s-a inființat un grup pe WhatsApp, denumit „Nazar Rest Iftar”, în care au fost înscrise persoanele care urmau să comande, fie individual, fie pentru grupuri, pachete cu mâncare (gătită și nu numai), distribuite zilnic de Asociație, cu denumirea „pachet Iftar”. Pe toată perioada postului (luna Ramadanului) au fost distribuite zilnic pachete Iftar, în număr total de 1489 și, cu sprijinul C*TIKA, un număr de 50 pachete tip cutie, conținând alimentele de bază necesare unei familii.
Beneficiarii acestor pachete au fost musulmani, membri sau nu ai Asociației, persoane din diverse țări, respectiv Turcia, Egipt, Liban, Maroc, Bangladesh, Pakistan, Sri Lanka și alte țări din Orient și Asia, care trăiesc, muncesc sau studiază în municipiul Pitești sau pe raza județului Argeș.
În seara de 26/27 martie, una dintre cele mai importante nopți din religia musulmană, Asociația a organizat ceva mai special, fiind o noapte sfântă, Layat al-Qadr (Noaptea Destinului), despre care se spune că valorează mai mult decât o mie de luni de Ramadan, când se comemorează noaptea în care Coranul i-a fost revelat profetului Mohamed de către arhanghelul Gabriel.
Dacă în 2024, la ultimul Ramadan, numărul credincioșilor musulmani participanți era cu puțin peste o sută, ne bucurăm că anul acesta numărul lor s-a triplat și am putut aduce bucurie și ajutor tuturor celor care ne-au solicitat, că nu s-au simțit singuri departe de casă.
Duminică, 30.03.2025, am sărbătorit binecuvântatul Eid al-Fitr și sperăm că acesta va aduce doar binecuvântare, sănătate, fericire, prosperitate, pace, liniște și armonie în sufletele și casele tuturor, în toată omenirea!
SALIH CELIK
Citește și Alpinistul Teofil Vlad a ajuns pe cel mai înalt vârf din Papua de Vest
Colu Attila: „Mulţumesc tuturor persoanelor care au fost alături de noi”
Buna ziua, în primul rând aș vrea să mă prezint. Numele meu este Colu Attila, sunt vicepreședintele Asociației Culturale a Comunității Musulmane Argeș-Pitești și locuiesc în România de 16 ani.
Asociația noastră are rolul de a acorda sprijin persoanelor de religie musulmană pentru a se adapta în România, fiindu-le acordat orice ajutor de care acestea au nevoie.
Noi avem în fiecare an posturile Ramadanului, care durează o lună, perioadă în care oferim ajutor alimentar (mese calde, pachete cu mâncare sau alimente de bază) tuturor credincioșilor musulmani care ne solicită sprijinul.
Cu ocazia finalului de Ramadan doresc să mulțumesc tuturor persoanelor care au fost alături de noi, români sau de alte naționalități, simpatizanți sau prieteni ai Asociației noastre.

0 Comentarii