Web Analytics

Restituiri. Amintirea, ca un balsam

de | 28.10.2010 19:19 | Cultură

Colonelul (r) Ion Nicolescu (foto) s-a născut la data de 01.11.1931, în frumoasa comună musceleană Mihăeşti, fiind primul dintre cei 11 copii ai lui Nicolae şi Aritica Nicolescu. Făcând parte dintr-o familie numeroasă, cu o situaţie materială modestă, a primit o educaţie în spiritul cultului muncii, al cinstei şi respectului faţă de familie şi societate. După absolvirea şcolii primare,  a urmat cursurile Liceului Industrial din Câmpulung-Muscel, după care tânărul Ionel Nicolescu a urmat cursurile şcolii de ofiţeri tehnici auto Bucureşti, fiind avansat în 1956 la gradul de locotenent.

A avut grijă de fraţii mai mici

Fiind cel mai mare dintre fraţi, Ionel Nicolescu a fost cel care a avut grijă de ceilalţi fraţi, completând cu pricepere sprijinul dat de părinţi. În perioada războiului, când tatăl a fost pe front, el a fost principalul ajutor al  mamei în gospodăria familiei. După ce a fost avansat la gradul de locotenent a fost repartizat la o unitate militară din Târgovişte, iar după un an a fost mutat la Roman, ocupând funcţia de şef serviciu auto la un Centru de instrucţie – tancuri. În anul 1960 s-a căsătorit cu Elisabeta Ivănescu, şi ea tot din Valea Popii – Mihăieşti, cu care a avut doi băieţi: Adrian, economist la Curtea de Conturi Piteşti şi Alin, medic la Spitalul Judeţean.

Fraţii l-au condus pe ultimul drum

Ionel Niculescu a parcurs toţi paşii ierarhiei militare, până la gradul de colonel. Pentru rezultatele foarte bune în plan profesional, a fost decorat cu Ordinul „Meritul Militar” cls I. În anul 1964 a fost mutat ca şef secţie la Baza de reparaţii Sibiu, iar în 1980 a ajuns aproape de casă, col. Nicolescu fiind detaşat la comisia de control militarizat de pe lângă uzina auto de la Colibaşi, unde a rămas până la pensionare. Împreună cu autorul rândurilor de faţă, pe atunci colegul său, col (r) Gheorghe Rădescu, a redactat şi pus în practică un nou regulament de control al autoturismelor. Ca pensionar, Ionel Niculescu s-a retras în comuna Mihăeşti, satul Valea Popii, unde după o lungă şi grea suferinţă, pe 15 august 2009, de Sfânta Maria, inima lui a încetat să mai bată. Pe ultimul drum a fost condus de soţie, de cei doi fii, de nurori, de nepoţi şi de cei 10 fraţi şi surori după cum urmează: Valerică, economist, fost primar al Mun. Piteşti, Maria – învăţătoare, Nicolae – economist, Gheorghe – maistru, Constantin – actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, Viorica – profesoară, Rodica – informaticiană, Adriana – economist, Elena – asistentă medicală, Petrică – colonel (r). În prezenţa unui sobor de preoţi în frunte cu Arhiepiscopul Calinic, Col (r) Ionel Niculescu a fost înmormânt cu onoruri militare şi îşi odihneşte somnul de veci alături de părinţii şi strămoşii săi, în cimitirul din comuna Mihăieşti, satul Valea Popii. Amintirea lui va rămâne veşnic în memoria celor care l-au cunoscut.
(COL (R) GHEORGHE RĂDESCU)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii