Web Analytics

Biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu Argeş, la comemorarea lui Petre Ţuţea la Boteni

de | 11.10.2017 18:11 | Cultură

9 tutea1„Definiția mea este Petre Țuțea, românul. Că de n-aș fi român, n-aș fi nimic. Sunt român prin vocație. Tot ce gândesc devine românesc. Am apărat interesele României în mod  eroic, nu diplomatic. Prin iubire și suferință”.

Joi, 5 octombrie, de Ziua Internațională a Educației, Biblioteca Județeană Dinicu Golescu Argeș a participat la comemorarea marelui eseist și filosof român, Petre Țuțea, la 115 ani de la nașterea acestuia.  Evenimentul a avut loc la Școala Gimnazială Petre Țutea din Boteni.
Activitatea face parte din proiectul  „Pași în lumea culturii și a creației”, pe care Biblioteca Județeană Argeș îl derulează cu Școala Gimnazială Petre Țutea din Boteni, proiect în cadrul căruia elevii participă, la Bibliotecă, la manifestări cultural-educative, dezbateri, expoziții de mărțișoare, felicitări, obiecte pe care chiar ei le lucrează, cu îndemânare și talent.
Gânditor original, considerat un „geniu al oralităţii”, deopotrivă sincer şi declamativ, Petre Țuțea s-a bucurat de recunoaşterea contemporanilor. În timpul lui Ion Antonescu, a fost director în Ministerul Economiei. După instaurarea regimului comunist, a căzut în dizgraţie şi a avut de suferit represalii drastice, fiind anchetat, bătut şi întemniţat timp de 13 ani (1948-1953 şi 1956-1964). O frază rostită de el în închisoare a rămas celebră: „Fraţilor, dacă murim aici în lanţuri şi în haine vărgate, nu noi facem cinste Poporului Român, ci Poporul Român ne-a făcut onoarea să murim pentru el!”

„Petre Țuțea n-a plecat nicicând din spiritualitatea neamului românesc”

9 tutea02În cadrul acestei întruniri, invitat special, domnul George Badea, profesor de filosofie la Liceul Teoretic „Ion Mihalache” din Topoloveni, afirma că: „Petre Țuțea, născut la 6 octombrie 1902 la Boteni, județul Argeș, n-a plecat nicicând și niciunde din spiritualitatea neamului românesc pe care l-a iubit ca nimeni altul.  A iubit această țară fără limite de orice natură, crezând cu sfințenie că neamul românesc are nevoie, în decursul istoriei sale, de personalități marcante, care să-i determine traiectoria ascendentă, de aceea s-a situat și se va afla veșnic între Dumnezeu și neamul său”.
Profesorul George Badea a propus o lecție despre ceea ce înseamnă această preocupare aleasă a filosofiei în genere, realizând un dialog firesc cu elevii – urmași ai marelui filosof, fără să neglijeze patriotismul lui de netăgăduit. Într-un mod original, a făcut un paralelism între Socrate (în centrul filosofiei căruia a fost Omul) și Petre Țuțea, românul ce și-a iubit nespus de mult semenii, plătind pentru aceasta cu 13 ani de temniță. Sunt marcate cele trei puncte definitorii ale personalității lui Petre Țuțea: patriotul, filosoful și, nu în ultimul rând, Omul. Dl. profesor le-a prezentat elevilor o nouă viziune, o nouă paradigmă asupra existenței filosofului român, care a ajuns în chip firesc, fără să facă vreun efort în acest sens, un Socrate al românilor, dând dovada unei oratorii firești, care nici măcar nu poate fi mimată. În Petre Țuțea au lucrat în chip Dumnezeiesc cele patru virtuți clasice ale Antichității, și anume: înțelepciunea, curajul, cumpătarea și echitatea, mai presus decât orice dorindu-și să fie Om.
De asemenea, la acest eveniment au participat și s-au referit la viața și opera lui Petre Țuțea, dl. prof. univ. Valentin Bădescu, doamna Mirela Cîrstina, director al Școlii Gimnaziale Petre Țuțea din Boteni, cadre didactice și elevi de gimnaziu.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii