Bibiana Stanciulov, producătoarea Magiunului de prune Topoloveni, a declarat pentru ProTV referindu-se la cei care folosesc fără drept denumirea produsului său că „e ca şi cum mie cineva îmi fură buletinul şi face credit cu buletinul meu”.
Patroana Sonimpex a mai spus că a cerut autorităţilor să-i apere IGP-ul (Indicația Geografică Protejată) dar acestea au trimis-o să se judece, iar acum are 7 procese din care deja a câştigat 5, inclusiv cu un lanţ de supermarketuri. Problema e că în toţi anii de judecată, concurenţii au vândut de 3 ori mai ieftin, iar ei i-au scăzut vânzările.
Din preţul de raft din supermarket, Sonimpex a câştigat o treime, restul a fost adaosul magazinului, după cum a explicat tot pentru ProTv, Stanciulov. Ca să-şi apere reţeta, a convins Ministerul Agriculturii să facă legea magiunului: „Pare o chestie paradoxală, să spui că magiunul de prune se face din prune, dar asta am fost noi obligaţi să facem prin standard”. Apoi, vreme de 2 ani a plătit amenzi la Protecţia Consumatorului, că nu avea pe borcane sigla cu produs tradiţional, deşi IGP-ul European e o recunoaştere superioară care implică tradiţia. Practic a luat amenzi că nu prezenta diplomă de Bac, deşi absolvise facultatea. Acum ANPC şi-a reparat greşeala şi nu o mai amendează. Banii şi nervii s-au dus însă, iar Bibiana Stanciulov şi-a călcat pe inimă şi a reclamat la Comisia Europeană că statul român nu e în stare să apere Indicaţia Geografică Protejată. Un alt paradox este acela că Magiunul de Topoloveni a primit fonduri UE pentru că e un brand cu Indicaţie Geografică Protejată, numai că – neavând cu ce alt producător român să se asocieze, a fost nevoit să împartă banii cu producători greci. F.Silvestru