Web Analytics

Bercea Mondialul despre „Ţil” Popescu: „Ăla de la Muntenia e o zdreanţă”

de | 31.07.2014 13:01 | Dezvăluiri

# Din şatră în şatră şi din interceptări în interceptări… Cunoscutul om de afaceri muscelean Constantin „Ţil” Popescu calcă din șatră în șatră. Sau din scandal în scandal, ca să fim totuși eleganți. Numitorul comun al evenimentelor nefaste în zodia cărora pare să fi intrat patronul de la „Ciobănașul” sunt clanurile țigănești. A picat mai întâi în dosarul șpăgii de la Tribunalul Argeș, iar de săptâmâna trecută, ca un adevărat „paișpe din cărți”, a devenit vedetă și în stenogramele din mega-scandalul Bercea Mondial-Mircea Băsescu. Din nou legături periculoase, din nou afaceri tenebroase…

Înregistrările au fost efectuate în baza autorizaţiilor date de instanţele din Olt şi Dolj, în 2011, atunci când Sandu Anghel era arestat şi judecat pentru omor şi evaziune fiscală, dar şi internat în spitalul penitenciar Colibași. În baza acestora, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova a întocmit un proces-verbal cuprinzând stenograme cu discuţii din perioada februarie-martie 2011, care au fost purtate telefonic de Bercea Mondial, fiul său, Florin „Băsică” Anghel, soţia Fănica (Stela) Anghel, Radu Birea, fiul bulibaşei din Drăgăneşti-Olt, un apropiat al familiei Anghel, dar şi de alte persoane printre care şi Constantin Popescu. „Ţil” Popescu este, de câteva ori, subiect aprins de convorbire între Bercea Mondial şi alţi interlopi.

„Reglează-ţi problemele cu Costel”

În 22 martie 2011, Radu Birea îl contactează pe cel trecut în stenograme sub numele de „Bărbatul”. Fiul bulibaşei este rugat de mai multe ori să rezolve problema cu Costel:
Bărbatul: Deci, Radule, am o rugăminte mare la tine. Deci… am vorbit cu Jean că a fost astăzi aici. Deci reglează-ţi problemele cu Costel, nu cu mine!
Radu Birea: Păi da…
Bărbatul: Deci reţine ce vă spun! Deci reţine ce vă spun: cifrele care le vehiculaţi… eu n-am nicio treabă cu chestia asta…
Radu Birea: Păi… a rămas…
Bărbatul: Cum?
Radu Birea: Am rămas eu la mijloc! Eu nu ştiu care a fost…
Bărbatul: Deci nu mă interesează. Eu nu am treabă cu chestia asta! Eu n-am luat absolut nimic! Reglează-le cu Costel, te rog frumos! Deci nu cu mine!
Radu Birea: A! Nu cu mata!
Bărbatul: Discuţi cu Costel. Dacă a luat el ce-a luat… să fie sănătos! Nu eu!

„Să vezi nenorociri”

Radu Birea este sunat în aceeaşi zi de Costel Popescu. Aflând de discuţia cu cel pe care DNA îl codifică drept „Bărbatul”, „Ţil” Popescu încearcă să explice situaţia. În scenă apare un alt personaj care pare să fie destul de apropiat cu afaceristul muscelean: Cristi Geamănu, un fost partener de afaceri al lui Mircea Băsescu, dar şi important jucător pe piaţa de armament.
Costel Popescu: Bă, Radule, da´ ai fost tu la Romulus 4 şi ai vorbit cu Radu… cu preşedintele că… a cheltuit ăla bani cu nu ştiu ce şi nu ştiu cum?
Radu Birea: Nu eu. Au venit ăia de la Drăgăneşti!
Costel Popescu: Sunt grămadă! Sunt … nu spun la telefon treab asta. Ştii câţi sunt? O grămadă sunt!
Costel Popescu: Păi şi…
Radu Birea: Eu ţi-am mai spus lu´ mata acum două săptămâni. Ştii? Că ţi-am spus când am fost cu mata pe autostradă.
Costel Popescu: Aşa.
Radu Birea: Că ieri am fost… unde am fost, la Ardelean… la el acolo şi au trimis vorbă… cu scandal… urlă ca lupul! Ştii cum face! Ştii mata!
Costel Popescu: Păi şi… Păi şi i-a dat lu´… lui Cristi banii ăia?
Radu Birea: Păi aşa a zis, da. Eu nu ştiu. Şi mi-a zis să mă duc neapărat că… o să vină ei acolo! De-aia nu intru eu… ca să nu facă ţigănia acolo. Că m-am băgat pentru binele lu´ mata şi al lui domnu´ Cristi!
Costel Popescu: Păi da´ binele meu. Ce treabă am eu?
Radu Birea: Păi nu ştiu! Şi… da´ aşa mi-a zis! Şi a zis: „domne, staţi domne! Nu e aşa! Nu e chiar aşa!” Şi eu i-am spus: la Drăgăneşti sunt o grămadă! Ştiţii câţi sunt? 30 au fost ieri la mine!
Costel Popescu: Păi foarte bine. Da´ stai puţin! Că n-am… n-am înţeles. Dar… ia ascultă puţin! Păi şi ce vrea?
Radu Birea: Păi… să rezolvaţi treaba acolo vrea! Că am avut discuţia asta. Au venit nepoţii, fraţii, cumnaţii… au fost 11 maşini ieri!
Costel Popescu: Bine, mă. Şi a vrut să vorbească cu Cristi?
Radu Birea: Păi cu Cristi, da!
Costel Popescu: Aha!
Radu Birea: Că cică… la Cristi i-a dat. Da´ acuma a venit şi mi-a zis că mata eşti responsabil!
Costel Popescu: Păi n-am… Doamne, pupa-ţi-aş tălpile! Ce…
Radu Birea: De asta… ştiţi că v-am mai spus că…
Costel Popescu: Păi şi cu cine ai fost tu la… la preşedinte?
Radu Birea: Acuma? Singur am fost.
Costel Popescu: Stai, mă, că nu e, mă… n-a luat ăla, mă, bani! Ce dracu´, mă?
Radu Birea: Naşule! Ei au vrut să vină ei, că ştie unde e. Ăla… fii-so ăla mare. (…)
Costel Popescu: Îhî!
Radu Birea: Păi da. Pentru mata… să nu vină acolo, să facă mâine că… am fost la domn preşedinte: domn preşedinte, nu îmi răspunde că… am fost eu şi mi-a zis să rezolvăm treburile: ori aşa, ori aşa.
Costel Popescu: Bă! Să vină, bă, că e bine să vină!
Radu Birea: Î!
Costel Popescu: Da! E bine să vină!
Radu Birea: E, nu e bine, dă-i în…
Costel Popescu: Lasă, mă, să vină!
Radu Birea: Nu ştiu.
Costel Popescu: Dacă vrea ei, să vină.
Radu Birea: Îhî!
Costel Popescu: Da´ să vezi nenorociri! Da´ să vezi nenorociri!

„Ţeava o ia ăia de la Setro”

A doua zi, cei doi vorbesc din nou, dar de această dată se ocupă de afaceri. Cum ţiganul şi fierul sunt prieteni nedespărţiţi, Birea e interesat de vânzarea de ţeavă, iar „Ţil” îl asigură că tranzacţia se va face şi cu cei de la Setro (Setro Metal Group din Câmpulung, firmă administrată de Cristi Nicolescu, fost director la ARO, şi Gabriel Şendroiu). Setro a fost prinsă şi în scandalul Dosarului inundaţiilor care au afectat podul de la Căteasca, fiind furnizor de materiale pentru Zeus, executantul lucrărilor.
Radu Birea: Naşule, hai să facem bani! Sunt în Piteşti, am venit să facem bani!
Costel Popescu: Da, mă, da.
Radu Birea: Să discutăm.
Costel Popescu: Da, mă, da, facem bani! Ho! Deci ai lucrări bune la Galaţi, nu?
Radu Birea: Uite acum avem bani astăzi, deci cum mergem, cum ne dă banu´… nu mergem…
Costel Popescu: Pe ţeavă, nu?
Radu Birea: Da, banu´ jos imediat, deci nu se pune problema asta.
Costel Popescu: Da, dar te-am sunat pentru altceva, că eu… deci nu sunt, că nu eram eu, eu nu veneam să mă întâlnesc cu tine la Piteşti, eşti dus cu capu´?
Radu Birea: Aşa, zii!
Costel Popescu: Ascultă-mă puţin. Bine, o să fac rost de ţeava pe care mi-ai dat-o.
Radu Birea: Aşa…
Costel Popescu: O ia ăia de la Setro, în cât timp o plătim?
Radu Birea: În 2 zile, cât plătim transportul şi ne întoarcem.
Costel Popescu: Am înţeles. Bun, asta e una…
Radu Birea: Deci cât mergem până la Galaţi şi ne întoarcem, atât.
Costel Popescu: Bine, facem şi treaba asta…
Radu Birea: Mergem împreună.
Costel Popescu: Bun, putem s-o lungim şi mai încolo, o săptămână. Şi altă treabă, ce ar mai trebui luat?
Radu Birea: Asta e cu urgenţă, care îmi trebuie banii, asta e, cu bani acum cash, bine.
Costel Popescu: Asta e cu banii cash.
Radu Birea: Care avem, să avem…
Costel Popescu: Gata acum, să mi-i dea ăştia de la Setro şi discut mai târziu şi mă întâlnesc cu tine ori la Bucureşti, ori la Piteşti, când vin spre casă. Da?
Radu Birea: Da, îhî…

„Ăla de la Muntenia e o zdreanţă care minte”

Pe 7 martie, Bercea Mondial îşi apelează fiul, pe Băsică, adresându-i-se cu apelativul „domnu´ avocat”, probabil pentru a deruta anchetatorii, semn că cei vizaţi erau conştienţi de faptul că sunt ascultaţi. De altfel teama de interceptare reiese aproape din fiecare convorbire, indiferent de protagonişti.
Cei doi discută despre mai multe probleme, făcând referire inclusiv la Băsescu, iar la un moment dat Bercea Mondial îşi aduce aminte de o vânzare de terenuri. Liderul de clan îi spune fiului să evite introducerea în afacere a lui Costel Popescu, acesta nefiind om de încredere. Ţinând cont de modul cum decurge convorbirea, este clar că Bercea Mondial şi „Ţil” Popescu se cunosc.
Anghel Sandu: Ia spuneţi-i lu´… lu´ fiu-meu, dacă îl întâlniţi…
Anghel Florin (Băsică): Da…
Anghel Sandu: … să se ducă la Cristi Geamănu, ăla de la Bucureşti, cu terenul…
Anghel Florin (Băsică): Da…
Anghel Sandu: … că trebuia ieri să se ducă să vorbească cu el, dacă e prost, ce e… Să ducă la Cristi Geamănu, ăla la care vreau să vând terenurile ălea, cu ăla la ruşi!
Anghel Florin (Băsică): Da, da, ştim de terenul acela.
Anghel Sandu: Şi să vorbească el direct cu Cristi Geamănu.
Anghel Florin (Băsică): Da.
Anghel Sandu: Ăla care s-a întâlnit el în staţia de peco cu el.
Anghel Florin (Băsică): Da.
Anghel Sandu: Nu la ăla de la Câmpulung. Nu că la ăla la… la Câmpulung…
Anghel Florin (Băsică): Nu cu ăla, nu cu ăla de la Muntenia…
Anghel Sandu: Ăla e o zdreanţă, ăla poate să mintă că îi cumpără terenul şi nu cumpără.
Anghel Florin (Băsică): Ştiu… Da.

Nuţu Cămătaru l-a băgat pe ţeavă la DNA

Tot de la cârdăşia cu ţiganii i s-a tras lui Constantin Popescu şi în beleaua cu complicitatea la trafic de influenţă. Potrivit anchetatorilor DNA, cu mai puţin de o jumătate de an înainte de înregistrările de mai sus, „Ţil” Popescu a primit de la soţia unui alt binecunoscut interlop, Vlad Costel, zis Ţaganu, 50.000 de euro, bani care trebuia să ajungă la avocatul Aurică Cocaină şi apoi, mai departe, la judecători de la Tribunalul Argeş care decideau asupra stării de libertate a infractorului. Suma fusese strânsă de familia interlopului acuzat de furt calificat prin amanetarea unor autoturisme şi cu un împrumut de la Ion Balint, zis Nuţu Cămătaru, acesta fiind de faţă atunci când „Ţil” a primit banii, la Muntenia. Apoi a urmat denunţul la DNA, iar Constantin Popescu s-a trezit încătuşat în această vară, pe autostradă. Acum este judecat în stare de libertate, dar sub control judiciar.
(Cătălin Ion Butoiu)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii