Web Analytics

Benone Lazăr, un grup spaniol şi patronul de la Sorelo – sume record pentru exproprieri

de | 11.06.2020 13:26 | Dezvăluiri

# Două firme de logistică şi o persoană fizică din Bascov dau lovitura cu proprietăţile situate pe traseul autostrăzii Piteşti-Sibiu

Ministerul Transporturilor a publicat două proiecte privind declanșarea exproprierilor pentru construirea secțiunilor 4 și 5 din Autostrada Sibiu – Pitești. Pentru exproprierile de pe culoarul secțiunii 4 Tigveni – Curtea de Argeș sunt prevăzute despăgubiri de 1,94 milioane de lei, iar pentru cele de pe secțiunea 5 Curtea de Argeș – Pitești, valoarea despăgubirilor ajunge la 40,57 milioane de lei. Pentru această secțiune sunt vizate 2.224 imobile, în suprafață totală de 2.957.210 mp teren, aflate pe raza localităţilor Bascov, Băiculești și Merișani, din județul Argeș. Demn de reținut că cele mai mari exproprieri din comuna Bascov vor fi făcute la două persoane juridice și o persoană fizică. Este vorba despre societatea ML Logistics Parks, parte a grupului de firme Lazăr, deținut de omul de afaceri Benone Lazăr, European Logistics, filiala pe România a firmei Calsina Carre din Spania, și despre omul de afaceri Gheorghe Soare, patronul restaurantului Sorelo din Bascov.

Benone Lazăr – despăgubiri în valoare de 11,95 milioane de lei

Cea mai mare despăgubire, de 11,95 milioane de lei, ar urma să fie acordată companiei ML Logistic Parks pentru exproprierea unei hale metalice de peste 16.000 mp din comuna Bascov. ML Logistics Parks este parte a grupului de firme Lazăr, deținut de omul de afaceri Benone Lazăr. ML Logistics Parks este o societate înființată în anul 2018, face parte în prezent din grupul de firme Lazăr, alături de BAT Bascov, Mecanpetrol Găești, Agromec Topoloveni, Lazăr Logistics, Verkauf Trucks, Lazăr Natural Fruits și Explo Metada. Societatea se află pe strada Serelor nr. 19, din localitatea Bascov, are ca obiect de activitate depozitare și numără doar doi angajați. Benone Lazăr a declarat pentru Jurnal de Argeș: ”Nu știu prea multe lucruri. În curând o să am o întâlnire cu conducerea de la CNAIR să văd despre ce este vorba. Să nu fie vorba de mai știu eu ce… Atât pot să spun!”.

Spaniolii de la Calsina Carre – despăgubire de 3,82 milioane lei

Și firma European Logistics ar urma să primească 3,82 milioane de lei pentru exproprierea unei hale din aceeași localitate. Înființată în anul 2005, S.C. European Logistic S.R.L. este filiala pe România a firmei Calsina Carre din Spania și își are sediul pe strada Serelor nr. 23, în comuna Bascov. Are peste 50 de ani de experiență în transportul rutier, lucrează cu o flotă de peste 200 de camioane DAF euro 6 și are peste 250 de șoferi din România. În anul 2018 societatea înregistra 233 de angajați și are ca obiect de activitate logistică-servicii, consultanță. European Logistics este furnizorul tradițional de servicii logistice pentru producătorul de componente auto Lear Corporation.

Gheorghe Soare de la Sorelo va primi 2,7 milioane de lei

Tot pentru o hală metalică urmează să fie despăgubită cu 2,7 milioane de lei și o persoană fizică din Bascov. Este vorba despre Gheorghe Soare, nimeni altul decât patronul restaurantului Sorelo. ”Deocamdată nu știm nimic concret. Știu că au venit acum câteva luni cei de la Drumurile Naționale și se orientau pe acolo. Vorbește lumea, vorbește, dar eu nu știu nimic! La mine spuneau că au nevoie mai puțin, un colț acolo… Așa spuneau atunci reprezentanții de la Drumurile Naționale. Nu știu despre ce sumă de bani ar fi vorba deocamdată. Cred că dacă era ceva clar ne anunțau și pe noi și vă spuneam și dvs. cu plăcere. Eu acolo în zonă am hală cu birouri… Deja se muncește acolo… Am o firmă italiană care a închiriat de la mine spațiul respectiv. Prima dată ni s-a spus că nu ne deranjează cu nimic. Era vorba de 60 de cm la un pod și au spus că până la urmă o rezolvă ei într-un fel. Nu știu! Între mine și Logistics mai este un teren care este tot al lui Logistics”, ne-a declarat Gheorghe Soare, managerul restaurantului Sorelo Bascov.

Hidroelectrica va primi 2 milioane lei pentru un canal din Băiculeşti

Mai trebuie spus faptul că Hidroelectrica ar urma să încaseze, la rândul său, 2 milioane de lei pentru exproprierea unui canal din comuna Băiculești. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat, la Pitești, pe 11 mai contractul pentru proiectarea și execuția secțiunii 5 Curtea de Argeș – Pitești cu constructorul italian Astaldi. Autostrada Sibiu – Piteşti este o parte importantă a Coridorului 4 Pan-European, care traversează ţara de la vest la est.

Alţi afacerişti şi politicieni pe lista expropriaţilor

Mocanu Laurenţiu Cezar (Modec Center, investitor în imobiliare). Acesta va fi despăgubit pentru o suprafaţă totală de 9.401 mp din mai multe proprietăţi pe care le deţine în comuna Merişani, în suprafaţă totală de 19.395 mp.
Sorin Cârstea (Macro, investitor în imobiliare). Va fi despăgubit pentru terenuri în suprafaţă de 12.048 mp dintr-o proprietate de 48.156 mp, localizată în Bascov.
Internaţional Lazăr Company (Benone Lazăr): despăgubire pentru 68.652 mp terenuri din proprietăţi în suprafaţă totală de 169.551 metri pătraţi, în Bascov.
Neo Construct Industrial (controlată de Nicolae Ivănescu): despăgubire pentru 509 mp curţi-construcţii dintr-o proprietate de 6330 mp curţi-contrucţii, la Bascov.
Ateea Forest 2005 (Petre Vişan): despăgubire pentru 333 mp terenuri dintr-o proprietate de 10.000 mp, la Merişani.
Perini Lang Holding (Enrico Perini, fostul ginere ale lui Constantin Nicolescu): despăgubire pentru 2990 mp curţi-construcţii dintr-o proprietate de 4983 mp, Bascov.
Liberalul Narcis Sofianu (cu mai multe investiţii în imobiliare de-a lungul anilor): despăgubire pentru circa 3000 de mp din 5 proprietăţi în suprafaţă de 11.012 mp, la Bascov.
Primarul comunei Merişani, Luigi Marius Ionescu: despăgubiri pentru 5537 de mp din mai multe (co) proprietăţi în suprafaţă de 13.000 metri pătraţi, la Merişani.
Pe lista exproprierilor se mai regăseşte şi Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, care va fi despăgubită pentru o suprafaţă de 3244 mp dintr-o proprietate de 86.773 metri pătraţi, pe care o deţine la Merişani.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii