Web Analytics

Bebeluş mort, documente medicale modificate

de | 5.07.2018 08:38 | Dezvăluiri

10 mamica 1251# O mămică vrea dreptate pentru copilul ei mort în Spitalul Judeţean # Bebeluşul a murit în martie, iar cei de la Spitalul Judeţean susţin că i-au administrat  tratament în aprilie şi mai

Abia la un an și trei luni de la moartea copilului lor, Ştefan şi Mădălina Badea Ciupitu, părinții lui Denis, bebeluşul care s-a stins la doar trei zile de la naștere, au primit şi ei, în sfârșit, de la Spitalul Județean Argeş, rezultatul expertizei solicitate de anchetatori. E vorba de dosarul de ucidere din culpă deschis după ce părinții au reclamat că micuțului nu i-au fost administrate la timp antibiotice, dar şi alte erori medicale şi au arătat că spitalul încearcă să-şi acopere greşelile cu modificări în documentele medicale. Mama copilului suspicionează o nouă tentativă de mușamalizare a cazului după ce a constatat cu stupoare că expertiza realizată la Institutul Mina Minovici din București a fost făcută în baza unor foi de observație și tratament diferite de cele pe care spitalul le pusese anterior la dispoziția familiei îndoliate.  În plus, femeia spune că expertiza nu conţine tocmai analizele la sânge, esenţiale pentru stabilirea cauzei morţii copilului, iar un alt aspect care a pus-o pe gânduri este faptul că bebelușului i-a fost administrat un medicament recomandat doar pacienților cu vârste peste 12 ani. Ignoranţă şi un lung şir de greşeli pe care Spitalul Județean ar încerca, acum, pentru a doua oară, să le acopere, cu modificări în fişele copilului.

„Au modificat o foaie, să le iasă lor bine”

Asta este concluzia mamei lui Denis, după ce a văzut că foile de observație de tratament, pline de ștersături și modificări cu pixul (despre care Jurnal de Argeș a relatat la acel moment), pe care le-a primit după moartea copilului diferă de documentele, impecabile, trimise de spital Institutului Mina Minovici din București, pentru expertiza solicitată în cadrul anchetei.
„Foaia  copilului, pe care mi-au dat-o mie, avea niște modificări care nu mai apar în foaia trimisă la expertiză. Foaia pe care eu am primit-o de la neonatologie e plină de  ștersături și modificări, pe când foaia trimisă la expertiză nu are pe ea nicio modificare. Deci, pentru expertiză au trimis altă foaie…  Normal că cei de la expertiză o iau de bună. Foaia  pe care mi-au dat-o mie e plină de greşeli şi corecturi. Scrie că i-au fost administrate tratamente în luna aprilie și în luna mai, or el a murit în luna martie. Adică au modificat o foaie să le iasă lor bine”, a declarat, pentru Jurnal de Argeş, Mădălina Badea Ciupitu.
Mădălina Badea Ciupitu crede că este vorba de o altă încercare grosolană de muşamalizare a  morţii băieţelului  ei, născut pe 3 martie  2017 şi decedat pe 5 martie, după ce medicii le-au comunicat părinţilor că băieţelul a făcut o infecţie gravă.
 Femeia cere spitalului explicaţii  şi în legătură cu neadministrarea antibioticelor în cele două nopţi premergătoare morţii copilului şi utilizarea în cazul micuţului a dopaminei, o substanţă al cărei prospect arată că la copii nu există experienţă suficientă pentru a determina dozele adecvate.
„Dacă el avea o infecţie de la naştere, cum zic ei, de ce nu i-au administrat tratament?. Nu apare niciun tratament scris. Sunt două zile în care, în fiecare noapte, a fost lăsat fără niciun tratament.  De fapt, eu cred că nu i s-a făcut pentru că nu a fost nevoie. El s-a simțit  rău doar în noaptea de 4 spre 5 martie;  de la ora 22 până la ora 9 dimineața, ele n-au trecut pe la copil. Ştiu asta  pentru că nu e nimic consemnat în foaie, or  mie mi s-a spus că toată noaptea a făcut stop cardiac.  Dacă nu e nimic  trecut în foaie, cum justifică ea că a făcut tratament copilului? Apoi, în foile trimise de Spitalul Județean  la Mina Minovici, unde s-a făcut expertiza, apare şi dopamina,  un medicament despre care noi am înțeles că este interzis copiilor sub 12 ani”, mai spune mama bebeluşului mort.

„Lipsește tocmai analiza la sânge”

Femeia spune că, deși rezultatul expertizei efectuate la Institutul Mina Minovici  a fost trimis Spitalului Județean în februarie 2018, IML Argeș l-a transmis mai departe familiei abia in iunie. Dar ceea ce este mai grav, spune femeia,  este faptul că documentul este incomplet.
„Problema e că lipsește din această expertiză tocmai analiza la sânge, care ar fi dovedit și toxicitatea copilului, ce virus sau bacterie a avut. Practic, tocmai analiza care putea să demonstreze din ce cauză a murit nu există la dosar. Doamna de aici, care a primit expertiza, și-a apărat colegii. Cum să nu vezi tu că îți lipsește de la expertiză analiza la sânge? Cum să nu vezi  tu, ca legist, că acolo sunt niște neconcordanțe?”, mai spune mama copilului.
Familia a cerut contraexpertiză  la o comisie superioară a Institutului Mina Minovici din București. „Am cerut să mi se dea explicații, ce este cu medicamentul respectiv, de ce lipsește analiza sângelui, care este cauza morții copilului, pentru că au ocolit-o. Scrie în expertiză că, dacă ar fi fost transportat la un alt spital mai performant, dotat, copilul ar fi avut mai multe șanse de supraviețuire”, mai spune femeia.

Ce spun oficialii Spitalului Județean

Iată ce declară purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Argeș în legătură cu aceste acuzații.
„Are dreptul să ceară contraexpertiză. Acum depinde dacă autoritățile acelea consideră justificată solicitarea dumneaei (…).  După cunoștința mea, dopamina este un medicament care se administrează în situațiile  critice pentru salvarea vieții, un medicament care susține funcția cardiovasculară și nu cred că o informație dintr-un prospect nu poate să combată o decizie medicală”, a declarat, pentru Jurnal de Argeș, medicul Marius Pascu. Cât despre întârzierea cu care familia bebelușului  a primit documentul, oficialul spitalului a  comentat: „Nu știu de ce nu a primit  aceste rezultate direct de la Mina Minovici, nu știu de ce a așteptat să le primească via Spitalul Județean. De vreme ce știa că analiza se lucrează acolo și era interesată s-o primească mai devreme, așa cred, că trebuia s-o solicite acolo!”.

Click AICI pentru a vizualiza documentele.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii