Polițiștii argeșeni desfășoară cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de împiedicarea exercitării drepturilor electorale, loviri sau alte violențe, amenințare și lovirea unui cadru medical, după un incident petrecut în seara zilei de 26 septembrie a.c., pe raza localității Bârla, cu câteva ore inainte de startul votului. Incidentul a pornit de la niște adeverințe medicale necesare unor persoane netransportabile din localitate pentru a vota duminică. Au fost două apeluri la 112. Mai întâi, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că la un cabinet medical din Bârla, medicul ar elibera adeverințe medicale fără a consulta pacienții, iar la scurt timp, polițiștii au fost sesizați și de către o persoană aflată în același cabinet medical, care a spus că mai multe persoane au pătruns în incinta cabinetului medical și nu îi permit să fie consultat. În urma verificărilor, polițiștii au stabilit că adeverințele erau justificate, iar persoana care a sesizat acest aspect a fost amendată. Potrivit primelor verificări, persoanele care au pătruns în cabinetul medicului de familie au sustras adeverințele medicale care urmau a fi depuse la Biroul Electoral pentru exercitarea dreptului de vot. Medicul din Bârla a făcut plângere la poliție, acuzând că a fost agresată. Imaginile cu incidentul au fost făcute publice pe rețeaua de socializare Info Bârla Facebook.
În baza sesizării, la fața locului s-au deplasat polițiștii Secției de Poliție Rurală Lunca Corbului, pentru cercetări, precum și luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Argeș, pentru măsuri de mențiere a ordinii publice și prevenirea săvârșirii de abateri de la normele de conviețuire socială.
Din verificări s-a stabilit că medicul a eliberat mai multe adeverințe medicale, în baza unor cereri care ar fi fost formulate în cursul aceleiași zile, de pacienți aflați în evidența medicului de familie în cauză, fapt pentru care bărbatul care a sesizat aceste aspecte la 112, a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.000 de lei, conform OUG 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență, pentru apelarea nejustificată.
Cu ocazia verificărilor s-a mai stabilit că persoanele care au pătruns în incinta cabinetului medical și-ar fi însușit mai multe adeverințe medicale, în condițiile în care termenul pentru depunerea cererilor pentru urna mobilă era ora 20:00, iar în acest fel, persoanele în cauză nu au putut formula aceste solicitări.
Cu privire la cele petrecute, cadrul medical și o altă persoană au formulat plângere prealabilă, pentru săvârșirea infracțiunilor de lovire a unui cadru medical, prevăzută de Legea 95/2006, respectiv de art. 193 din Codul Penal, iar un alt bărbat aflat în aceeași incintă, a formulat plângere prealabilă sub aspectul săvârșirii infracțiunii de amenințare.
Totodată, alături de aceste infracțiuni, în cauză se mai desfășoară cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de împiedicarea exercitării drepturilor electorale, prevăzută de art. 385 din Codul Penal.
La finalizarea cercetărilor, dosarul cauzei va fi înaintat, cu propuneri legale, către unitatea de parchet care supraveghează activitatea de cercetare penală, respectiv Parchetul de pe lângă Judecătoria Costești, precizează IPJ Argeș într- un comunicat de presă.