Web Analytics
scris joi, 22.05.2025

Barajul Vidraru, golit pentru prima oară în 59 de ani. Prefectul de Argeș ia măsuri pentru zonele cu risc de inundații

Barajul Vidraru, golit pentru prima oară în 59 de ani. Prefectul de Argeș ia măsuri pentru zonele cu risc de inundații

În această vară va avea loc retehnologizarea Barajului Vidraru. Miercuri, 21 mai, prefectul Ioana Făcăleață a mers în mai multe zone cu risc de inundații și a purtat discuții cu factorii decidenți.

„Am vrut să văd personal albia râului în punctele critice din zona Corbeni–Arefu, alături de conducerea Administrației Bazinale de Apă Argeș–Vedea și de reprezentanții primăriilor. Am evaluat lucrările necesare, responsabilitățile fiecărei instituții, avizele care mai trebuie obținute, potențialele pericole, construcțiile ce trebuie îndepărtate sau cele care prezintă risc și cum pot fi eliminate.

Așa cum am anunțat, începând cu 1 august 2025 vor demara lucrările de retehnologizare a acumulării hidrotehnice Vidraru – o investiție majoră, esențială pentru siguranța energetică a României. Proiectul, în valoare de peste 188 milioane de euro, presupune modernizarea uneia dintre cele mai puternice hidrocentrale din țară.

Îmi doresc ca această investiție să se realizeze în condiții de maximă siguranță pentru cetățenii județului Argeș. Între 1 august 2025 și 9 ianuarie 2026 va avea loc golirea barajului în patru etape. În primele trei, deversarea va fi controlată. În etapa a patra, însă, va avea loc, pentru prima dată în 59 de ani, golirea de fund a barajului – un proces care nu poate fi controlat și care presupune debite crescute, cu risc real de inundații în anumite zone. Tocmai de aceea este vital să luăm din timp toate măsurile necesare pentru a proteja comunitățile”, a subliniat prefectul Ioana Făcăleață.

Citește și Vrei să investești în energie din surse regenerabile? Ministerul lansează un nou program de 310 milioane de euro

„Ne dorim ca toți cetățenii să fie în siguranță, iar bunurile lor să nu fie puse în pericol

Aceasta spune că au fost deja identificate toate zonele vulnerabile, au fost stabilite lucrările necesare, iar societățile și persoanele care au realizat construcții provizorii sau ilegale au fost contactate pentru a se conforma.

„Ne dorim ca toți cetățenii să fie în siguranță, iar bunurile lor să nu fie puse în pericol. Nu voi tolera nicio amânare, lipsă de implicare sau neglijență în ceea ce privește lucrările de amenajare, lărgire, curățare sau deviere a albiei râului, precum și în realizarea digurilor de protecție acolo unde este necesar”, mai precizează prefectul.

Citește și Vrei să investești în energie din surse regenerabile? Ministerul lansează un nou program de 310 milioane de euro

La Corbeni au început deja lucrările de lărgire și deviere a albiei râului

Lucrările vor fi realizate atât de autoritățile locale, cât și de echipele Administrației Bazinale de Apă Argeș–Vedea.

„Mulțumesc primarilor Gheorghe Stoican (Arefu), Nicolae Dinică (Corbeni), viceprimarilor și echipelor lor pentru sprijinul acordat și pentru faptul că au demarat deja intervenții importante. La Corbeni, de exemplu, au început lucrările de lărgire, consolidare, curățare și deviere a albiei râului – acțiuni menite să reducă semnificativ riscul de inundații. Le mulțumesc, de asemenea, specialiștilor de la ABAAV și tuturor instituțiilor implicate pentru mobilizarea rapidă și pentru eforturile depuse în vederea finalizării lucrărilor în termenele stabilite. Voi continua să monitorizez constant situația și să merg pe teren pentru a urmări stadiul intervențiilor. Siguranța oamenilor rămâne prioritatea mea!”, a întărit prefectul Ioana Făcăleață.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită