Web Analytics
scris miercuri, 04.07.2012

Barajul Pecineagu, o construcţie realizată cu vărsare de sânge

Barajul Pecineagu este un baraj de anrocamente de 107 metri înălțime, situat pe râul Dâmbovița. Lacul de acumulare este utilizat pentru alimentări cu apă, producție de energie hidroelectrică și irigații. Barajul este situat pe cursul superior al râului Dâmbovița, în depresiunea dintre munții Piatra Craiului și munții Iezer-Păpușa și a fost construit cu eforturi uriașe din partea autorităților române, chiar cu vărsare de sânge.

Barajul Pecineagu,  o construcţie realizată  cu vărsare de sânge

Lacul este flancat de masivul Piatra Craiului

Masivul Piatra Craiului, cel care flanchează lacul Pecineagu, adeseori Munții Piatra Craiului, doar Piatra Craiului sau chiar Crai, este un lanț muntos calcaros aflat la sud-vestul Carpaților Orientali, dar care aparține lanțului Carpaților Meridionali, găsindu-se în nord-estul acestora. Din punct de vedere petrografic, Masivul Piatra Craiului se deosebește geologic și geomorfologic de masivele și grupele muntoase înconjurătoare, Munții Leaota, Munții Bucegi, Munții Făgăraș și Munții Iezer-Păpușa. În timp ce aceste grupe montane sunt formate aproape exclusiv din roci cristaline, „Crai”-ul, cum este adesea alintat, este o „lamă” tăioasă și abruptă de roci metamorfice, în special roci calcaroase de vârstă jurasică, lungă de aproximativ 24-26 km, orientată de la sud-vest spre nord-est, și lată de aproximativ 6-8 km, pe direcțiile perpendiculare corespunzătoare. Cunoscuții pereți verticali, înalți de 400–650 metri, dintre Padina Lăncii și Valea lui Ivan, au luat naștere datorită stratificării pe orizontală a calcarelor. Altitudinea maximă a Pietrei Craiului este atinsă în vârful La Om, cunoscut și ca Piscul Baciului, având 2.237 metri. Masivul are numeroase piscuri de peste 2.000 de metri altitudine (Vf. Padina, Popi (2.025 m), Vf. Ascuțit (2.150 m), Vf. Țimbalul Mare (2.177 m), Vârful dintre Țimbale (2.170 m), Vf. Sbirii (2.220 m), Vf. Căldării Ocolite (2.202 m).

Turismul în Iezer Păpușa este strâns legat de existența cabanei Voina

Muntii Iezer Păpușa, care de asemenea flanchează barajul Pecineagu, sunt înconjurați pe trei laturi de apele Doamnei și Dâmboviței, iar altitudinea maximă a acestora atinge în Vârful Roșu 2.469 metri, iar în Vârfurile Iezerul Mare și Păpușa, 2.462 și respectiv 2.391 metri. Coroana piscurilor înalte rămâne deschisă spre sud, loc de ieșire al apelor bogate ale Râului Târgului spre Ţinutul Muscelelor. Turismul în Iezer Păpușa este strâns legat de existența cabanei Voina, ca și de potecile spre lacul Iezer și Vârful Iezerul Mare. Mai recent, cabanele Cuca, Bătrâna și hanul Rucăr deschid noi cărări spre culmile Păpușii, Dracsinului și Boteanului.

Inginerul Sandu Condeescu a fost ucis într-un accident prin jetul produs de deschiderea vanelor golirii de fund

Barajul Pecineagu a fost proiectat de institutul ISCPGA (în prezent Aquaproiect), șef de proiect fiind inginerul Sandu Condeescu. În timpul lucrărilor de recepție ale barajului, inginerul Sandu Condeescu, aflându-se în disipatorul de energie a golirii de fund a barajului, a fost ucis dintr-un accident prin jetul produs de deschiderea vanelor golirii de fund. Barajul este executat din anrocamente, cu o mască amonte din beton armat și are o înălțime de 107 de metri și o lungime la coronament de 267 metri. La baza măștii de etanșare este executată o galerie perimetrală pe conturul căreia au fost executate 50 de foraje verticale de drenaj. Pentru etanșarea terenului de fundații s-au realizat trei șiruri de injecții de mică adâncime (8–10 m) și un voal format din două șiruri de injecții de mare adâncime (40–100 m). Pentru evacuarea apelor mari s-a executat un deversor pâlnie pe malul stâng, cu o capacitate de 687 m³/s, care se continuă cu un puț de 81,50 metri înălțime și o galerie de evacuare de 389 metri lungime și 5,80 metri diametru, terminată cu o trambulină. În puțul vertical mai debușează și o galerie de semiadâncime, care permite evacuarea a 105,00 m³/s. Golirea de fund, cu o capacitate de 109 m³/s, este realizată print-o galerie situată pe versantul drept. Debitele evacuate prin golirea de fund sunt controlate de o casă a vanelor subterană la care accesul este realizat print-un puț. În casa vanelor este realizat și o conductă de bypass de 400 mm diametru pentru evacuarea unui debit de servitute de 1,30 m³/s. La ieșirea din galerie este executat un disipator de energie, prelungit de un canal de 80 metri lungime de secțiune trapezoidală.M.I.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Grevă la Radio România

În data de 28 octombrie 2024 – miting de protest în fața SRR, iar în data de 5noiembrie 2024,...

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Vot pe banii câmpulungenilor

Ultima întrunire a consilierilor locali din Câmpulung care își încheie mandatul în această săptămână a avut loc cu ocazia unei ședințe extraordinare...

Un bulevard de multe milioane

Valoarea proiectării și a execuției rezultată din licitația prin care a fost desemnat executantul lucrărilor de reabilitare a fost de 5.530.577,91...