Web Analytics
scris joi, 06.05.2021

Banda spărgătorilor de la Cocu, legături suspecte cu persoane din mediul judiciar

La sfârșitul lunii martie, patru argeșeni au fost arestați preventiv de polițiștii vâlceni și trimiși după gratii pentru 30 de zile tot de către o instanță din județul vecin, și anume Tribunalul Vâlcea. Este vorba despre membrii unei grupări cunoscute sub numele de ”Gruparea Ene”, originară din comuna Cocu, județul Argeș. Din cercetări a reieșit că cei patru indivizi ar fi intrat prin efracție, în 2019, în mai multe locuințe din județul vecin și ar fi sustras bunuri în valoare de mii de lei. Ca urmare a faptelor lor, suspecții Nicolae Martin, Dumitrana Emanoil Robert Jalbă, Gheorghe Aurel Ene și Cosmin Constantin Martin au fost duși în fața instanței de judecată cu propunerea de arestare preventivă. Iar pe12 martie 2021, Tribunalul Vâlcea a decis să-i trimită după gratii pentru 30 de zile.
Cercetările au fost extinse și, prin referatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rm. Vâlcea, pe 23 martie s-a solicitat luarea măsurii arestării preventive, tot pe o durată de 30 de zile, și față de inculpații Florin Viorel Ene, din Cocu, și Mariniță Nicolae Bogdan, din Băbana. Judecătoria Vâlcea a respins însă propunerea de arestare preventivă formulată de procurori și a dispus punerea în libertate a celor doi inculpați reținuți, ceilalți rămânând în continuare după gratii.

Preferință pentru Rolex-uri ai căror proprietari erau plecați la nunți

Au existat mai multe plângeri la IPJ Vâlcea, toate soldate cu deschiderea unor dosare penale. Ulterior au fost conexate. Și asta după ce oamenii legii au descoperit că spargerile aveau aceiași autori.
Din investigații a rezultat că, în 2018, Ene Florin Viorel, prin escaladarea gardului și forțarea ușii de acces a unei locuințe din comuna Pietrari, sat Pietrari, județul Vâlcea, a sustras un ceas marca Rolex și mai multe bijuterii din aur.
Tot în 2018, poliția municipiului Vâlcea a fost sesizată că, în noaptea de 14-15 iulie 2018, în municipiul Rm. Vâlcea, indivizi necunoscuți au escaladat o fereastră de la parterul unui apartament, de unde au sustras un seif metalic în care se aflau suma de 50.000 de euro și aproximativ 300.000 de lei, precum și suma de 15.000 aflată în poșeta proprietarei casei, bijuterii din aur, precum și un ceas de mână marca Rolex, în valoare de 16.000 de euro.
Tot în 2018, din comuna Vaideeni – Vâlcea, din locuința unei persoane plecate la o nuntă s-au sustras bijuterii din aur în greutate de 300 de grame și sumele de 2.100 de euro și 400 de lire. Tot din Vaideeni, de la o altă familie plecată la o cununie s-au sustras mai multe sume de bani, respectiv 4.000 de euro, 6.700 de lei și 1.000 de coroane daneze, bijuterii din aur, trei ceasuri de mână și patru perechi de ochelari de soare. Tot la o familie plecată la nuntă s-a dat lovitura și la Pietrari, Vâlcea, de unde, din nou, au fost sustrase un ceas de mână Rolex, bijuterii din aur și bani în valoare totală de 7.000 de lei. Bani actuali, dar și monede comemorative de colecție au fost furate de la un colecționar din Rm. Vâlcea.
De asemenea, s-a dovedit că, în 2020, Mariniță Nicolae Bogdan a participat la un furt în calitate de autor, împreună cu alte trei persoane, și a sustras suma de 20.000 de lei.

Tupeu maxim. Au spart casa unei familii de polițiști ai IPJ Vâlcea și au furat un pistol de serviciu, încărcătoare și 12 cartușe

În februarie 2019, banda spărgătorilor din Cocu a trecut la nivelul următor și a dat lovitura în casa a doi lucrători din cadrul IPJ Vâlcea, plecați la o petrecere. În data de 3 februarie 2019, soțul unei polițiste (acesta fiind tot angajat al Internelor) a sesizat organele de poliție cu privire la faptul că, prin escaladarea locuinței, persoane necunoscute au sustras bijuterii din aur și parfumuri. În cadrul cercetărilor s-a stabilit că, din unul din dormitoarele de la etaj, a fost sustras un pistol de serviciu Carpați, model 1974, calibru 7,65 mm, și muniție, respectiv două încărcătoare cu 12 cartușe. Acestea erau deținute de soția reclamantului, care lucrează ca agent de poliție. Interesant este că în aceeași seară a fost spartă și locuința unui alt cuplu, prieten al celor doi polițiști, aflat la aceeași petrecere.

Acționau la pont și își lăsau telefoanele acasă

Hoții originari din județul Argeș au fost surprinși pe camerele video. Fie dând ocol în zonele în care au dat spargerile, fie pe traseu. Ca autori ai furturilor au fost identificați Nicolae Martin, care avea și calitatea de conducător auto, Ene Gheorghe Aurel, Jalbă Dumitrana Emanoil Robert și Martin Cosmin Constantin. Aceștia foloseau două autoturisme înmatriculate pe numele altor persoane: o Dacia Logan și un Audi, primul autoturism cu număr de Teleorman și al doilea de – Maramureș, ambele cu geamuri fumurii. Modul de acțiune al celor patru inculpați le-a dat de înțeles anchetatorilor faptul că acționau la pont, mai ales când persoanele vătămate se aflau la nunți și la petreceri, aspect comun la toate infracțiunile cercetate în dosare. De asemenea, anchetatorilor le-a mai atras atenția faptul că indivizii își lăsau telefoanele la domiciliu sau în locul unde se întâlneau pentru a da atacul, cu scopul de a nu fi localizați în zona săvârșirii faptelor.

Legături periculoase. O poliţistă este măritată cu cumnatul unuia dintre inculpaţi şi naşul acestora, tot poliţist

Datorită măsurilor de precauție pe care le foloseau, precum și legăturilor cu persoane din mediul judiciar, banda spărgătorilor de la Cocu a fost de neprins în perioada 2018-2021, când a dat lovituri la greu. Asta deși a fost supravegheată mai bine de un an de către oamenii legii din Vâlcea și din Argeș. Din surse judiciare am aflat însă că există legături strânse de prietenie sau de rudenie cu infractorii din gruparea de la Cocu ale unor persoane din mediul judiciar, respectiv doi polițiști. Este vorba despre Denisa Nicula, o frumoasă polițistă detașată la Cocu, căsătorită cu Leonard Nicula. Acesta din urmă, soțul polițistei, a fost condamnat în trecut pentru tâlhărie și furt de lemne, însă pus în libertate de magistrați, de cei din Argeș. Leonard Nicula este cumnatul lui Constantin Martin, unul dintre inculpații arestați de la Cocu.

Soţul poliţistei, Leonard Nicula, şi unul dintre inculpaţi - Ene Florin Viorel

Soţul poliţistei, Leonard Nicula, şi unul dintre inculpaţi – Ene Florin Viorel


O altă legătură cu gruparea infractorilor este un alt polițist din zonă, Aurelian Popescu, nașul familiei Nicula. De asemenea, în ecuație mai apare și Gheorghe Mierlă, fost polițist la înmatriculări, condamnat în Dosarul Permiselor și mâna dreaptă a lui Ene Aurel din banda spărgătorilor de la Cocu. Legăturile suspecte de cumetrie se află, probabil, printre motivele pentru care cercetarea și întocmirea probatoriului s-au derulat în județul Vâlcea, nu în Argeș. Un alt motiv este, desigur, abilitatea oamenilor legii vâlceni de a descoperi autorii unor spargeri care au speriat județul învecinat. Asta în timp ce aceleași fapte au rămas cu AN în Argeș. Pentru că să nu vă închipuiți că hoților le era jenă să acționeze în județul de baștină. Dar în cazul multor spargeri, chiar din Cocu, încă nu s-au aflat autorii.
Citește și Printre casele prădate de gruparea de la Cocu se află şi cea a unui judecător

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită