Web Analytics

Bâlbe şi lipsă de comunicare între instituţii şi în cazul scarlatinei de la Şcoala 11 Piteşti

de | 28.04.2016 10:23 | Dezvăluiri

După criza bebeluşilor, în care s-a constatat o lipsă totală de comunicare între autorităţile sanitare din Argeş şi spitale, Direcţia de Sănătate Publică o comite din nou în cazul îmbolnăvirilor cu scarlatină. Cu două săptămâni în urmă a apărut un caz de scarlatină şi la Şcoala nr. 11 „Mihai Eminescu” din Piteşti. În timp ce Marian Haiducu, directorul Şcolii nr. 11, a recunoscut că există deja un caz de scarlatină în unitate confirmat în urmă cu 24 de ore, directoarea DSP Argeş, Sorina Honţaru, ne-a spus că e vorba doar de un suspect de scarlatină.
Cu două săptămâni în urmă, am primit la redacţie un telefon din partea unui părinte de la Şcoala „Mihai Eminescu” din Piteşti. Acesta era îngrijorat de faptul că la clasa copilului său – clasa I B –  şase elevi aveau scarlatină, dintre care unul era deja confirmat cu această boală, şi că nici autorităţile sanitare şi nici conducerea şcolii nu luaseră niciun fel de măsuri de prevenţie şi igienizare. Ne-am deplasat imediat la Şcoala nr. 11 pentru a afla mai multe despre cazurile de scarlatină care bântuiau unitatea şi am stat de vorbă chiar cu directorul Marian Haiducu. Pănă să discutăm însă cu directorul, am urcat la etajul doi al şcolii, acolo unde se afla clasa cu pricina, pentru a vedea cum stau lucrurile. Elevii învăţau în aceeaşi sală de clasă, pe uşa căreia scria „clasa I B” şi, din câte am putut observa, erau într-adevăr şi câţiva absenţi, unii dintre ei chiar colegi de bancă.

Directorul Şcolii nr. 11 ne-a minţit că a mutat elevii în laboratorul de biologie pentru a dezinfecta clasa

Încă din start, Marian Haiducu, directorul Şcolii „Mihai Eminescu”, ne-a precizat că în unitate există un caz de scarlatină confirmat oficial şi că s-au luat măsuri de igienizare a clasei unde s-a înregistrat îmbolnăvirea. Totuşi, directorul Haiducu ne-a minţit că elevii au fost mutaţi şi învaţă acum într-o altă sală de clasă, respectiv laboratorul de biologie. „S-a intrat pe procedura de dezinfectare. Clasa a fost igienizată ieri (n.red. – 14 aprilie a.c.), la prânz. Elevii care învăţau acolo, şi clasa de dimineaţă şi cea de după-amiază, au fost mutaţi în laboratorul de biologie şi fac ore acolo. Ieri, după-amiază (n.red. – miercuri, 14 aprilie a.c.), am fost informaţi oficial de existenţa acestui caz de scarlatină. S-au luat exudate de la toţi elevii din clasă şi de la doamna învăţătoare şi au fost trimise la DSP. Am avut de-a lungul timpului doar cazuri izolate de scarlatină”, ne-a spus Marian Haiducu. L-am întrebat şi dacă la clasa I B, unde s-a înregistrat cazul confirmat de scarlatină, mai absentează şi alţi elevi care ar putea avea aceeaşi boală, dar răspunsul a fost: „Acum, absenţi sunt mai mulţi. Dar, cine ştie? Poate îi doare un picior…  Alte cazuri confirmate nu mai avem”.

Sorina Honţaru, directoarea DSP, zice că la Şcoala nr. 11 e doar un caz suspect de scarlatină

Am contactat-o şi pe Sorina Honţaru, şefa Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, pe tema cazului de scarlatină de la Şcoala nr. 11. Numai că doamna Honţaru ne-a spus că nu ar fi vorba de un caz confirmat, ci doar de un suspect de scarlatină. „Da, ieri (n.red. – 14 aprilie a.c.) am fost informaţi că e un suspect de scarlatină, la Şcoala Mihai Eminescu, la clasa I. Alte cazuri nu ni s-au raportat, dar dacă s-au dus în altă parte decât la Secţia Boli Infecţioase, nouă nu ne comunică. Dacă, spre exemplu, părinţii au dus copilul la cabinetul medicului de familie, ne raportează ulterior, când cazul a fost confirmat”.
Material realizat de
Iustina Harco-Burcea

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii