Președintele Klaus Iohannis a promulgat proiectul de lege adoptat de Parlament are prevede, printre altele, reglementarea și fiscalizarea bacșișului, începând cu data de 1 ianuarie 2023. Puteți lăsa, legal, chelnerulului, până la 15% din valoarea notei.
Citește și: Hotelul de gheaţă din Munţii Făgăraş a primit primii vizitatori din acest sezon
“Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale (PL-x 476/21.10.2019)”. Informația apare azi pe site-ul Președinției și, astfel, de la 1 ianuarie 2023, bacșișul va fi reglementat și fiscalizat.
Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – „Restaurante”, 5630 – „Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”.
Citește și: Expoziție de costume tradiționale de Muscel, la Primăria Pitești
Operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei.
Nota de plată trebuie să conţină şi o altă rubrică, în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacşiş, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacşişului acordat.
Bacşişul încasat de la clienţi se evidenţiază pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de încasare a acestuia.
Bacşişul se evidenţiază distinct pe acelaşi bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate şi este introdus în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea „bacşiş”.
0 Comentarii