Avocatul Aurică Cocaină și omul de afaceri „Țil” Popescu au fost trimiși în judecată pentru trafic de influență asupra judecătoarei Irina Lazăr

de | 8.07.2014 16:11 | Dezvăluiri

Avocatul argeșean Aurică Cocaină (76 de ani), fost judecător în tinerețe, a fost trimis în judecată de către DNA – Serviciul Teritorial Pitești, sub control judiciar, pentru trafic de influență. Alături de avocat, și omul de afaceri „Țil” Constantin Popescu, patronul Restaurantului „Ciobănașul” din Câmpulung și acționar la SC Muntenia SA va fi judecat pentru complicitate la infracțiunea de trafic de influență. Prin rechizitoriu, procurorii anticorupție au reținut în sarcina avocatului Aurică Cocaină că, în prima jumătate a anului 2010, acesta ar fi pretins în mod repetat unei persoane – judecate în stare de arest preventiv -, atât direct, cât și prin intermediar, suma de 50.000 de euro, lăsându-i de înțeles că va interveni pe lângă unii judecători pentru a fi pusă în libertate.

”Țaganu” i-ar fi dat lui Cocaină, prin Țil Popescu, 50.000 euro pentru un magistrat judecător de la Tribunalul Argeș

Persoana respectivă, Costel Vlad, din Călărași, cunoscut sub porecla „Țaganu”, client al avocatului Aurică Cocaină, era judecat pentru săvârșirea mai multor infracțiuni de furt calificat și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, în stare de recidivă postcondamnatorie, în fapt, jafuri la case de schimb valutar și societăți din mai multe județe. Potrivit rechizitoriului, soția lui Costel Vlad ar fi venit la Pitești, unde s-ar fi întâlnit cu omul de afaceri „Țil” Popescu, care ar fi asigurat-o că avocatul Aurică Cocaină cunoaște un magistrat de la Tribunalul Argeș și că poate aranja cu acesta punerea în libertate a soțului său. Aceste asigurări au fost întărite și de către avocat, cu ocazia aceleiași discuții. Așa cum ne declarase avocatul Aurică Cocaină într-un interviu, acordat Jurnalului de Argeș, magistratul judecător la care fac referire în dosar procurorii anticorupție ar fi Irina Lazăr, de la Tribunalul Argeș, ale cărei „împunsături” și contre cu DNA-ul sunt deja de notorietate din primul dosar în care este judecat Constantin Nicolescu . Pentru a efectua demersurile necesare, avocatul Cocaină i-ar fi pretins soției lui Vlad suma de 50.000 de euro, însă aceasta i-a spus că este o sumă foarte mare de bani și că nu o are.
În acest timp, în dosarul aflat pe rol la Judecătoria Curtea de Argeș, s-a dispus menținerea arestării preventive față de clientul lui Aurică Cocaină. Mai mulți inculpați judecați în același dosar au făcut recurs împotriva încheierii, printre aceștia fiind și „Țaganu”. Tribunalul Argeș a respins însă recursurile acestora și a menținut măsura. Ulterior, avocatul a revenit cu propunerea sa și cu pretinderea celor 50.000 de euro, precizându-i femeii că acești bani să-i fie remiși înaintea judecării recursului, prin intermediul lui „Țil” Popescu. Cu ocazia verificării periodice a legalității și temeiniciei măsurii arestării preventive în dosarul de la Judecătoria Curtea de Argeș, a fost menținută starea de arest preventiv a inculpaților, iar aceștia au declarat recurs împotriva încheierii instanței de fond.

Imediat după ce a plătit suma cerută,  „Țaganu” a fost eliberat

În ziua judecării recursului la Tribunalul Argeș, pe 30.08.2010, avocatul Cocaină ar fi întrebat-o pe soția lui Costel Vlad dacă are banii, fiindcă din completul de judecată face parte și judecătorul pe care îl cunoaște și că ar putea obține eliberarea soțului ei. Femeia i-a răspuns că îi va da banii după ședința de judecată, însă, la acea dată, completul a respins recursul și a menținut starea de arest. Cu ocazia următoarei verificări a legalității și temeiniciei măsurii arestării preventive în dosarul respectiv, la Judecătoria Curtea de Argeș, instanța a menținut, din nou, măsura împotriva tuturor inclupaților din dosar, inclusiv a lui „Țaganu”, iar aceștia au atacat din nou, cu recurs, încheierea instanței de fond, din 21.10.2010. Temându-se că altfel nu vor putea obține eliberarea lui Costel Vlad, dacă nu vor da cei 50.000 de euro pretinși de Aurică Cocaină, soția și fiul lui Vlad s-au deplasat la București cu cele două autovehicule ale familiei, pe care le-au amanetat în schimbul sumei de 50.000 de euro. Bani pe care, pe data de 24 noiembrie, i-au înmânat, la Pitești, intermediarului „Țil” Popescu, care, după ce a luat banii, i-a asigurat că problema este rezolvată. Într-adevăr, prin sentința din 26.10.2010, Tribunalul Argeș a admis recursul lui Costel Vlad și a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a obligării de a nu părăsi țara, în timp ce recursurile celorlalți inculpați din dosar au fost respinse ca nefondate. Numai că, șapte luni mai târziu, prin sentința penală din 16.05.2011, Judecătoria Curtea de Argeș l-a condamnat definitiv pe „Țaganu” la 14 ani de închisoare cu executare.
În cauza instrumentată de DNA, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător pe bunurile avocatului Aurică Cocaină, până la concurența sumei de 50.000 de euro, iar dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Pitești, cu propunerea de menținere a controlului judiciar în ceea ce-i privește pe inculpații Aurică Cocaină și Constantin „Țil” Popescu.
Adriana Gândilă

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii