Web Analytics

Avocatul argeșean Radu Perianu despre PNRR: ”Acoperă nevoile de dezvoltare a tuturor regiunilor, nimeni nu este lăsat în urmă!”

de | 28.09.2021 15:27 | Actualitate, Politica si Administratie

”Comisia Europeană a aprobat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, în valoare de 29,2 miliarde de euro. Anunțul a fost făcut de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Florin Cîţu .

## Președintele Klaus Iohannis: «Împreună cu acest Guvern, am reușit, iată, să avem acest Plan aprobat. Domnule prim-ministru, domnilor miniștri, domnilor primari și președinți de consilii județene, vă cer să faceți o prioritate absolută din implementarea reformelor și a investițiilor prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență!
Este o șansă pe care nu avem voie să o ratăm – șansa de a face economia României mai performantă, mai sustenabilă și mai bine pregătită pentru orice criză care mai poate apărea. Este șansa de a lăsa generațiilor viitoare o Românie profund modernizată.»

Premierul Florin Cîțu: «PNRR este aprobat, semnat și va fi aplicat. Lucru care pentru România va însemna dezvoltare, va însemna modernizare. În următorii cinci ani, PNRR ne va ajuta să implementăm reformele și investițiile pe care ni le-am asumat. Și veți vedea că aceasta înseamnă automat că vom avea o economie puternică de care vor beneficia toți românii. PNRR-ul României este printre cele cinci cel mai bine finanțate Planuri din Uniunea Europeană, era normal ca negocierile să nu fie ușoare. Ne-am respectat angajamentul: PNRR a fost aprobat, iar până la sfârșitul anului vom primi prefinanțarea de 3,8 miliarde de euro.»

CITEȘTE ȘI: Ministrul interimar al Sănătății și vicepremierul Kelemen Hunor s-au imunizat cu a treia doză de vaccin anti-Covid

În urma negocierilor de succes purtate anul trecut de președintele Klaus Iohannis, România beneficiază de alocare consistentă de granturi și împrumuturi în valoare totală de 29,2 de miliarde euro. Toți românii vor beneficia de acești bani. PNRR urmărește distribuirea geografică echitabilă a fondurilor, acoperă nevoile de dezvoltare a tuturor regiunilor României. Nimeni nu este lăsat în urmă! România a reușit să includă la finanțarea prin PNRR mari obiective de investiții (precum autostrăzile, sistemele de canalizare și apă) ce reprezentau întârzieri istorice, probleme care nu se mai regăsesc în general în Uniunea Europeană. Astfel, o treime din fondurile pentru România sunt alocate pentru transport!
Este, de departe, cea mai mare alocare pentru sectorul transport în oricare intre țările UE.

### Proiectele din PNRR sunt împărțite în felul următor:
Sectorul de transport – 7,62 miliarde de euro
Sisteme de apă şi canalizare – 1,88 miliarde de euro
Împăduriri şi protejarea diversității – 1,37 miliarde de euro
Fondul pentru Valul Renovării – 2,2 miliarde de euro
Managementul deşeurilor – 1,2 miliarde de euro
Energie – 1,62 miliarde de euro
Cloud guvernamental şi sisteme publice digitale – 1,89 miliarde de euro
Reforma fiscală şi a sistemului de pensii – 482 milioane de euro
Sprijin pentru mediul de afaceri, cercetare, inovare – 2,36 miliarde de euro
Fond local pentru tranziția verde şi digitală a UAT-urilor – 2,1 miliarde de euro.”

 

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole