Sunt zece debutanți în Consiliul local Câmpulung în acest mandat în care au supraviețuit celui anterior doar șase membri, ceilalți trei nou intrați având trecere prin legislativ în urmă cu mai mulți ani. Din punct de vedere al averilor, așa după cum au fost expuse în declarațiile proprii, există diversitate, în sensul că au intrat în consiliu persoane fără niciun bun imobil, dar și oameni care au nevoie de degetele de la mâini și de la picioare pentru a-și număra bunurile și conturile.
La mașini și alte vehicule motorizate, aleșii câmpulungenilor stau bine. Lider este, ca și acum patru ani, Alexandru Hagi, declarat proprietar a nu mai puțin de 19 mijloace de transport. Situația ține de calitatea acestuia de colecționar, în condițiile în care, împreună cu tatăl său, a amenajat și administrează Muzeul Automobilului Românesc. Are Alex Hagi mașini ARO, una din 1974, un Saviem cu același an de fabricație, o Dacia din 1969, Suzuki, Trabant, Mercedes. A dispărut din declarația de avere autobuzul fabricat în 1996 și inclus pe listă în 2020.
Apoi, liberalul Norris Măgeanu are trei mașini, ca și colega sa de partid, Loredana Năstase, useristul Silviu Ciobănică a renunțat la Mercedes și VW în favoarea Audi, Andrei Dobrescu, de la AUR, se prezintă cu Opel, Suzuki, un ATV și un scuter, iar pesedistul Bogdan David a adăugat în 2024 un MG la IMS și VW. În rest, câte o mașină sau două, sau niciuna, cum este cazul fostului consilier al primăriței Elena Lasconi, Andrei Grecu. Nu a declarat decât salariul, dar încă este la început de drum în viață și în carieră.
Fără niciun venit declarat, cu BMW-urile în curte
Un element comun multora dintre cei 19 consilieri locali este reprezentat de contractarea de credite în anul electoral 2024. Nu mai puțin de opt aleși locali s-au împrumutat anul trecut la CAR-uri, bănci sau la persoane fizice. Spre exemplu, fostul candidat PSD la Primăria municipiului, Georgel Mădulărea, a împrumutat 100.000 de lei de la un cetățean, bani pe care trebuie să-i restituie cel târziu în acest an. Probleme nu ar fi, deoarece Mădulărea a declarat că are bani în conturi, lei și euro, cu valoare totală de peste 300.000 de lei, iar într-un an a avut venituri de circa o sută de mii de lei, din diverse surse, plus că a vândut un apartament cu 150.000 de lei. Nicio pagubă, că mai are apartamente, inclusiv în București și la Năvodari, toate deținute împreună cu soția. Iar dacă am menționat situația împrumuturilor, există și un caz în care un consilier local a făcut un asemenea serviciu. Loredana Năstase, de la PNL, a împrumutat partidul cu 198.000 de lei, în vederea susținerii alegerilor parlamentare. Proprietară, împreună cu soțul, de terenuri, case, apartamente, trei BMW-uri, dar și cu credite la bănci de sute de mii de lei și zeci de mii de franci elvețieni, liberala nu a declarat niciun venit personal. Și nici la rubrica soțului nu e nimic… Doar că e asociată la un SRL.
De la 400 de lei pe lună la peste 10.000 salariu
Apropo de aleșii cu afaceri, sunt câteva cazuri la Câmpulung. Useristul Robert Avram are un PFA și a declarat că a câștigat într-un an 4.599 de lei, adică sub 400 de lei pe lună. Dar e asigurat cu cei peste 50.000 de lei din cont. Colegul său de la USR, Alexandru Cotoanță, este arhitect și, de pe urma activității firmei sale, a încasat dividende de 160 de mii de lei, salariul fiind de puțin peste 3.000 de lei lunar. Și are și contracte pe bani publici, o valoare anuală de aproape 400.000 de lei. Un alt coleg userist, vicele Adrian Vlădău, stă pe salariul minim la propria firmă, noroc și pentru el cu dividendele de aproape 300.000 de lei. În 2020 nu declara așa ceva!
Pe minim stă și Alexandru Hagi, în timp ce Nicoleta Solomon, de la PSD, a declarat un venit anual de doar 4.900 de lei, ca psiholog la DGASPC Argeș. Iar din acesta trebuie să achite și ratele la un împrumut de 90.000 de lei! În schimb, unul dintre colegii acesteia, Bogdan David, are peste nouă mii de lei salariu la Apele Române, în 2020 având pe jumătate la Hidroelectrica. Plus că mai încasează ceva mărunțiș ca membru în Consiliul de Conducere la Apele Române. La nivelul lui salarial este și liberalul Norris Măgeanu, președinte de federație, iar pesedistul Ciprian Neculăescu îi depășea pe când era subprefect cu salariu de subprefect de peste 10 mii și 2.910 lei indemnizație ATOP. Avea pe jumătate în 2020, ca profesor, acum reîntorcându-se la școală.
Caz rar, Consiliul local Câmpulung are un singur pensionar și acela retras cu anticipație din activitate. Este vorba despre Marinică Fologea, anterior angajat la ADI Servsal Argeș.
Cătălin Ioan Butoiu
0 Comentarii