Web Analytics

Aventură de neuitat a unor ziarişti argeşeni în Delta Dunării

de | 21.09.2017 12:06 | Actualitate

17 01Mai mulți jurnaliști din județul Argeș au fost invitați de agenția de turism Discovery, cu sediul în Pitești, într-o excursie de neuitat în rezervația naturală Delta Dunării. Lăsând la o parte oboseala acumulată, după un drum de peste 400 de km de la Pitești la Murighiol, în județul Tulcea, deplasare care s-a întins pe durata a peste 7 ore și jumătate, sosirea pe brațul Sf. Gheorghe parcă ne-a schimbat imediat tuturor starea de spirit. Și după ce am lăsat autoturismele într-o parcare privată, am fost luați în primire de reprezentanții pensiunii Oprișan, acolo unde urma să fim cazați. Acesta este așadar contextul în care am început o adevărată aventură în rezervația naturală Delta Dunării, unul dintre cele mai frumoase și sălbatice locuri din Europa.

40 de km pe apă până la pensiunea Oprișan

17 05După ce am fost preluați de trei ambarcațiuni, a început efectiv explorarea Deltei Dunării. Punctul de plecare a fost, așa cum am spus, Murighiol, pe brațul Sf. Gheorghe, urmând a parcurge circa 40 de km până la pensiune. Distanța a fost parcursă în aproximativ două ore, pe traseul canalul Uzlina – lacul Isac – canalul Isac 1 – canalul Lipcov, cel mai bătrân canal din Deltă – canalul Ceamurlia – canalul Caraorman – canalul Crișan. Am putut admira din barcă, în toată splendoarea lor, nuferi galbeni pitici, nuferi albi și, evident, numeroase păsări – gâște, rațe, berze, egrete, pescăruși, lebede, cormorani.

17 06Delta Dunării conține mai mult de 360 de specii de păsări și 45 de specii de pește de apă dulce în numeroasele sale lacuri. Acesta este locul unde milioane de păsări din diferite colțuri ale Pământului vin să cuibărească. Speciile majore de pești în cadrul Deltei Dunării sunt știuca și somnul. Barcagiul care ne-a însoțit ne-a spus că pe lacul Isac a fost prinsă cea mai mare știucă la un concurs organizat. Aceasta a avut 16 kg și a fost prinsă, culmea, nu de pescari profesioniști, ci de doi bătrânei care veniseră în Deltă.

Ziua a doua: destinația Pădurea Letea

17 02Ziua a doua petrecută în Delta Dunării a început cum nu se poate mai bine. Sâmbătă dimineață, chiar în momentul când am plecat de la pensiunea Oprișan, de pe canalul Crișan, l-am întâlnit pe Avram Iancu, bibliotecarul din Petroșani care a înotat pe Dunăre de la izvoare, din Germania și până la Sulina, la Marea Neagră. Acesta a parcurs mai bine de 2000 de km, iar în momentul când ne-am apropiat, temerarul s-a oprit din înotat și a strigat către noi, cu pumnul strâns: „Trăiască România!”. După ce am imortalizat acest moment, am continuat excursia pe traseul Dunărea Veche-bucla a doua – canalul Magearu – canalul Letea. Ajunși în apropierea satului Letea, am început o altfel de aventură. De data aceasta, mijlocul de transport a fost căruța cu cai, iar căruțașul Marian, un adolescent lipovean foarte haios, a început să ne povestească câte ceva din istoria locurilor. Marian ne-a spus că pădurea, în perioada martie-mai, este inundată de apă cu o adâncime de un metru. Când apa se retrage în mai, rămân o mulțime de pești în urmă iar sătenii își fac provizii. Marian ne-a mai spus că pădurea are o suprafață de 5200 ha, dintre care 2800 reprezintă arie protejată. De pe teritoriul ariei protejate nimeni nu are voie să ridice de jos nici măcar o crenguță. Aventura a continuat către dunele de nisip din mijlocul pădurii Letea, acolo unde ni s-a arătat și un stejar vechi de 500 de ani.

17 04Mai trebuie spus că dunele de nisip, din mijlocul ariei protejate Letea, au între 5 și 12 metri și că în pădure trăiesc un număr însemnat de cai semisălbatici, cai care au fost eliberați în pădure la un moment dat de către localnici. Și cum fără pescuit nu se putea, la întoarcerea de la Letea am participat, în apropierea pensiunii Oprișan, la un concurs de pescuit, acolo unde capturile au fost carașii și roșioara. În concluzie, excursia a fost una de neuitat, o excursie care ne-a încântat ochii și care ne-a îmbogățit cunoștințele generale.

Ştiuca şi somnul, nelipsite din gastronomia locului

Nu putem să nu apreciem și să menționăm câteva cuvinte și despre gastronomia locului. Proprietarii pensiunii Oprișan au fost la înălțime și ne-au încântat cu ciorbă din mai multe feluri de pește, somn și știucă la tigaie cu mămăliguță, chifteluțe din pește, incre de știucă, ciorbiță de perișoare din pește, saramură și plachie. De asemenea, țuica de salcâm și palinca au făcut ca totul din acest punct de vedere să fie perfect. Mulțumim încă o dată agenției de turism Discovery din Pitești, cea care a făcut posibilă scrierea acestui reportaj după o experiență de neuitat în Delta Dunării.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii