# Blocurile de la stradă ale dezvoltatorilor Bogdan şi Cosmin Rădulescu (foto), aflate lângă o casă ce este monument istoric, vor avea maximum două etaje. Din păcate, în spate vor putea fi construite blocuri cu până la șase etaje, fapt ce va afecta zeci de proprietari de case, printre care se numără și fostul secretar de stat Nicolae Berechet
Mai de voie, mai de nevoie, autoritățile încep să aibă reacții la neregulile și la haosul imobiliar din Pitești, sesizate și subliniate de Jurnalul de Argeș în zeci de articole și investigații publicate în ultimele 12 luni. Iar reacțiile arată clar că nu mai este de joacă legat de aprobarea proiectelor imobiliare lângă monumente istorice. Săptămâna trecută, după cum spune Cristian Cocea, directorul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Argeș, s-a aprobat un PUD legat de proiectul imobiliar Maia Victoriei de lângă sediul SRI Argeș. PUD prin care familiei Rădulescu, dezvoltatoarea proiectului, i s-a cerut ca blocurile pe care le va ridica la stradă, lângă o casă ce este monument istoric, să aibă regimul de înălțime de cel mult două etaje.
”Celor care dezvoltă proiectul Maia Victoriei li s-a aprobat săptămâna trecută un PUD în care li s-a cerut ca în față, acolo unde este casa monument istoric, să păstreze structura P+2. În spate pot crește regimul de înălțime progresiv până la P+6. PUD-ul va trebui să treacă prin comisiile de specialitate ale Primăriei Pitești”, spune Cristian Cocea. Aflată în curtea unde familia Rădulescu dezvoltă proiectul imobiliar, Casa Nițulescu este monument istoric și datează de la începutul secolului XX.
Însă faptul că familia Rădulescu poate construi în spate blocuri cu până la șase etaje îi va afecta fără îndoială pe proprietarii din zonă. Și vorbim aici de zeci de proprietari, printre care se numără și chestorul Nicolae Berechet, fost secretar de stat în MAI și fost șef al Poliției Române.
Am dorit să îi cerem un punct de vedere și omului de afaceri Cosmin Rădulescu legat de faptul că înălțimea câtorva dintre viitoarele blocuri din complexul Maia Victoriei trebuie redusă, de la P+6, la cel mult P+2. Deși l-am sunat de mai multe ori, dezvoltatorul Cosmin Rădulescu nu a răspuns la telefon.
Cătălin Ghiță, arhitect-șef Primăria Pitești: „Va conta și raportul consultării populației”
Am stat de vorbă legat de complexul Maia Victoriei și cu Cătălin Ghiță, arhitectul-șef al Primăriei Pitești. Iar afirmațiile acestuia se contrazic cu cele ale directorului Cristian Cocea.
# Ce ne puteți spune legat de aprobarea PUD-ului în care se specifică reducerea regimului de înălțime pentru o parte din complexul Maia Victoriei?
– Nu s-a aprobat deocamdată niciun PUD. Din câte știu, dar nu am informația sigur, dezvoltatorii au obținut avizul de la Direcția Monumentelor Istorice de la Ministerul Culturii. Este un aviz dintre multe altele pe care trebuie să le ia ca să obțină autorizația. Deocamdată, dezvoltatorul nici măcar nu a depus documentația pentru avizare sau aprobare în cadrul Consiliului Local. După ce se vor depune toate documentele la Primărie, noi le verificăm să vedem dacă sunt conforme. Dacă obține avizul favorabil de la Comisia Tehnică de Urbanism, îl promovăm la Consiliul Local pentru aprobare.
# S-a redus sau nu regimul de înălțime la P+2 pentru o parte din acest proiect?
– Până acum nu a ajuns la mine vreun document în acest sens. Repet, aprobarea finală o va da Consiliul Local. Iar aici va conta și raportul consultării populației.
# Și a fost elaborat raportul consultării populației pentru proiectul Maia Victoriei?
– Nu știu. Probabil că se va supune consultării populației ultima variantă aprobată de Consiliul Local.
***
Pe hârtie, firma care va face cele trei blocuri – Maia Victoriei Residence SRL – îl are drept administrator pe Ion Rădulescu, tatăl fraților Cosmin și Bogdan Rădulescu, asociat unic la firmă fiind o altă… firmă – Maia Residence Invest SRL. Iar la această firmă administrator este tot Ion Rădulescu, acesta deținând și 90% dintre acțiunile firmei. Nu este prima oară când frații Rădulescu își bagă părinții în față, același lucru întâmplându-se și cu controversatul bloc ridicat pe strada Crinului, într-o zonă declarată sit istoric.
Generalul Nicolae Berechet: „Piteştiul este un oraş mutilat urbanistic”
Am stat de vorbă cu chestorul Nicolae Berechet privind acest controversat proiect imobiliar și modul haotic în care se construiește în Pitești. ”Nu știu ce discuții se poartă legat de acest proiect. Cert e un lucru: pe mine nu m-a abordat nimeni până acum pentru acordul de vecinătate, acord prevăzut de lege. Sper să se respecte acest aspect. Sper ca toate demersurile să facă într-un cadru corect. Eu cred că vor conta și semnalele trase în repetate rânduri de Jurnalul de Argeș, ziarul la care scrieți. Extrapolând, Piteștiul este, după părerea mea, un oraș mutilat urbanistic. Și vă spun acest lucru cu nostalgia celui care știe Piteștiul de când era copil. Mă uit și văd cu regret că nu numai că nu s-a făcut nimic pentru ca Piteștiul să fie îmbunătățit sub aspect vizual și arhitectonic, ci pur și simplu a fost mutilat cu construcții – probabil de interes economic – care nu au vreo legătură cu o dezvoltare armonioasă a Piteștiului, absolut niciuna”, a declarat pentru Jurnalul de Argeș chestorul Nicolae Berechet.