Web Analytics

Autorul triplei crime de la Stoeneşti, diagnosticat cu tulburare psihotică

de | 30.11.2017 12:35 | Dezvăluiri

7 LaurentiuDurleci# Procesul ar putea fi suspendat până la însănătoșirea sa # Laurențiu Durleci a fost mutat de la Colibași la Penitenciarul Jilava

Laurențiu Durleci, tânărul de 23 de ani condamnat de Tribunalul Argeș în septembrie 2017, la închisoare pe viață pentru uciderea fostei sale concubine, Laurenţia Durleci (17 ani), a tatălui  acesteia, Filip Tinca (37 ani) şi a bunicului fetei, Paul Durleci (57 de ani), ar putea scăpa de închisoare. Cel puțin o vreme. Asta pentru că autorul celor 48 de lovituri de cuțit contabilizate în dosarul triplei crime de la Stroenești a fost recent diagnosticat cu o problemă psihică gravă. De mai bine de o săptămână, bărbatul a fost transferat din Penitenciarul Colibași  la Spitalul penitenciar de la Jilava, iar avocatul său va cere, la primul termen al recursului ce se va judeca la Curtea de Apel Pitești, suspendarea procesului și internarea lui Laurențiu Durleci într-un spital de boli psihice.

După ce, recent, Laurențiu Pavel Durleci a fost internat în secția de Psihiatrie a Spitalului Penitenciar  Colibaşi, ca urmare a dignosticării sale cu „tulburare psihotică acută și tranzitorie nespecifică (ca diagnostic principal), diagnosticul secundar fiind „tip impulsiv”, în urmă cu două săptămâni, după agravarea problemelor sale, la solicitarea medicilor aceluiaşi spital, inculpatul a fost transferat la Jilava. „Acest lucru, raportat la evenimentele care au premers comiterii crimelor și la consumul de alcool care a dus la amplificarea stării psihotice explică cele nu mai puțin de 48 de lovituri și modul în care au fost aplicate, starea acestuia fiind vecină demenței (…)”, spune  Florentin Sorescu, avocatul lui Laurențiu Durleci.

„Asta e faptă de nebun, de om care a ajuns în zona demenței”

Cu invocarea problemelor psihice, dar și cu circumstanța provocării, avocatul spera să obțină, la judecarea apelului, o sentință mai blândă decât închisoarea pe viață pronunțată de Tribunalul Argeș în cazul clientului său. Doar că, acum, agravarea problemelor psihice l-ar putea scăpa, cel puţin o perioadă, de pușcărie.
„Problemele de ordin psihic le-a manifestat încă din copilărie. Doar că, din păcate, fiind o zonă  în care contactul cu doctorii și cu educația medicală este unul destul de  mic, părinții lui nu au știut că situația este atât de gravă, astfel încât trebuie neapărat consultat un doctor, cu atât mai mult cu cât el a susținut examen pentru a obține carnetul de șofer profesionist, pe care l-a și luat, lucru care, de altfel, este foarte rar pentru comunitatea respectivă și indică un IQ destul de ridicat, însă manifesta anumite simptome și ăsta a fost motivul pentru care eu mi-am conturat apărările în direcția asta, pentru că eu mi-am dat seama din modul în care era comisă fapta, că asta e faptă de nebun, de om care a ajuns în zona demenței. Ulterior, în penitenciar, au început să se manifeste din ce în ce mai des acele stări, motiv pentru care a fost internat la secția de Psihiatrie, la Colibași, după care a fost trimis la Jilava, pentru că au considerat că le depășește deja competențele, mai ales că după aflarea sentinței, situația s-a agravat și mai mult”, explică apărătorul lui Laurenţiu Durleci.

Laurenţiu Durleci: „Mulțumesc instanței că și-a dat seama care este adevărul în cazul fratelui și tatălui meu”

Săptămâna aceasta, luni, Durleci Laurențiu a ajuns din nou în fața instanței, deocamdată pentru prelungirea măsurii preventive (arestul) care se apropia de expirare. În sală au fost şi rudele sale, inclusiv Durleci Vasile și Durleci Dorel, fratele şi tatăl său, achitaţi în septembrie de Tribunalul Argeş, care l-a găsit vinovat de măcel doar pe Laurenţiu Durleci. Primul lucru pe care inculpatul l-a precizat în faţa magistratului a fost: „Mulțumesc instanței că și-a dat seama care este adevărul în cazul fratelui și tatălui meu”.

„El, practic, se află pe sedative”

Instanța a dispus prelungirea arestului preventiv, însă lucrurile s-ar putea schimba radical la apel. Momentan, Laurenţiu Durleci s-a întors la Spitalul Penitenciar Jilava.
„La ora asta, el, practic, se află pe sedative. De altfel, s-a și văzut în instanță că este sub influența medicamentelor. A fost dus înapoi la Jilava pentru că acolo este un spital penitenciar și se pot ocupa mult mai bine de astfel de probleme. Probabil că nici asta nu va fi soluția și, din acest motiv, va trebui să cerem suspendarea cauzei în ceea ce-l privește, pentru că problemele lui se pare că sunt destul de grave. Curtea de Apel Piteşti va stabili termenul de fond. Tribunalul n-a intrat la acest moment decât strict pe măsura preventivă pentru că ar fi expirat”, a mai explicat Florentin Sorescu.

Ce se va întâmpla cu autorul crimelor dacă procesul va fi suspendat

„Poate să fie internat într-un spital de psihiatrie. În mod normal, într-unul cu măsuri de siguranță. Deci poate să iasă din rețeaua penitenciară și să fie trimis la un spital de psihiatrie. Dar asta nu înseamnă că-i va fi mai bine. Acolo este cel mai rău, între noi fie vorba! Se pare că e mai bine în pușcărie, decât ceea ce se întâmplă în spitalele de psihiatrie”, este de părere Florentin Sorescu, care este și avocatul fratelui și tatălui criminalului, la achitarea cărora procurorul de caz a făcut apel.

„Vom cere disjungerea cauzei”

Judecarea apelului în cazul celor doi s-ar putea face însă separat de judecarea apelului lui Laureţiu Durleci. „Cel mai probabil vom cere disjungerea cauzei în ceea ce-l privește pe el de ceilalți doi și suspendarea cauzei până când ne vom lămuri dacă sunt iremediabile probleme psihice, sau dacă se va găsi o rezolvare pentru ele. Nu am putut face asta acum (luni) deocamdată, fiindcă acum s-a discutat strict măsura preventivă. Discuțiile acestea vor fi strict la Curtea de Apel, când începe  administrarea probatoriului și discuțiile de fond”, a mai declarat, pentru Jurnal de Argeş, avocatul Florentin Sorescu

Ce spune mama lui Laurenţiu Durleci

7 DurleciDorel„Se vedea şi azi că are probleme. Sper să ţină cont judecătorul şi de asta şi că el a fost provocat să facă faptele alea”, a declarat, luni, mama inculpatului.

Ce spune tatăl inculpatului

„El de mic a avut probleme psihice. Dar noi n-am ştiut să-l ducem la doctori. Apoi, când am văzut c-a fost în stare să ia carnet, am zis că e bine”, a spus Dorel Durleci, tatăl lui Laurenţiu Durleci, luni, la ieşirea din Tribunalul Argeş.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii