Autorităţile judeţului şi parlamentarii zonei n-au dat doi bani pe Festivalul Medieval de la Curtea de Argeş

de | 9.07.2015 07:35 | Dezvăluiri

Săptămâna trecută, orașul Curtea de Argeş a doua ediţie a Festivalului Medieval „Curtea Domnească”, manifestare prin care organizatorii au ținut cu tot dinadinsul  să readucă în sufletul locuitorilor mândria că sunt copiii primei capitale a Țării Românești.  Evenimentul, desfăşurat pe platoul de lângă Biserica Sân Nicoară, și a fost organizat de Primărie, Muzeul Municipal şi Centrul de Cultură şi Arte „George Topîrceanu”. În program au fost mai multe demonstraţii de lupte medievale, dar şi o serie de activităţi cultural-artistice, precum concerte de muzică medievală sau expoziţii de obiecte tradiţionale, realizate de meşteri populari, care s-au derulat pe parcursul a trei zile. Din păcate, cum socoteala din târg nu se potrivește cu cea de acasă tocmai oficialitățile județene au tratat cu indiferență o manifestare care nu doar aducea puțină distracție localnicilor din orașul în care pare că nu se mai întâmplă nimic de la o vreme dar putea să arate, de pildă, că cei pe care i-au ales vin în mijlocul lor, nu doar atunci când le cer votul.

Gafă de protocol sau nesimțire pur și simplu? Ambasadorul Chinei lăsat în compania unor funcționari ai CJ

Prima zi de festival i-a avut ca gazde pe primarul Nicolae Diaconu şi pe viceprimarul Cristi Mitrofan (în centrul fotografiei) care l-au primit pe ambasadorul Chinei, Xu Feihong, prezent la eveniment, dar care a rămas să participe la activități mult mai interesante decât politicienii județului care nu s-au arătat la fața locului. Preşedintele CJ Argeş Florin Tecău nu a apărut, lăsând delegaţia chineză să fie însoţită doar de directorul Muzeului Judeţean, Cornel Popescu şi de purtătorul de cuvânt al CJ Argeş. La rândul lor, parlamentarii zonei au fost daţi dispăruţi, electoratul uitându-se lung și în van după deputatul de Curtea de Argeș, Mircea Drăghici. Lucru valabil şi pentru consilierii locali ai municipiului, cât şi pentru consilierii judeţeni. Din câte se aude, motivul ar fi acela că mulţi „fac ascultare” Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului căreia nu i s-a cerut asocierea imaginii la cea a festivalului, motiv suficient de supărare și de… boicot.

Ambasadorul Chinei și-a încrucișat sabia cu un cavaler

Festivalul a avut loc, totuși, în ciuda tuturor orgoliilor sau fițelor politicienilor, ediția s-a bucurat de succes, în ciuda ploii şi a caniculei care a urmat-o, iar festivalul şi Muzeul Municipal, organizatorul principal, a mai bifat încă o ediţie. Au fost luptători, domniţe, menestreli, căluşari şi dansatori din Bascov, Curtea de Argeş, au fost meşteri artizani, cei mai mulţi din afara judeţului, care au făcut posibil acest eveniment. După defilarea prin oraș, cavalerii și domnițele s-au oprit vivazi de Biserica Domnească. Cavalerii și-au pus armura și au trecut direct la luptă, în timp ce domnițele i-au admirat de pe margine. Întreruperea programului din cadrul celei de a doua seri a Festivalului Medieval de la Curtea de Argeș a fost cauzată de ploaia torențială care a dat ceva bătăi de cap organizatorilor și artiștilor, fiind compromisă instalația de lumini, sunet și starea scenei.
Concertele au fost însă reprogramate,  duminică când au evoluat Florin Dumitru, Tică LUmanare, Alex Mustea și Trupa Trei parale. Festivalul s-a bucurat de participarea publicului local dar oaspetele de onoare al spectacolului medieval a fost de departe ambasadorul Chinei, curios să ne cunoască istoria. Acesta chiar și-a încrucișat, în glumă, sabia cu un cavaler care l-a provocat. A.C.

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii