Web Analytics

Autorităţile de la Recea închid ochii la teroarea instituită de clanul romilor Ghiţă

de | 13.04.2017 10:29 | Dezvăluiri

18 GheorgheBarbu# Romii care îi agresează constant pe localnici de ani buni sunt paznici la balta concesionată de fratele comandantului Poliției Costești

De ani buni, localnicii dintr-un cătun al comunei Recea trăiesc sub ameninţarea unei familii de romi care-şi face singură legea. Nimeni nu suflă în faţa celui mai în vârstă dintre ei, despre care se spune că ar fi făcut chiar moarte de om, a fiului său – Florian Ghiţă – sau a nepoţilor. Localnicii preferă să tacă şi să îndure, de teamă că s-ar putea trezi cu gospodăriile în flăcări, cu animalele moarte ori ei înşişi victime ale violenţelor cu care familia Ghiţă a semănat teroare la Recea. Aproape nimeni n-are curaj să depună măcar o reclamaţie la adresa celor amintiţi. Şi nu doar de teama repercusiunilor, ci pentru că oamenii nu se aşteaptă ca cineva să-i apere. Mai ales pentru că, spun unele voci, chiar Poliţia ar tolera situaţia de la Recea, cunoscut fiind faptul că doi dintre cei amintiţi s-au ocupat de paza lacului concesionat chiar de firma comandantului Poliţiei Costeşti.

Cel mai recent scandal a avut loc pe 23 martie, când familia Petre şi Alexandra Soare, doi pensionari întorşi de la Piteşti, pe locurile familiei, a încercat să monteze un gard care să delimiteze proprietatea lor de terenul aparţinând familiei Ghiţă. Romii nici n-au vrut s-audă de gard şi de aici au izbucnit scene demne de un film horror. Bărbatul a fost băgat cu capul în mărăcini, imobilizat la pământ şi ameninţat cu barosul, iar femeia, la un pas de a fi sugrumată, a fost călcată, la propriu, în picioare. După ce au scăpat din mâinile agresorilor, cei doi pensionari au sunat la 112. Femeia are certificat medico-legal din care rezultă că, într-adevăr, a fost strânsă de gât.
„Au luat-o de gât, au trântit-o și au călcat pe ea toți. Dacă mai dura câteva minute, era moartă… A fost tentativă de omor, fără discuție”, povesteşte Petre Soare, contactat de Jurnal de Argeş.
Omul ezită să vorbească prea mult despre incidentul de luna trecută, dar recunoaşte că-i e frică pentru viaţa sa şi a soţiei sale, mai ales că unul dintre membrii clanului Ghiţă ar fi ucis în urmă cu ceva vreme un bărbat dintr-o altă comună. Ba mai mult, se teme că demersul nostru jurnalistic i-ar putea pune definitiv romii în cap, şi spune că de la Poliţia Costeşti, unde a ajuns reclamaţia, n-are prea mari speranţe.
„Plângerea a ajuns la mine la mapă, este dată  în lucru la Secția de Poliție Buzoești (…), Nu mă pronunț, doar din ce am auzit: ambele tabere ar fi fost recalcitrante, asta vreau să spun, dar cercetările se fac pe secția de Poliție Buzoești”, spune comisarul şef al Poliţiei Costeşti, Gheorghe Barbu (foto sus).

Șeful Poliției Costești ne-a închis telefonul când l-am întrebat de lacul păzit de romi

Tot satul ştie că Florin Ghiţă, împotriva căruia a fost formulată o plângere penală, şi unul dintre fii acestuia au fost angajaţi de fratele comisarului şef de Poliţie Gheorghe Barbu (mai exact, de firma acestuia din urmă, care a concesionat de la Primăria Recea lacul aferent barajului), ca paznici ai acumulării.
„Doamne ferește, nu, în niciun caz…  El (n.red. Florin Ghiţă) este bolnav, n-are cum să fie paznic, face dializă. Astea sunt niște aberații”, mai spune comisarul-şef de la Poliţia Costeşti.
Referitor la repectivul lac, răspunsul comandantului a fost evaziv. „Lacul este concesionat de către o societate comercială, de la Primărie…”. La următoarea întrebare adresată telefonic de Jurnal de Argeş – „Numele dvs are vreo legătură cu acest lac?” – conversaţia s-a încheiat brusc.

Primarul Pană: „Anul trecut, Florin Ghiță cu fiul său au făcut de pază”

18 MarinPanaConfirmarea legăturii între cei doi membri ai familiei Ghiţă şi firma fratelui poliţistului, la care fac referire localnicii, vine chiar de la primarul comunei Recea.
„Barajul (n.red. lacul) este concesiont firmei ALIGMI SRL. Domnul comandant (n.red. Gh. Barbu) e frate cu cel care are lacul. Anul trecut, Florin Ghiță cu fiul său au făcut de pază. Dar vă spun că nu mai sunt paznici acolo de anul trecut, n-are nicio legătură una cu alta. Ce o fi fost acum ceva timp, o fi fost, acum nu mai are nicio treabă. N-are nicio legătură comandantul de la Costești cu ei, că nu le ține nimeni partea. Ba, din  contră, au fost amendați, le-au dat și pe spinare. Poliția trebuie să-și facă datoria, chiar dacă e paznic sau nu e paznic… Ăsta (n.red. Florin Ghiţă) are dosar penal pentru lovire și violență”, a declarat, pentru Jurnal de Argeş, primarul comunei Recea, Marin Pană.

„Eu nu vreau să am scandal în localitate… Dacă sunt mai mulți terorizați, să facă plângere”

În ce condiţii au lucrat cei doi membri ai familiei Ghiţă pentru ALIGMI SRL, e însă neclar, mai ales că Florin Ghiţă, din cauza problemelor de sănătate, nu este apt de muncă.
„Şi ce, nu poți să stai jos? Nu muncește la târnăcop (…). Eu știu cum, dacă  a muncit la negru, la  verde?! Treaba lor ce a muncit el acolo. E treaba ANF-ului ITM-ului, e treaba altora. N-are nicio legătură gardul cu treaba asta”, spune edilul.
Cât despre incidentele în care familia Ghiţă a fost implicată în ultimii ani, primarul se rezumă la o scurtă trecere în revistă.
„Sunt cam recalcitranţi. Între ei s-au mai luat așa. Au mai avut probleme cu niște vecini, dar nu în ultimul an (…). Eu nu vreau să am scandal în localitate… Dacă sunt mai mulți terorizați, să facă plângere”, a precizat primarul Marin Pană.

Soluţia halucinantă a primarului care dă vina pe victime: „Ciocu’ mai mic!”

Invocând principiul imparţialităţii, edilul n-ar prea vrea să-i supere pe romi.
 „Dacă doamna nu era cu gura și nu se lua cu ei la ceartă, nici ăia nu făceau nimic. Ciocul mai mic, nu trebuie să te iei în gură cu oamenii (…)!
Primarul spune că de vină în incidentul cu gardul ar fi, nici mai mult, nici mai puţin decât victima.
„Vă spun eu, de vină e doamna. Nu sunt de vină țiganii. Că dacă doamna își vedea de treaba ei și nu se ducea acolo, pe terenul lor, nu se întâmpla nimic. Asta nu înseamnă bătaie. A luat-o nițel de gât pe doamna”, este de părere primarul.
Am încercat să-l contactăm şi pe Florin Ghiţă, prin intermediul referentului responsabil cu problemele romilor de la Recea, care însă nu ne-a putut pune la dispoziţie un contact al reclamatului.
A încercat însă să ne convingă că femeia este cea care l-ar fi atacat  pe reclamat, pe motiv că nu s-au înţeles asupra liniei de demarcaţie a terenurilor.
„A venit ea (nr. Alexandra Soare) şi s-a repezit în el şi l-a trântit pe Ghiţă ăsta, apoi ăsta a sărit şi a strâns-o de gât. Apoi, am intervenit noi: «Bă, stai  la un loc, că omori, dracu’, femeia»… Mai departe, nu ştiu ce s-a întâmplat”, spune Gheorghe Negreanu – referentul responsabil cu problemele romilor în cadrul Primăriei Recea.
Una peste alta, Alexandra Soare are certificat medico-legal pentru agresiunile la care a fost supusă şi aşteaptă ca justiţia să-i facă dreptate, însă, mai mult decât atât, îşi doreşte o bătrâneţe liniştită şi aşteaptă ca autorităţile competente să-i asigure  aceste condiţii.
„Când vrea să facă gard, să vină la șeful de post, dacă nu, să reclame mai departe. Șeful de post e obligat să le asigure paza acolo, când face gardul”, încheie primarul.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole