Web Analytics

Aurelia Corbeanu şi starea de graţie a povestitorului

de | 1.06.2017 13:17 | Cultură

9 aurelia corbeanu01Față în față cu elevii de la Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu” din Pitești, scriitoarea din Curtea de Argeș a fost ea însăși mai mult decât oricând. Decorativă, atentă să nu omită niciun detaliu de comunicare, prevenitoare cu emoția interlocutorului, profesoara de altădată le-a povestit copiilor de 13 ani cum și de ce a început să scrie. Le-a conturat, cu multă gingășie, fundalul vremurilor pe care istoria recentă nu le-a limpezit încă, le-a citit despre cum se desfășurau activitățile școlare în regimul comunist, le-a făcut recomadări de lectură, și-a amintit cu drag de nepoții ei din Australia, care nu știu românește, dar care, dintr-un soi de instinct, de chemare a sângelui, întețită de depărtare, cresc, în curtea lor de la capătul lumii, găini și iezi. Eu am desprins din poveste imaginea unei amintiri – fetița Aurelia Corbeanu, plutind dimineața, spre școală, mândră peste măsură, pe Strada cu Tei din Curtea de Argeș, în cea mai arătoasă birjă din oraș.

9 aurelia corbeanu023Întâlnirea literară a avut loc în cadrul Proiectului „Biblioteca Altfel” –  luni, 22 mai, la Biblioteca „Dinicu Golescu”.
Aurelia Corbeanu s-a născut în oraşul Curtea de Argeş, la 24 octombrie 1938, a crescut şi s-a format ca personalitate distinsă pe plaiuri argeşene. A absolvit Liceul Nr. 3 din Piteşti, în 1956, apoi Facultatea de Limba şi Literatura Română din cadrul Universităţii din Bucureşti (1967).
Începând cu anul 1962 a activat ca profesoară de Limba şi literatura română la Şcoala Generală Valea Iaşului, unde a îndeplinit şi funcţia de directoare, în perioada 1985-1989, apoi s-a transferat la Şcoala Generală Nr. 4 „Mircea cel Bătrân” din Curtea de Argeş, unde a funcţionat până la pensionare.
În activitatea literară s-a lansat din tinereţe, semnând cu pseudonimul Elia Voiteşu, fiind încurajată iniţial la rubrica „Post-restant” din revista „România literară”, susţinută de cunoscuta poetă Constanţa Buzea, soţia veşnic rănită a lui Adrian Păunescu. Apoi a publicat frecvent în „Săgetătorul”, suplimentul ziarului „Argeşul”, în revistele „Amurg Sentimental”, „Lumina Credinţei”, „Criterii literare”, „Pietrele Doamnei”. Scriitoarea Aurelia Corbeanu a participat cu diverse creaţii literare la concursuri naţionale organizate de edituri, de instituţii culturale, reviste de cultură, societăţi literare etc. şi rezultatele sunt deosebit de frumoase. În iunie 2001, ca şi în iunie 2002, a obţinut premii I la concursurile de povestiri pentru copii „Legendele copilăriei”, organizat de Centrul Cultural Piteşti. În iulie 2003, premiul pentru proză la concursul de creaţie literară „Vara visurilor mele”, organizat de Editura „Amurg Sentimental” din Bucureşti. Premiul pentru proză scurtă la Concursul Naţional de Proză „Liviu Rebreanu” (ediţia a XXVI-a); Premiul II (2009) şi Premiul I (2011) la „Concursul de poezie, proză scurtă, epigramă”, organizat de Fundaţia „Petre Ionescu-Muscel” şi revista „Pietrele Doamnei”; Premiul al II-lea, în 2012 şi Premiul I, în 2013, la concursul organizat de revista „Dor de Dor” şi Consiliul Judeţean Botoşani.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii