Ultimele știri

Categorii

AUGUST FINANCIAR. Luna august în cifre

•  1 august

✓ Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) transmite Guvernului o scrisoare deschisă în care arată că situaţia economică a agenţiilor de turism se înrăutăţeşte constant, iar măsurile concrete de sprijin întârzie să apară.

✓ Masca de protecţie devine obligatorie, începând din 1 august, în spaţii deschise din 16 judeţe, măsura fiind luată de Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă pentru a limita răspândirea coronavirusului.

✓ Ministrul de Finanţe Florin Cîţu afirmă pe Facebook că România va evita recesiunea tehnică în acest an deoarece Guvernul a luat măsuri şi a făcut investiţii.

•  3 august

✓ Banca Naţională a României anunţă că, la 31 iulie 2020, rezervele sale valutare se situau la 36,249 miliarde de euro, faţă de 35,002 miliarde de euro la 30 iunie 2020 (+3,56% ca urmare a emisiunii de euroobligaţiuni din iulie a MFP). La 31 august, rezervele valutare ale BNR au scăzut cu 1,3% la 35,76 miliarde de euro, de la 36,249 miliarde de euro la 31 iulie. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 august 2020 au fost de 41,265 miliarde euro, faţă de 41,808 miliarde euro la 31 iulie 2020.

✓ Dolarul american ajunge la cel mai ridicat curs al lunii faţă de leu: 4,1131 RON, conform BNR. Luna august a continuat tendinţa de depreciere a dolarului începută în iulie.

✓ BRD, a treia bancă după active din România, anunţă un profit net consolidat de 414,67 milioane de lei, mai mic cu 47,3% faţă de cel din prima jumătate a anului trecut.

✓ Datele ONRC arată că firmele care activează pe piaţa financiară românească au primit de la acţionarii străini injecţii de capital de 43,08 milioane de euro în primul semestru, în creştere cu 20% faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

•  4 august

✓ Ministerul Transporturilor, Infrastruc­turii şi Comunicaţiilor pune în dezbatere publică un proiect de OUG privind acordarea ca ajutor de stat, pe o perioadă de şase luni, către Tarom şi Blue Air, a sumei de 312,74 milioane de lei, respectiv 300,77 milioane de lei.

•  5 august

✓ Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) decide reducerea dobânzii de politică monetară de la 1,75% la 1,50%. Aceasta este a treia reducere a dobânzii-cheie operate de BNR de la startul crizei Covid. Totodată, BNR afirmă că va continua operaţiunile repo prin care asigură lichidităţi băncilor şi achiziţiile de de titluri de stat în lei, de pe piaţa secundară.

✓ Euro ajunge la cel mai mic curs al lunii faţă de leu: 4,8336 RON, conform BNR. Reducerea dobânzii atrage uşoare presiuni pe depreciere însă climatul macro-financiar internaţional este favorabil iar BNR controlează ferm cursul pe toată durata lunii august la fel cum a făcut în restul lunilor de criză sanitară.

✓ Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM, spune că prin IMM Invest au fost aprobate 13.500 de credite în valoare de 11,2 miliarde de lei.

•  6 august

✓ BNR scade prognoza de inflaţie pentru 2020 la 2,7% de la 2,8%, iar pentru 2021 menţine estimarea de 2,5% privind rata anuală a inflaţiei, potrivit raportului trimestrial asupra inflaţiei publicat de banca centrală.

✓ Cristian Popa, membru în CA al BNR, afirmă că banca centrală încă are loc de relaxarea politicii monetare prin posibila reducere a ratelor rezervelor minime obligatorii în valută.

✓ Programul „Noua Casă”, fost „O familie, o casă” şi „Prima casă”, a fost publicat în Monitorul Oficial, acesta având două plafoane la credite, de 140.000 de euro şi 70.000 de euro.

•  7 august

✓ Emisiunea de titluri de stat Fidelis în lei şi euro, organizată şi prin BVB pe parcursul a trei săptămâni, s-a încheiat cu subscrieri de peste două miliarde de lei.

✓ Gramul de aur atinge preţul maxim al lunii: 271,0003 RON, conform BNR.

✓ Cursul francului elveţian atinge cel mai redus nivel al lunii faţă de moneda noastră: 4,4794 lei, conform BNR.

•  10 august

✓ Analiştii BT Asset Management arată într-un raport că banca naţională ar mai putea opera încă două tăieri de dobândă de referinţă în acest an.

✓ Datele de la INS arată intensificarea deficitului comercial în iunie, la un total record pe primele şase luni din an de 8,66 miliarde de euro.

11 august

✓ Rata de dobândă la titlurile de stat pe 10 ani ale României scade la 3,68%, cel mai scăzut nivel până atunci din ultimii 3 ani (iunie 2017).

✓ Datele MFP arată că datoria publică a ajuns la 40,2% din PIB în iunie, nominal 430,8 miliarde de lei, după ce în luna mai se afla la 39,9%. Consiliul Fis­cal estimează depăşirea primului prag din legea responsabilităţii fiscal-bugetare de 45%.

✓ Raiffeisen Bank raportează un profit net de 280 de milioane de la semestru, în scădere de la 384 milioane de lei la semestrul similar din 2019.

Citește  mai departe pe bursa.ro

Distribuie!

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required


Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Politica de confidentialitate.

Next Post