Au lovit calamităţile la Consiliul Judeţean. Cu banii pentru calamităţi…

de | 9.11.2016 22:43 | Dezvăluiri

# Scandalul a devenit mega-scandal şi acuzele curg mai rău ca inundaţiile #  „Proiectanții mici nu mai au loc în Consiliul Județean de Eftimie Ionescu și de  Cati Pletoiu!”, insistă primarul de la Băbana în dezvăluirile sale # „Am putea asista la Dosarul Școlilor 2”, declară speriat directorul de investiții Sorin Ivașcu, în replică la acuzele edilului Bebe Ivan, cum că Bascovul a primit bani pentru calamități, deși n-a avut calamități în 2016 #  Eftimie Ionescu înțeapă și el: „Îi recomand domnului Bebe Ivan să scoată pe SEAP toate lucrările pe care vrea să le facă și atunci nu mai vine Ionescu, Popescu, Georgescu sau alți proiectanți de aici, vin din toată țara”

Săptămâna trecută, primarul comunei Băbana a explodat dezvăluind în Jurnalul de Argeș faptul că nu a primit niciun leu din banii dați de Guvern pentru calamitățile produse în urma inundațiilor din acest an, în localitățile județului. Edilul Bebe Ivan spune că sumele s-au împărțit pe ochi frumoși proiectanților abonați de mai mult timp la banul public și arată cu degetul către Eftimie Ionescu și Cati Pletoiu. Ca urmare a acestor acuze, directorul Direcției Investiții din cadrul Consiliului Județean Argeș, Sorin Ivașcu, nominalizat de primarul Ivan ca ținând palma firmei lui Eftimie Ionescu, a fost luat la întrebări de prefectul Cristian Soare și de președintele Consiliului Județean, Dan Manu. Iată mai jos ce explicații le-a dat acesta mai marilor județului.

Alunecarea de teren de la Băbana nu s-a conformat termenului dispus de Guvern. Și-a permis să se producă mai devreme!

„Compartimentul Monitorizare Drumuri Județene și Comunale din cadrul Direcției de Investiții, analizând procesul verbal nr…din 24.06.2016, privind constatarea și evaluarea pagubelor produse în urma fenomenelor hidrometeorologice periculoase (ploi abundente) în comuna Băbana din data de 19.06.2016 prin care se face referire la DC 177, str. Groși privind reactivarea alunecării de teren limitrofă drumului, pe o suprafață de aproximativ 0,55 ha, cu prăbușirea terasamentului drumului pe o lungime de aproximativ 40 m și înălțime de aproximativ 5 m, cu pericol de distrugere a porțiunii asfaltate a drmului, cu o evaluare de 3.150, lei, întocmită de comisia de evaluare a pagubelor, constată că în fapt, alunecarea s-a produs anterior perioadei 24 mai-25 iunie 2016, fenomenul de alunecare fiind doar reactivat… În concluzie, nu s-a putut promova acest obiectiv pentru alocarea de sume din Fondul de Intervenție la dispoziția Guvernului pe anul 2016 în vederea remedierii pagubelor produse de calamități naturale produse de inundații întrucât momentul producerii alunecării de teren nu corespunde perioadei 24 mai-26 iunie 2016, așa cum s-a stabilit prin adresa M.D.R.A.P înregistrată la Instituția Perefectului, pe de o parte, iar pe de altă parte devizul general cuprinde atât lucrări de intervenție (consolidări), precum și faptul că nu au înaintat documentația tehnico-economică aferentă sau un memoriu justificativ. Promovarea remedierii pagubelor produse de calamități naturale, respectiv inundații, pentru acest obiectiv din fondul de intervenție la dispoziția Guvernului pe anul 2016 ar fi însemnat practic o deturnare de fonduri”, a explicat directorul de Investiții, Sorin Ivașcu, în informarea cerută atât de prefectul Cristian Soare, cât și de președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, în urma acuzelor primarului comunei Băbana, Bebe Ivan, care nu a primit bani pentru alunecare de teren.

Șeful Investițiilor din CJ aruncă bomba în curtea Bascovului: „Dacă primarii au raportat date false, au făcut-o pe propria răspundere”

Bomba aruncată de primarul Bebe Ivan la adresa capetelor luminate care au împărțit banii e că, în vreme ce în Băbana au fost calamități, în alte localități, și dă aici exemplu Bascovul, nici măcar nu au fost inundații în acest an.
Din acest motiv, a și făcut o solicitare la Prefectura Argeș pentru a i se pune la dispoziție datele privind pagubele și drumurile afectate din localitatea Bascov, comună care ar fi primit totuși bani pentru calamități. Ce spune directorul Ivașcu despre aceste acuze? Cităm: „Dacă primarii au raportat date false este treaba dumnealor, au făcut-o pe propria răspundere!”, răspunde șeful de la Investiții din CJ, care consideră că, în situația în care se va ajunge la această concluzie, am putea asista la „Dosarul Școlilor 2”.

Cati Pletoiu, judecată în Dosarul Căteasca, și-a tras o felie mare din „tortul” banilor pentru calamități: 4 din 10 proiecte

Și totuși, primarul  din Băbana nu se lasă și insistă pentru partea lui de adevăr: „Nu putea Cati Pletoiu să facă repede proiectele în două zile. Nu înțelegeți că am fost sunați cu doar două zile înainte, ca să ducem documentația? Cati Pletoiu avea proiectele făcute pentru că s-au mai dat niște bani de la guvern prin 2014. Pe mine m-au întrebat direct cine ne face proiectul?! Domnule, e treaba mea cine îmi face proiectul, au aprobat consilierii județeni, nu mi-i dă nimeni acești bani de la el din buzunar. Deci am dus tot ce mi-au cerut, eu aveam și pentru drumuri nevoie, însă mi-au zis să trec numai alunecarea asta de teren. Am fost cu proiectantul Ionel Diniași, care mi-a luat mult mai puțin decât toți ceilalți, 5000 lei față de 25.000. A muncit o noapte întreagă omul să îmi facă proiectul și degeaba. Proiectanții mici nu mai au loc în Consiliul Județean de Eftimie Ionescu și de Cati Pletoiu!”, a concluzionat primarul Bebe Ivan. Referitor la acuzele cum că banii au fost direcționați numai către primarii care au ales proiectanții de casă ai Consiliului Județean, singura referire a directorului Ivașcu (direct vizat de edilul Bebe Ivan) în informarea amintită este: „În ceea ce privește selectarea operatorilor economici ce au întocmit Devizul General și evaluarea pagubelor, aceasta intra în atribuțiile fiecărui UAT și sunt aprobate de reprezentantul acestora, respectiv primarul, în calitatea sa de ordonator de credite”.
Conform listei cuprinzând obiectivele calamitate în perioada 24 mai-26 iunie și prestatorii de servicii de proiectare, o mare felie din topul calamităților și-a tras-o, într-adevăr, S.C Proiect Infra 2005 SRL, firma de proiectare a Ecaterinei Pletoiu (judecată și în dosarul de corupție al podului de la Căteasca). Ne referim la drumul de la Valea Danului, la două lucrări la Bascov, respectiv refacere drumuri comunale și redarea în circulație a unui podeț în satul Scheau, refacere drumuri locale în comuna Dâmboviciora și refacere drumuri locale și amenajare maluri la Ciofrângeni.
Deci patru comune din zece și-a adjudecat Ecaterina Pletoiu cu firma sa, în vreme ce celorlalte șase le-au făcut proiectele SC Acvafor SRL, SC Geostar Cadaster Proiect SRL, SC Alfrid și Centrul de Proiectare și Consultanță Rutieră. Chiar dacă nu apare pe această listă, se pare că proiectantul Eftimie Ionescu nu a rămas nici el pe dinafară, pentru că a făcut pe firma Arsan Design Construct (întrucât Eftimex-ul este în insolvență) proiectarea la Cocu, comună în conturile căreia tocmai au intrat, de la Consiliul Județean Argeș, 5 miliarde pentru o alunecare de teren de la Crucișoara. Nu-i așa, domnule director de Investiții, Sorin Ivașcu?
Tot o firmă a lui Eftimie Ionescu mai are în portofoliu un pod la Vulturești, pentru care tot Consiliul Județean a alocat bani la ultima rectificare, dar și podul pe DJ 731 B, la limita dintre Băbana și Sămara. Potrivit informațiilor noastre, în peisaj a mai apărut o altă firmă controlată de Eftimie Ionescu și dispusă să sară în ajutorul primariilor, e vorba de SC Hexa Design Construct, al cărei sediu, surpiză, ar fi chiar la domiciliul omului de afaceri.

Eftimie Ionescu „Câțiva  sunt supărați pe noi că apelăm la bani publici. Păi dacă ăsta e obiectul nostru de activitate?”

Am stat de vorbă și cu omul de afaceri Eftimie Ionescu. Acesta susține sus și tare că Eftimexul nu mai lucrează, fiind în insolvență și că nici nu suge de la bugetul public prin firmele Hexa Design Construct și Arsan Design Construct, care nu îi aparțin.
„În ce mă privește, nu am nicio vină că domnului primar Ivan nu i s-au repartizat bani. Eftimex-ul nu mai lucrează de trei ani de zile și secretara mea nu are nicio firmă. Tot ce s-a obținut pe  bani publici s-a obținut  prin licitații sau prin luare de pe SEAP. Că se împiedică domnul Ivan de mine și de domnișoara Cati Pletoiu nu am nimic împotrivă. Nu am nimic, nici cu domnul Diniași, nu îl contest, probabil domnul Diniași este un proiectant bun. Iar în ce mă privește, nu îmi aprind eu singur paie în cap. Am auzit pe acolo că l-am certat pe domnul Mânzână, că l-am înjurat pe domnul primar, nu am făcut treaba asta și nici nu o fac, îmi văd de treaba mea. Am o vârstă, mai am doi ani și vreau să mă pensionez. Referitor la domnul director Ivașcu, acesta nu mi-a făcut niciun favor, aveți cuvântul meu de onoare că, de când este director la Consiliul Județean, nu am luat nicio lucrare prin Consiliul Județean. Am fost la două-trei licitații, nu am fost selectat, nu m-am supărat, că nu aveam de ce. Azi am aflat și eu că dumnealui nici nu face parte din comisia de licitație, banii nici nu îi repartizează dumnealui, îmi pare rău că domnul primar de la Băbana nu a luat bani, nu am eu nicio vină. Îl înțeleg, dar vina că nu a primit acești bani poate că e în altă parte, poate nici nu sunt bani… Deci eu nu fac parte din acele firme care vor lucra pe aceste lucrări de intervenție. Eu cu domnul Bebe Ivan o singură discuție am avut, mi-a cerut să îi fac un studiu tehnic pentru o alunecare și i-am spus că nu sunt autorizat și că pot să îi recomand un geotehnician serios din București, care are instalație de foraj. I-a cerut 8000 de lei, a zis că el face cu 2000. Eftimexul nu mai lucrează, este în insolvență datorită faptului că a lucrat și nu și-a primit banii. Câțiva  sunt supărați pe noi că apelăm la bani publici, păi dacă ăsta este obiectul nostru de activitate? Facem proiecte pentru poduri, pentru drumuri și astea aparțin administrațiilor, sunt obiective publice. Eu îi recomand domnului Bebe Ivan să scoată pe SEAP toate lucrările pe care vrea să le facă și atunci nu mai vine Ionescu, Popescu, Georgescu sau alți proiectanți de aici, vin din toată țara”. La final, Eftimie Ionescu nu a uitat să adauge că ar fi putut să supere mai multe persoane întrucât, la finalizarea unor lucrări de execuție, nu a semnat recepția obiectivelor, întrucât nu respectaseră întocmai proiectul realizat de el. N-a spus însă și la cine se referă, semn că asta ar putea fi asul lui din mânecă în caz că lucrurile ar putea lua o turnură nefavorabilă.
Material realizat de Alina Crângeanu

 

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii