”Au fost intervenţii, domnule! Ivănescu a luat o grămadă de bani pe terenul ăsta”

de | 29.10.2014 21:29 | Dezvăluiri

# Spune Gheorghe Matei, primarul de la Răteşti, despre pădurea ”teleportată” în Trivale.

Odată cu scandalul retrocedărilor celor peste 42.000 hectare în care sunt implicați Viorel Hrebenciuc, Ilie Sârbu și Dan Șova, revin în atenție și alte cazuri sonore de retrocedări ilegale săvârșite cu complicitatea autorităților silvice. În Argeș, cel mai cunoscut este cel prin care Ilenei Brătianu, moștenitoarea Brătienilor, i s-au dat 32,8 hectare în Pădurea Trivale, deși aceasta trebuia să primească respectivele terenuri la Rătești, acolo unde era teren de dat, așa cum scrie clar și în raportul Direcției de Inspecții Silvice și Cinegetice al Ministerului Agriculturii. Ce se știe, legat de zecile și zecile de hectare pe care Ileana Brătianu le-a primit, este faptul că transferul l-a avut drept procurator pe un anume Costel Ungureanu din Rătești. Am stat de vorbă cu primarul Gheorghe Matei pe marginea acestor retrocedări dubioase, prilej cu care am aflat și ce face misteriosul procurator și cum a ajuns el să intre în contact cu Ileana Brătianu.

”Procuratorul Costel Ungureanu este bibliotecar la noi în comună”

# Domnul Costel Ungureanu, de la dumneavoastră din comună, a fost procuratorul Ilenei Brătianu în ceea ce privește retrocedarea unei părți a terenurilor ce i-au aparținut tatălui acesteia la Rătești. Cum a intrat domnul Ungureanu în legătură cu doamna Ileana Brătianu, la vremea respectivă?
– Domnul Ungureanu a fost vreo șaizeci de zile secretarul Primăriei pentru că secretarul Primăriei plecase și, pentru că avea studii juridice, l-am propus pe el. El a avut procură de la doamna Brătianu și s-a ocupat de retrocedările ei. Cum a ajuns în legătură cu doamna Brătianu? El a ocupat și ocupă funcția de bibliotecar la Biblioteca ”Gheorghe I.I.C. Brătianu” din Rătești. El fiind liberal, ca și convingeri, a intervenit ca biblioteca să poarte numele ”Gheorghe I.I.C. Brătianu” – tatăl Ilenei Brătianu. Doamna Ileana Brătianu s-a bucurat de această inițiativă a lui. În plus, domnul Ungureanu făcea și niște parastasuri pentru Brătieni la biserică. Astfel, el s-a apropiat mult de doamna Brătianu.
# Costel Ungureanu s-a ocupat și de vânzarea acestor terenuri sau le-a vândut doamna Brătianu mai departe?
– A vândut și direct și a mai avut și un alt procurator doamna Brătianu, este vorba de o nepoată. Vreau să vă spun că și eu am cumpărat teren de la doamna Brătianu. Am cumpărat în două rânduri: o dată douăzeci de hectare și o dată cinci, cam așa ceva. Terenul pe care l-am cumpărat e agricol, nu forestier. L-am cumpărat de vreo 16 ani. Eu lucram teren în arendă, pentru că am avut o firmă a mea de agricultură și doamna Brătianu, după ce l-am lucrat în arendă vreo doi ani, a zis: ”Domn primar, eu am teren de vânzare. Dacă vreți să îl cumpărați…”
# Și cum au ajuns o parte dintre terenuri la omul de afaceri Nicolae Ivănescu? Știți probabil despre acel scandal al terenurilor ”teleportate”, pe axa Rătești-pădurea Trivale de la Rătești.
– Vă spun eu care e situația. Știu la ce vă referiți, la cele 32,8 hectare teren forestier. Doamna Brătianu a avut și 120 de hectare de teren de pădure. Pădurea de la noi, de la Rătești, singura pe care o avem, a fost a doamnei Brătianu. Iar doamna Brătianu a cerut: ”Să mi se dea pădure la fel”. Pe vechiul amplasament nu i se mai putea da. În cele din urmă, a primit teren pe raza Ocolului Silvic Pitești, în pădurea Trivale. A avut – zic eu – intervenții la vremea respectivă, când președinte de onoare al PNL era Quintus.
# S-au făcut intervenții la nivel înalt ca să se dea acele peste 32 de hectare în Pădurea Trivale?
– Nu știu eu ce s-a întâmplat. Comisia Județeană de Fond Funciar a validat-o cu suprafața respectivă, la propunerea Comisiei Locale de Fond Funciar. Au fost intervenții, domnule! Domnul Ivănescu a luat o grămadă de bani pe terenul ăsta. Nu spun că a  intervenit domnul Ivănescu. Eu am fost întrebat și de organele de anchetă, cum s-a întâmplat. Eu mi-am spus punctul de vedere și asta este. Noi am respectat ce ne-a dat Direcția Silvică Argeș. Am pus-o în posesie cu terenul, după care repede le-a cumpărat domnul Ivănescu, după care repede le-a vândut cu milioane de euro și așa mai departe.
# Ce legături aveți cu domnul Ungureanu?
– Am legătură cu domnul Ungureanu, e salariatul meu și salariat rămâne și după ce plec eu! Eu sunt de 18 ani la Primărie și el e de peste 20 de ani acolo. El a avut procură pentru acele terenuri, iar cine crede că ar fi fost vreo legătură între noi doi privind acele retrocedări greșește. Sunt speculații neadevărate.
Denis Grigorescu

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii