Web Analytics

Atracţii turistice inedite din judeţul Argeş

de | 20.06.2019 13:05 | Cultură

Dealul Chiciora, cel mai înalt deal din România, Granitul de la Albești, arie protejată de interes național, Fântâna meșterului Manole din apropierea mânăstirii Curtea de Argeș, Cascada Văii Rele de la Slatina (Nucşoara), una dintre cele mai spectaculoase cascade din ţară sau Omul de Fier sau Statuia lui Prometeu cu fulgerul în mână sunt câteva dintre atracțiile turistice inedite din Argeș pe care le prezentăm în materialul următor.

Dealul Chiciora este cel mai înalt deal din România

Dealul Chiciora este cel mai înalt deal din România, cu o altitudine de 1218 metri. Face parte din Subcarpații Getici și se află între văile Argeșului și Vâlsanului. Se învecinează la nord cu Masivul Ghițu. Teritorial este situat pe raza comunei Corbeni, la hotarul cu comuna Brăduleț. Pe dealul Chiciora nu se găsesc așezări omenești, dar este străbătut de un drum forestier destul de bun, pe care se intră din DN7C Transfăgărășan în dreptul satului Oești Pământeni, din Corbeni, Argeș. Acest drum străbate dealul Chiciora de la sud, până la nord, unde se află satul Tulburea, tot din Corbeni. El se bifurcă spre est până la Brădetu și spre nord până la Pârtia Molivișu. Este un deal acoperit de păduri de fag, dar și de pășuni. El deservește cu partea vestică locuitorii din Corbeni, și cu partea estică locuitorii din satul Galeșu, din Brăduleț. Înspre vârful acestui deal izvorăște un pârâu cu numele Vârteaja, nume cu care mai este numit de localnici dealul Chiciora. Are o apă foarte bună de băut. El se scurge spre vest, unde se unește cu Valea Stricii (Strica), a cărei apă este foarte rea. De aici și numele ei. Își urmează cursul până în Râul Argeș.

Granitul de la Albești este o arie protejată de interes național

Granitul de la Albești este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală de tip geologic), situată în județul Argeș, pe teritoriul administrativ al comunei Albeștii de Muscel. Rezervația naturală declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000, se află în partea sud-estică a satului Albești, la jumătatea drumului județean (DJ735) ce leagă localitatea de satul vecin Bughea de Sus și are o suprafață de 0,50 hectare. Aria naturală declarată monument al naturii, reprezintă o zonă în a cărui perimetru sunt întâlnite mai multe blocuri de granit (o rocă magmatică constituită din minerale de biotit, cuarț, plagioclaz și sericit) de culoare roz, cu forme și dimensiuni diferite, acoperite pe alocuri cu vegetație alcătuită din specii de ierburi și arbuşti.

Legenda și Fântâna meșterului Manole

Legenda meșterului Manole, viața Sfintei Filofteia ocrotitoarea copiilor, precum și unicitățile locului sunt doar o parte din poveștile care îți vor încânta auzul. Legenda spune că în locul unde a căzut trupul meșterului Manole a țâșnit un izvor de apă cristalină care, în timp, a secat. Pentru a păstra această legendă, în parcul din fața Mănăstirii de Argeș se află Fântâna lui Manole de unde trecătorii se pot răcori cu apă rece. Balada Monastirea Argeșului spune că meșterul Manole și-a zidit în zidurile acestei magnifice mănăstiri soția (Ana), deoarece în mod inexplicabil tot ceea ce era construit în timpul zilei se dărâma noaptea. Tot legenda dă o explicație și pentru fântâna meșterului Manole: când domnitorul a văzut această măreață construcție i-a întrebat pe cei zece meșteri dacă pot construi o mănăstire și mai frumoasă decât aceasta. Aceștia răspunzând afirmativ, domnitorul, pentru a împiedica posibila construcție a unei mânăstiri mai frumoase, a poruncit ca schelele pe care erau urcați meșterii să fie dărâmate și astfel cei ”zece meșteri mari, calfe și zidari” au rămas blocați pe acoperiș. Ei și-au făcut aripi din șindrile și s-au aruncat de pe acoperișul mănăstirii sperând să ajungă jos nevătămați, dar toți au murit. În locul unde s-a prăbușit meșterul Manole a apărut un izvor – fântâna meșterului Manole.

Lacul Bâlea se află în cel mai înalt punct al Transfăgărăşanului

Aflat în cel mai înalt punct al Transfăgărăşanului, lacul glaciar Bâlea se află la altitudinea de 2.034 m, are o suprafaţă de 46.508 mp şi o adâncime de 11,35 m, fiind populat cu păstrăvi. În mijlocul său, pe o peninsulă, a fost construită, în anul 1904, prima cabană. Din 2006, în fiecare iarnă, pe malul lacului îngheţat se ridică hotelul de gheaţă unicat pentru această parte a Europei şi o biserică, din cuburile de gheaţă scoase chiar din lacul îngheţat. Lacul Bâlea se află la circa 77 km de Sibiu, 68 km de Făgăraş şi 85 km de Curtea de Argeş.

Lacul Jgheburoasa se află în Munţii Făgăraş Sud

Lacul Jgheburoasa este un lac din Munţii Făgăraş Sud, de origine glaciară, a cărui adâncime este de aproximativ 2 m. Lacul are formă de pară şi în apele sale poate fi întâlnit păstrăvul. Este în afara traseelor montane marcate şi face parte din Rezervaţia Naturală din Munţii Făgăraş.

Cascada Văii Rele de la Slatina, una dintre cele mai spectaculoase cascade din ţară

Cascada Văii Rele de la Slatina (Nucşoara) este una dintre cele mai spectaculoase cascade din ţară, deşi este destul de puţin cunoscută. La ea se ajunge după un traseu de o frumuseţe aparte, prin munţii Făgăraş, către Curmătura Maliţei şi apoi spre Valea Rea, pe care pot fi admirate o sumedenie de căderi de apă, mai mici şi mai mari.

Omul de Fier, o lucrare monumentală ce are înălţimea de 10 metri

Omul de Fier sau Statuia lui Prometeu cu fulgerul în mână, ca simbol al electricităţii, realizată de sculptorul Constantin Popovici, este amplasată la Barajul Vidraru, lângă drumul Transfăgărăşan (DN7C). Omul de Fier este o lucrare monumentală ce are înălţimea de 10 metri, realizată cu ajutorul unor segmente de oţel inoxidabil şi inaugurată în 1971.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii