Atacatorul din Trivale e liber şi IPJ ne recită „Moartea căprioarei înecată cu iarbă”

de | 13.07.2014 20:06 | Dezvăluiri

# Jaf armat petrecut într-un magazin din Piteşti şi dosit sub preş de poliţie. În timp ce tâlharii au ajuns să le pună oamenilor arma la tâmplă prin cartierele Piteştiului, și asta ziua în amiaza mare, de la IPJ Argeş, prin intermediul biroului de presă, ne parvine un comunicat care ne-ar face să râdem, dacă nu ar fi mai curând de plâns. Cu titlul „Căprioară găsită decedată pe raza comunei Dobreşti”, ni se povesteşte ce și cum. Să citim și să ne amuzăm de importanța și relevanța acestei informații, comparabilă, ca gravitate și impact social, doar cu jaful armat al celor 23 kg de aur de pe A1, din august 2011, cu furturile din casetele de valori de la BCR Pitești, din 2013 sau cu asasinatul în stil mafiot din Prundu, din iunie anul trecut. Cităm: „La data de 03.07.2014, în jurul orelor 20.00, poliţiştii Secţiei nr. 5 Poliţie Rurală Călineşti au fost sesizaţi de un bărbat din comuna Dobreşti, cu privire la faptul că, în liziera din imediata apropiere a unui sat, o căprioară a fost găsită decedată.” Sfâșietor, nu? Poveștile lui Emil Gârleanu sau marele poem „Moartea căprioarei” a lui Nicolae Labiș pălesc în fața emoțiilor ce irump în cascadă din acest comunicat antologic, ba chiar și patologic,  al poliției argeșene.

La Dobreşti, căprioarele nu sunt braconate, ele mor înecate cu …iarbă

Aşteptând cu înfrigurare să aflăm și cum au fost prinşi braconierii care i-au făcut de petrecanie animalului şi apoi l-au abandonat, probabil speriaţi de ceva, aflăm cu un nod în gât, trebuie să recunoaștem, și deznodământul trist al poveştii. Al unei povești, cum spuneam, care l-ar întoarce și pe marele Labiş în mormânt. „La faţa locului s-a deplasat echipa operativă din cadrul Poliţiei oraşului Topoloveni si Secţiei nr. 5 Poliţie Rurală Călineşti, care a efectuat cercetări, ocazie cu care medicul veterinar a stabilit ca animalul nu prezintă urme de împuşcare sau răni provocate de curse, moartea survenind ca urmare a asfixiei mecanice produse de consumul de plante. A fost predată paznicului de vânătoare.” Acesta este finalul aşa zisului eveniment cu care biroul de presă al IPJ Argeş insultă inteligența contribuabililor argeșeni, în comunicatul de vineri 4 iulie 2014.  Ai crede că poliţiştii argeşeni au prins toţi infractorii din judeţ, au rezolvat toate AN-urile şi, în criză de evenimente, sunt nevoiți să mediatizeze și non știri, ca să nu creadă lumea că s-a pus lacătul pe instituție.  Din păcate,  un lacăt s-a pus și acela e pe infracțiuni grave despre care impresia tot mai generală e că sunt ascunse sub preș. Să și exmplificăm cu unul. În vreme ce lucrătorii IPJ Argeş ne recită de zor „Moartea căprioarei înecate cu iarbă”, prin comunicate de presă insipide, nu se suflă în schimb niciun cuvânt despre atacul armat de duminică  22 iunie, de la magazinul Ana şi Cornel din cartierul piteștean Trivale. Am fost primii care am anunțat pe 22 iunie, în ediția on line a Jurnalului, despre ce s-a întâmplat în marketul din Trivale. Deși s-au scurs aproape două săptămâni de la acest eveniment de o gravitate excepțională, IPJ Argeș n-a scos niciun cuvânt pe marginea acestui jaf armat, din motive care ne scapă. Să recapitulăm: pe la ora 7.00 dimineața,  atunci când precupeţii abia îşi aşezau marfa în vitrine iar clienţii încă nu îşi făcuseră apariţia, având în vedere că era o zi de duminică (22 iunie, n.red), în magazinul „La Provincia” din Trivale (vechea denumire e „Ana și Cornel”) intră un individ înarmat cu un pistol și care cere precipitat banii rezultaţi din vânzarea zilei precedente. Produsele din carne de pui, mereu proaspete, precum şi preţul practicat, au făcut ca fostul magazin „Ana şi Cornel” să fie profitabil și să nu ducă lipsă de clienți. Probabil că la asta s-a gândit și atacatorul, atunci când a ales să jefuiască magazinul.

Vânzătoarea nu s-a pierdut cu firea: a apăsat butonul de panică

Dând dovadă de sânge rece şi prezenţă de spirit, vânzătoarea, în loc să se execute şi să îi dea banii bărbatului, care între timp a reuşit să intre în spatele tejghelei şi i-a pus pistolul la tâmplă, a apăsat butonul de panică, iar hoţul a luat-o la sănătoasa printre blocuri. La puţin timp îşi fac apariţia forţele de ordine care încearcă să afle identitatea necunoscutului. Toate speranţele se îndreaptă către filmările făcute cu camerele de luat vedere amplasate în spaţiul comercial dar şi mărturia Elenei, vânzătoarea de serviciu de la acea oră. Oamenii legii au zăbovit preţ de vreo trei ore la faţa locului unde s-a petrecut jaful, fără a găsi vreun răspuns. Răspuns care întârzie să vină și acum, la două săptămâni după acest atac armat de o gravitate care nu poate fi trecută sub tăcere, așa cum s-a întâmplat pănă acum. Ca argument aducem faptul că nu doar vânzătoarele din respectivul magazin, ci toate vânzătoarele din Piața de la Complexul 1 Trivale  sunt speriate și se simt amenințate că atacatorul ar putea reveni. Întrebată dacă arma cu care a fost ameninţată era una reală sau nu, vânzătoarea  ne-a răspuns că nu a reuşit să-şi dea seama, dar că nu dorește nimănui să treacă prin ce a trecut ea. Cert e că gravitatea infracțiunii e cea care contează și nu în primul rând arma folosită de atacator.  Iar dacă aceasta era reală sau nu, asta doar poliția poate să stabilească.  Important e că oamenii din Trivale sunt de-a dreptul terorizați că atacatorului nu i se dă de urmă și că jaful s-ar putea repeta oricând. Nu e în niciun caz o soluție ca evenimentul să fie trecut sub tăcere. Deocamdată, poliţiştii de la secţia 3 şi-au îndesit patrularea pe la piaţa de la complexul 1 Trivale, însă nici o veste despre cel urmărit, care ar putea fi un nebun, un tânăr care a dorit să braveze sau, cea mai rea variantă, un infractor deosebit de violent și care, la un moment dat, poate să ajungă să descarce arma în oameni nevinovaţi. Îngrijorător este faptul că în ultima jumătate de an s-au petrecut mai multe infracțiuni deosebit de grave pe raza municipiului Pitești – vorbim de jafuri și crime- și ele rămân în continuare învăluite în ceață. În portofoliul IPJ Argeș figurează ca AN-uri, deși gravitatea acestor infracțiuni este una excepțională. Ce se întâmplă, domnilor șefi ai IPJ Argeș?
Alina Crângeanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii