Web Analytics

Asociaţii neguvernamentale cer autorităţilor locale mutarea statuii ţăranului în parcul central din faţa Muzeului Judeţean

de | 13.04.2017 10:00 | Actualitate

18 CultulEroilorAsociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Argeş, Societatea de Ştiinţe Istorice din România, Filiala Argeş și Asociaţia de Vexilologie „Tricolorul” România au organizat în cadrul decadei 9-18 aprilie Ziua internațională a monumentelor „Triplă recunoștință” – 140 ani de la Războiul de Indepedenţă 1877 – 2017, 110 ani de la Răscoala Ţăranilor 1907 – 2017 și 100 ani de la Primul Război Mondial 1917 – 2017. Delegația a depus coroane la monumentele de pe următorul traseu: Pitești – monumentul din strada Crinului, Ţăranul Român, Cimitirul Eroilor – Moşoaia – Făgeţel – Vaţa – Leleasca – Ciomăgeşti – Lăunelele de Sus și Dănicei, unde s-a desfăşurat o slujbă de pomenire cu participarea a şapte preoţi. La această acțiune au participat un număr de 20 de persoane, membri ai asociaţilor amintite mai sus. Demn de reținut că la monumentul Țăranului s-a citit un apel către autoritățile locale din Pitești în faţa locuitorilor și elevilor prezenţi la acest moment.
Din acest apel menționăm: „Noi,  membrii asociaţiilor neguvernamentale Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Argeş, Societatea de Ştiinţe Istorice din România, Filiala Argeş, Asociaţia de Vexilologie „Tricolorul” România facem apel de a reveni la hotărârea Consiliului Municipal din anii precedenţi pentru  a muta statuia dedicată ţăranului român, martir şi protagonist al Evenimentelor dureroase din 1907, pe soclul lui din parcul central din faţa Muzeului Judeţean. Susţinem această cerere de a reaşeza pe locul iniţial această monumentală lucrare, fiind considerată operă de o importanţă istorică în patrimoniul culturii naţionale. Menţionăm că acest apel a fost formulat, realist argumentat şi înaintat autorităţilor şi instituţiilor de cultură din vremea operaţiunii de mutare. Statuia îi reprezintă pe cei consideraţi de Iorga robii albi ai brazdei negre, care s-au ridicat la luptă în 1907 pentru a înlătura mizeria şi abuzurile la care erau supuşi de arendaşi şi proprietari. Zguduind întreaga societate românească, aceste evenimente au grăbit adoptarea Legislaţiei agrare. Asociaţiile (cele arătate mai sus) consideră că este bine şi firesc ca monumentul să fie readus în parcul ce-i purta numele (soclul îl aşteaptă). Piteştenii au dreptul să-şi spună cuvântul!”.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii